Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kryme įvyko tradicinės „Lietuvos dienos“

Lietuva šalies pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai pristatė Ukrainoje – Jaltoje ir istoriniame Krymo totorių centre Bachčisarajuje. Čia ketvirtą kartą vyko tradicinės „Lietuvos dienos“.
Festivalio „Lingaudala“ šokėjos
Asociatyvinė nuotr. Šokėjos / Andriaus Petrulevičiaus nuotr.

Lietuva Krymo autonominėje respublikoje pristatė kultūros paveldą, tradicinius amatus, lietuvišką virtuvę, turizmą bei verslo galimybes, žaidė draugiškas gatvės krepšinio rungtynes ir kvietė ukrainiečius vykti studijuoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Pasak Lietuvos diplomatų, Europos Sąjungai ir Ukrainai ruošiantis pasirašyti asociacijos sutartį, tokie renginiai stiprina Europos ir Ukrainos ryšius, primindami apie artėjantį Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.

„Kadangi Krymas ir pačiai Ukrainai, ir Europai yra vienas iš problemiškų regionų, manau, mes šiek tiek čia ir atvežame daugiau tos Europos, parodome europietišką kultūrą, europietiškas šaknis. [Reikia] pakviesti juos daugiau apsilankyti su savo verslininkais, su amatininkais, meno kolektyvais Lietuvoje, kad tie ryšiai su Europa stiprėtų“, – komentavo Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

„Žinome, kad Lietuva – didelis turizmo centras. Lietuvoje galima įgyti europietišką išsilavinimą“, – kalbėjo kandidatas į Lietuvos garbės konsulus Dnepropetrovske Vitalijus Pivniakas.

„Lietuva turi turtingos ir įdomios europietiškos patirties, kurią norėtume perimti. Norime, kad „Lietuvos dienos“ taptų tradicinės. Kad mūsų turistai vyktų pas mus, o mes – į Lietuvą“, – LRT televizijos naujienų tarnybai sakė Jaltos meras Sergejus Ilašas.

Lietuvos dienų renginiai vyko ne tik Jaltoje, ant Juodosios jūros kranto. Istoriniame Krymo tororių centre Bachčisarajuje pristatytas Lietuvos totorių kultūros paveldas.

Vietos gyventojai teigia neužmiršę, kad Lietuvą ir Ukrainą sieja bendra istorija Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje – dabar jie domisi verslo galimybėmis Lietuvoje, mūsų patirtimi tvarkant gatves ir kelius, įsisavinant Europos Sąjungos lėšas. 

„Ukrainai, iš dalies ir Krymui, Lietuva – viena iš paskutinių Ukrainos draugų Europoje, kuri draugiškai elgiasi su mumis, supranta, kas vyksta mūsų šalyje. Prisimename, kad 2004-aisiais Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus su Lenkijos prezidentu sustabdė kraujo liejimą mūsų šalyje“, – mena Lietuvos garbės konsulas Kryme Sergejus Petričenko.

Lietuvos dienų renginiai vyko ne tik Jaltoje, ant Juodosios jūros kranto. Istoriniame Krymo tororių centre Bachčisarajuje pristatytas Lietuvos totorių kultūros paveldas.

„Buvo trys renginiai – Gintaro Česonio paroda apie šiuolaikinę bendruomenę, taip pat knygos pristatymas apie Lietuvos totorių istoriją prieš 600 metų ir diskusija apie Europos Sąjungą (ES), kaip tautinių mažumų klausimai sprendžiami ES“, – vardijo Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje Daiva Dapšienė.

„Tai viena iš žemių, iš kur totoriai atvyko į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Krymas yra mūsų protėvynė, todėl visada čia malonu sugrįžti. Atsivežėme čia savo vaikų kolektyvą, atsivežėme šimtalapį“, – sakė Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas Adas Jakubauskas.

Bachčisarajuje taip pat pristatytas dokumentinis filmas „Murzų ainiai Lietuvos žemėje“, kurį sukūrė Lietuvos totorių bendruomenių sąjunga drauge su LRT televizija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius