Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėdos dramos teatre – paroda Povilui Gaidžiui atminti

Lapkričio 4 d. 16 val. Klaipėdos dramos teatre vyks legendinio režisieriaus Povilo Gaidžio (1937–2021) atminimui skirtos archyvinių fotografijų parodos atidarymas. Ilgametis Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius, kino ir teatro aktorius P. Gaidys visą savo gyvenimą susiejo su Klaipėda ir miesto kultūra.
Režisierius Povilas Gaidys
Režisierius Povilas Gaidys / Klaipėdos dramos teatro nuotr.

Vieni paskutinių P. Gaidžio spektaklių „Elzės žemė“ (pagal J. Pulinovič) ir „Kalėdos Kupjelų namuose“ (pagal E. de Filippo) tebėra populiarūs Klaipėdos dramos teatro repertuare. Režisierius per savo gyvenimą iš viso sukūrė daugiau nei 80 spektaklių.

Vyriausiuoju teatro režisieriumi P. Gaidys tapo 1963 m., jis į vieningą kūrybinį ansamblį suvienijo dvi skirtingas tuo metu teatre buvusias trupes ir ėmė formuoti brandų repertuarą, per jį ir naują uostamiesčio žmonių požiūrį į teatro meną. Ne vienas P. Gaidžio režisuotas spektaklis sulaukė nemažo rezonanso, tarp jų ir spektakliai pagal Justino Marcinkevičiaus trilogiją: „Mindaugas“ (1969), „Mažvydas“ (1976), „Katedra“ (1980).

Klaipėdos dramos teatro nuotr./Režisierius Povilas Gaidys
Klaipėdos dramos teatro nuotr./Režisierius Povilas Gaidys

P. Gaidys ne tik režisavo, bet ir pats vaidino televizijoje bei kine. Be to, ilgus metus dėstytojavo dabartiniame Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakultete. Šiuo metu Klaipėdos dramos teatro trupėje dirba aktoriai iš keturių P. Gaidžio ruoštų laidų.

Už nuopelnus Lietuvos teatrui ir kultūrai P. Gaidžiui skirta Lietuvos valstybinė premija, jis taip pat apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi. 2005 m. režisieriui buvo suteiktas Klaipėdos miesto kultūros magistro vardas.

Klaipėdos dramos teatro antro aukšto fojė parodoje režisieriaus atminimui bus galima pamatyti įvairių archyvinių fotografijų iš teatro gyvenimo, asmeninių kadrų. Šalia fotografijų taip pat bus eksponuojami ypatingi objektai – 15 pjesių tekstai, pagal kuriuos P. Gaidys režisavo spektaklius, juose liko režisieriaus pastabos, žymos, komentarai – maži didžiulės asmenybės kūrybinio proceso pėdsakai.

Povilas Gaidys filme „Elzė iš Gilijos“ / „Scanpix“ nuotr.
Povilas Gaidys filme „Elzė iš Gilijos“ / „Scanpix“ nuotr.

Parodos lankymas nemokamas. Ji veiks iki lapkričio 29 d. Aplankyti bus galima teatro skaityklos darbo valandomis ir prieš spektaklius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius