Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus senamiesčių istorija – R.Požerskio nuotraukose

Visų pasaulio didmiesčių didžiausia puošmena – senamiesčiai. Pajusti trijų mūsų šalies miestų – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos – senamiesčių atmosferą kviečia fotomenininko Romualdo Požerskio paroda „Lietuvos senamiesčiai (1974–1985)“. Apžiūrėti ją galima Kauno fotografijos galerijoje iki liepos 26 dienos.
Kaunas. 1975-ieji. Krantinės gatvė
Kaunas. 1975-ieji. Krantinės gatvė / Romualdo Požerskio nuotr.

Pasak parodos rengėjų, jubiliejinė nacionalinės premijos laureato, fotomenininko R.Požerskio fotografijų paroda nugramzdina į praėjusio amžiau 8–9 dešimtmečių gatvės gyvenimą bei leidžia jį pažinti iš arti. Kai kuriems parodos lankytojams nuotraukose užfiksuoti vaizdai primins vaikystę, jaunystę, kitiems – tėvų pasakojimų nuotrupas.

Romualdo Požerskio nuotr./Klaipėda. 1976 metai. Darbininkai
Romualdo Požerskio nuotr./Klaipėda. 1976 metai. Darbininkai

Kaip pastebi menotyrininkas dr. Tomas Pabedinskas, neretai sunkus, bet „fotogeniškas“ gyvenimas išlieka tik fotografijose. R.Požerskis jį įamžino daugiau nei dešimtmetį plėtodamas Lietuvos senamiesčiams skirtą fotografijų ciklą ir fiksuodamas ten gyvenusių žmonių kasdienybę. Pastarojoje fotografas pastebėjo ne tik būdingus ano laikotarpio ženklus, bet ir apibendrintą svarbiausių žmogiškų išgyvenimų išraišką.

Romualdo Požerskio nuotr./Kaunas. 1975 metai. Vyras stotelėje. Vilnaus gatvė
Romualdo Požerskio nuotr./Kaunas. 1975 metai. Vyras stotelėje. Vilnaus gatvė

„Kaip tik todėl, žvelgiant į R.Požerskio darbus, atrodo, kad gyvenimas anuomet buvo prasmingas, o senamiesčiuose, kitaip nei blizgiuose šiandienos didmiesčiuose, buvo vietos žmonių individualumui. Gal dėl to kitokia, nei šiandieninė fotografų kūryba, atrodo ir pati tuometinė fotografija – teigianti žmogiškumą ir kartu verčianti jo ilgėtis tarsi nepasiekiamo idealo“, – teigia menotyrininkas.

Pasak jo, Kauno senamiestis R.Požerskio nuotraukose primena dinozaurų griaučius, žvelgdamas į mus kiekvienu savo šonkauliu.

„Tokio Kauno nebėra. Net keista, jog kadaise buvo. Dar keisčiau, kad šiame vaiduokliškame mieste gyventa žmonių. Mes visada pamirštame prieš mus gyvenusius žmones, atskaitos tašku laikydami save pačius. Fotografas juos prikelia, nors trumpam, vienam albumo puslapį verčiančios rankos mostui. Ir tas mostas tampa magiškas, savo magija prilygstantis fotografo žvilgsniui. Šis Kaunas labai intymus, beveik nepadoriai atviras. Apšepusios sienos su įvairių laikotarpių plytų atodangom, tarpuvartės, pro kurias buvo einama iš vieno rūko į kitą, surūdiję automobiliai, net šunys nuotraukose atrodo senamadiški, atsitiktiniai, ką tik atrišti nuo būdų. Visas socrealistinis dekadansas, kuriuo tik dabar įmanoma grožėtis,“ – pasakojo poetas Kęstutis Navakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius