Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KKKC Parodų rūmuose – Jolitos Vaitkutės ir Francesca Levi projektai

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda), penktadienį, 17 val. pristatomi du projektai: Jolitos Vaitkutės instaliacijų paroda „Alkani meilės“ ir Francesca Levi (JK) videoprojektas „Dainos sielai“.
„Andrius su draugu“. Jolita Vaitkutė
„Andrius su draugu“. Jolita Vaitkutė / Parodos organizatorių nuotr.

Jolitos Vaitkutės paroda „Alkani meilės“

Meilė visiems reikalinga kaip maistas. Ji neišsitenka apibrėžtuose rėmuose, nepaiso standartų, visuomenės normų ir nutrina ribas. Meilės prieskoniams kai kurie esame jautrūs, todėl jaukintis ir priimti kitų žmonių meilę galime pamažu. Jolitos Vaitkutės sukurta bučinių serija „Alkani meilės“ – tai ne tik daržovės, sukritusios į reikiamas vietas. Už šios organikos yra tikras dviejų žmonių bučinys ir tikra meilės istorija. Klaipėdiečių bučiniai, įkūnyti daržovių instaliacijose, skelbia, kad visi mes esame lygūs, nepriklausomai nuo spalvos, kilmės, negalios ar seksualinės orientacijos.

Jolita Vaitkutė (g. 1995 m. Joniškyje) kuria instaliacijas, performansus, iliustracijas, portretus, naudodama netradicines medžiagas: maisto produktus, žemės grumstus, įvairius objektus ar šiukšles. Menininkės darbai atspindi politines ar visuomenės gyvenimo aktualijas, pažymi istorinius įvykius. Dauguma autorės darbų yra trumpaamžiai ir po eksponavimo sunaikinami.

Intriguojanti paroda yra projekto „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ ir menininkės Jolitos Vaitkutės dovana miestui. Anot #chooseklaipeda komandos, visus metus jaunimui skirtas projektas savo renginiuose akcentavo visuomenėje vis dar stigmatizuotas meilės formas, ši paroda tęsia projekte nagrinėtą lygybės visais gyvenimo aspektais temą.

Parodos organizatorių nuotr./Francesca Levi videoprojekcija „Songs to the soul“
Parodos organizatorių nuotr./Francesca Levi videoprojekcija „Songs to the soul“

Francesca Levi videoprojektas „Dainos sielai“ / „Songs To The Soul“

Videomenininkės Francesca Levi projekte „Dainos sielai“ persipina žmonių gyvenimui svarbūs ir kasdieniai ritualai, lydimi muzikos. Projektas jungia įvairių filmų kūrėjų iš viso pasaulio audiovizualinius įrašus – nuo operų arijų, dainuojamų italų vestuvėse, iki XV amžiaus medžioklės madrigalų ir moterų, audžiančių drabužius Kurdistane, dainų.

„Projektas „Dainos sielai“ susijęs su mano organizuojamu kino festivaliu „Kasdienės arijos“, skirtu filmams, išskirtinai susijusiems su pasaulio teatrų bei operos muzika ir liaudies dainomis. Jis suteikia intymių įžvalgų apie dainos galią mūsų gyvenimuose. Džiaugiamės, kad šis projektas rodomas Lietuvoje – šalyje, turinčioje tokį gilų ryšį su daina ir muzika“, – projektą pristato autorė.

Francesca Levi (Jungtinė Karalystė) – videomenininkė, savo darbuose naudojanti įvairias skaitmenines medijas, eksperimentuojanti su instaliacijos menu. 2021 m. Braitono festivaliui ji kartu su aktore Jane Horrocks, kompozitore Molly Vivian ir scenografe Camilla Clarke pristatė tarpdisciplininį kūrinį „Trynys ir ateiviai“ (angl. „Yolk and Aliens“). Kartas jungiančiame projekte tyrinėjamas gimimas, motinos ir dukters santykiai bei senėjimo procesas. Menininkė nuolat bendradarbiauja su muzikantais, bendrus projektus pristato tarptautiniuose kino festivaliuose. F. Levi vadovauja trumpametražių filmų festivaliui „Kasdienės arijos“ (angl. „Everyday Arias“), kuriame pagrindinis dėmesys skiriamas operai ir liaudies muzikai, atskleidžiant dainos magiją visais gyvenimo aspektais.

Parodos veiks iki 2022 m. vasario 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius