Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Kultūros finansavimas Klaipėdoje neramina ir ministrą: ar prioritetas Jūros šventė?

Klaipėdos miesto valdžiai pakeitus kultūrinių projektų finansavimo tvarką tampa nebeaišku, kokiu ritmu gyvens uostamiestis artimiausiais metais. „Reikia didelių kultūrinių renginių, kurie pritrauktų daugiau turistų“, – garsiai pasisakė vicemerė Lina Šukytė-Korsakė. Tuo metu dėl situacijos Klaipėdoje, nutraukusioje bendradarbiavimą su Prancūzijos ambasada, nerimą išreiškė ir kultūros ministras Simonas Kairys.
Samo Ryderio koncertas Jūros šventėje
Jūros šventė / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Rinkimus su R.Žemaitaičio komanda laimėjusi L.Šukytė-Korsakė, Lietuvos radijo laidoje „Ryto Allegro“, paklausta, kokių gi renginių reikia Klaipėdai, atsakė be užuolankų: „Reikia didelių kultūrinių renginių, kurie pritrauktų daugiau turistų į Klaipėdą. Kad žmonės galėtų save realizuoti visame Klaipėdos mieste.“

Interviu ji pareiškė, kad „Klaipėdos miesto gyventojai turėtų džiaugtis ir matyti, kad ne tik Vilniuje ir Kaune gali vykti didieji renginiai. Negalime klaipėdiečių finansų mėtyti belekur.“

Paklausta, koks Klaipėdos renginys galėtų būti pavyzdiniu, ji atsakė tiesiai: „Be abejo, Jūros šventė.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lina Šukytė-Korsakė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Lina Šukytė-Korsakė

Kultūriniai projektai Klaipėdoje bus vertinami iki sausio pabaigos. Juos vertins mero potvarkiu sudaryta darbo grupė, kuriai priklauso 24 atstovai. Aiškėja, kad didžioji dalis jų dirba biudžetinėse įstaigose. Nevyriausybinei organizacijai priklauso tik vienas.

Kritika dėl atsisakytos tarybos

Praėjusiais metais naujoji Klaipėdos dauguma atsisakė Kultūros ir meno tarybos. Būtent ji ir vertindavo kultūros projektų finansavimą uostamiestyje.

Situacija Klaipėdos kultūriniame lauke jau kurį laiką stebima su apgailestavimu: kritikos sulaukė tarybos atsisakymas, iš darbosavo nou išėjo Kultūros skyriaus vedėja. Vienas konkursas į jos vietą neįvyko. Bus skelbiamas antrasis.

Vicemerė teigė, kad Klaipėda Lietuvos kultūros sezone Prancūzijoje nedalyvaus taupydama pinigus. Esą nuspręsta, kad yra sričių, kur geriau juos išleisti – pavyzdžiui, mokykloms. Primenama, kad bendradarbiavimas su Prancūzų institutu Lietuvoje truko septynerius metus.

Į šiuos pasisakymus sureagavo Klaipėdos kultūros bendruomenė. Naujoji miesto valdžios kultūros politika jau kurį laiką aktyviai kritikuojama.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnija Šeiko
Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnija Šeiko

„Akivaizdu, kad buvusioje Lietuvos kultūros sostinėje ateinančius ketverius metus kultūra nebebus miesto prioritetas“, – rašė menotyrininkė Goda Giedraitytė, ilgą laiką vadovavusi Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriui.

„Esu šiaip viltingas žmogus, tačiau labai nedaug kartų esu išgyvenus tokį beviltiškumą. Pasirodo, visi esam bilekas. Ir visi turiu galvoje – žiūrovai, miestiečiai, festivaliai, kūrėjai“, – rašė choreografė Agnija Šeiko.

Ministras: „Man tikrai neramu“

Kultūros ministras Simonas Kairys sureagavo į situaciją Klaipėdoje: „Labai blogai, jei savivaldybės pradės matyti kultūrą tik kaip didžiąsias miesto šventes ir renginius. Tuomet jokių šansų NVO ir atskiriems menininkams, kuriems savivaldybės parama būna itin reikšminga. Aš jau nebekalbu apie tai, jog kultūra suvokiama tik kaip pramoga – tai labai siauras požiūris.“

Martyno Aleksos nuotr./Simonas Kairys
Martyno Aleksos nuotr./Simonas Kairys

„Kaip ir minėjau, nesinori paminti savivaldos savarankiškumo, bet man tiesiog gaila Klaipėdos kultūrininkų, kurie tiek metų tempė miestą į priekį. Buvo laikai, kai važiuodavome į Klaipėdą semtis žinių, ieškoti gerųjų pavyzdžių ir praktikų“, – savo paskyroje „Facebook“ teigė ministras S.Kairys.

Jis pridūrė: „Galų gale teko ir matyti tokį keistoką pasiruošimą įvairioms Klaipėdos krašto sukaktims. Visa tai įvertinant man tikrai neramu.“

Ministras ketina atvykti į Klaipėdą artimiausiu metu, kur vertins situaciją „be savivaldybės filtro“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius