Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaziuko mugės organizatoriai į kovą su neunikalių gaminių prekeiviais kviečia ir mugės lankytojus

Nors oficialiame Kaziuko mugės aprašyme nurodyta, jog renginyje prekiaujama nemasinės gamybos amatininkų gaminiais, kasmet atsiranda gudruolių, laužančių taisykles ir greta molinių ąsočių pardavinėjančių plastikinius namų apyvokos gaminius, balionus ar gretimame prekybos centre įsigytus užsienietiškus saldumynus.
Kaziuko mugė Vilniuje
Kaziuko mugė Vilniuje / Artūras Žukas nuotr.
Temos: 1 Kaziuko mugė

Viena iš mugės organizatorių Evelina Urbaitė teigė, jog reikalavimai kasmet vis griežtėja – prioritetą dalyvauti mugėje gauna sertifikatus turintys amatininkai, nors bandančių parduoti masinės gamybos produkciją pasitaiko ir tarp jų. Pernai buvo pastebėta apie 20 tokių atvejų.

Kiekvienas, dalyvaujantis mugėje, turi ne tik susimokėti dalyvio mokestį ir pateikti reikiamus dokumentus veiklos vykdymui, bet ir pasirašyti sutartį, kurioje nurodoma, jog mugės metu bus prekiaujama tik griežtai šalių suderinta ir sutartyje nurodyta produkcija.

​Neretai su prekybininkais prasideda diskusijos – ar gaminys, padirbtas iš kiniškos odos, bet sukurtas lietuvių amatininko Lietuvoje, gali būti laikomas autentišku?

Tai gali būti nemasinės gamybos amatininkų dirbiniai, tautodailės ir dailiųjų amatų gaminiai, maisto produktai ir kiti etninio materialiojo paveldo gaminiai, pagaminti iš tradicinių žaliavų, naudojantis rankų darbu ir kitomis senosiomis arba jas atitinkančiomis naujomis technologijomis, išsaugant unikalias kokybines gaminių savybes ir sudėtį. 

Sutartyje nurodyta, jog ją sulaužius gresia sankcijos – piniginės baudos. Tačiau E.Urbaitė teigia, jog jos iki šiol nebuvo skirtos. Neretai su prekybininkais prasideda diskusijos – ar gaminys, padirbtas iš kiniškos odos, bet sukurtas lietuvių amatininko Lietuvoje, gali būti laikomas autentišku?

Organizatoriai dažniausiai mėgina susitarti gražiuoju – jei amatininkai prekiauja ir rankų darbo gaminiais, ir masinės gamybos pirkiniais, pastaruosius prašoma paslėpti ir leidžiama darbuotis toliau. Tačiau vos nusisukus žmonės ant prekystalių neretai vėl stato neunikalios gamybos dirbinius.

Pastebėjus, kad prekiaujama mugės reikalavimų neatitinkančia produkcija, prekeiviai patenka į „juodąjį sąrašą“ ir netenka galimybės dalyvauti Kaziuko mugėse ateityje. Vienintelis būdas sugrįžti – tai pateikti detalų gaminių aprašymą su nuotraukomis.

Nors bandančių piktnaudžiauti kasmet vis mažėja, E.Urbaitė ragina mugės lankytojus, pastebėjusius įtartinus ir mugės reikalavimų neatitinkančius gaminius, informuoti organizatorius, dirbančius renginio metu, arba susisiekti telefonu bei elektroniniu paštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius