Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokį planą nuo karantino pasekmių kenčiančiai kultūrai siūlo estai?

Prezidento patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Sonata Šulcė, kalbėdama apie gelbėjimosi planą kultūrai, kaip pavyzdį pateikia Estiją – šalį, kurios bendras koronaviruso pandemijos padarinių švelninimo paketo dydis yra panašus į Lietuvos (Estija skiria 2,62 mlrd. eurų, Lietuva – 2,5 mlrd. eurų), tačiau Estijoje kultūrai skiriamas finansavimas yra gerokai didesnis. Tad ką kultūros sektoriui žada estai?
Estijos vėliava
Estijos vėliava / Vida Press nuotr.

Estija kultūros ir sporto sektoriui, siekiant mažinti koronaviruso pandemijos pasekmes, skiria 25 mln. eurų. Krizės paketą sudaro dvi dalys.

Pirmoji – parama fiziniams asmenimis, dirbantiems kultūros ir sporto srityje. Šiai daliai iš viso yra skiriama 5,2 mln. eurų. Paramos schema yra nukreipta į laisvai samdomus kūrybinių industrijų darbuotojus (4,2 mln. eurų), jaunimo trenerius (400 tūkst. eurų) ir šokių grupių bei chorų vadovus, kurių kolektyvai dalyvauja dainų ir šokių šventėse (600 tūkst. eurų).

Antroji krizės paketo dalis, kuri sudaro 19,8 mln. eurų, leidžia iš dalies kompensuoti patirtus nuostolius dėl atšauktų renginių ir sporto organizacijų veiklos nutraukimo.

Parama bus skirta muziejams (6 mln. eurų), teatrams (4 mln. eurų), muzikos sričiai (4 mln. eurų), literatūrai ir leidybai (500 tūkst. eurų) bei dizainui (500 tūkst. eurų). Festivalių, fondų, kūrybinių kolektyvų ir sportinės veiklos renginių veiklai bus skiriami 2,6 milijono eurų. 600 tūkst. eurų skiriama vizualiųjų menų sektoriui ir audiovizualiniams menams, siekiant atnaujinti kino gamybą po karantino.

Kaip 15min teigė Estijos kultūros ministerijos komunikacijos skyriaus patarėjas Hannus Luure, išskirtinai kultūrai skiriamo krizės paketo suma siekia 22 mln. eurų. Detalūs paramos skirstymo principai antrajai paketo daliai šiuo metu yra formuojami.

„Krizės paketas yra pradinė priemonė sektoriaus tvarumui užtikrinti, taigi, tai yra tik galimos finansinės žalos suma“, – teigia H.Luure.

Anot Hannus Luure, valstybinių Estijos kultūros įstaigų ir fondų negautos pajamos iki gegužės 1 d. sieks 5,2 mln eurų. Tačiau jis pabrėžia, jog kol kas neįmanoma tiksliai prognozuoti, kiek pinigų per karantiną praras visas šalies kultūros sektorius.

15min primena, kad šiuo metu Lietuvoje kultūros sektoriui, siekiant švelnint karantino padarinius, papildomai skiriami 7 mln. eurų. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius