Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kultūros ministras M.Kvietkauskas: Lietuvoje parama kultūros sektoriui yra didžiausia Baltijos šalyse

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas džiaugėsi vakar Vyriausybės paskelbta papildoma parama su koronaviruso pasekmėmis kovojančiam kultūros sektoriui ir teigė, jog šiuo metu Lietuva kultūrai meta didžiausią gelbėjimo ratą iš trijų Baltijos šalių.
Mindaugas Kvietkauskas
Mindaugas Kvietkauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Vyriausybė skyrė papildomas didesnes lėšas kultūros sektoriui, išskirdama jį kaip viena iš prioritetinių, skatindama valstybės gyvenimo atsigavimą ir tolesnę raidą“, – kalbėjo kultūros ministras.

Kaip pranešta vakar, Vyriausybės posėdyje nutarta skirti papildomus 16,7 mln. eurų mažinant neigiamus padarinius kūrėjams ir kultūros organizacijoms. Iš šios sumos 13,6 mln. eurų bus paskirstyta per Lietuvos kultūros tarybą, papildomi 1,4 mln. eurų skiriami Lietuvos kino sektoriui remti, šias lėšas administruos Lietuvos kino centras.

Balandžio mėnesį šiam tikslui jau buvo skirta 8,3 mln. eurų, tad bendras paramos dydis mažinant neigiamus padarinius kūrėjams ir kultūros organizacijoms – 25 mln. eurų.

Anot M.Kvietkausko, per Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos kino centrą skirtstomos lėšos bus skiriamos visiems kultūros segmentams, taip pat ketinama padidinti ir individualių stipendijų finansavimą. Taip pat numatoma speciali priemonė renginių organizatoriams, su renginių perkėlimu susijusioms išlaidoms padengti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Kvietkauskas

1,7 mln. eurų bus skiriama bibliotekų fondų komplektavimui – knygoms ir kitiems spaudiniams įsigyti. M.Kvietkauskas džiaugėsi, kad po 2008 m., kai šiam tikslui buvo radikaliai sumažintos lėšos, su papildomu finansavimu Lietuva pasieks Europos Sąjungos vidurkį.

Siekiant paspartinti kultūros infrastruktūros atnaujinimą ir palaikyti darbo vietas, 18,3 mln. eurų skiriama Kultūros ministerijos žinioje esančių įstaigų infrastruktūrai atnaujinti, 25 mln. eurų – savivaldybių kultūros įstaigų infrastruktūros atnaujinimo ir turto įsigijimo projektams.

Tiesa, šis sprendimas nemažai daliai kultūros bendruomenės sukėlė daug klausimų – kodėl šiuo sudėtingu laikotarpiu prioritetas skiriamas infrastruktūrai?

„Tai padės spręsti įsisenėjusias infrastruktūros problemas ir greičiau baigti projektus, kurie šiuo metu jau yra vykdomi, kad po karantino laikotarpio mūsų kultūros įstaigos, kurios šiuo metu yra rekonstruojamos, galėtų greičiau atsidaryti. <...>

Kultūros veikloms valstybė skiria 25 mln. eurų, tai tikrai labai ženkli suma, pasižiūrėjus ir mūsų regiono kontekste. Papildomos lėšos skiriamos kultūros sektoriaus infrastruktūroms. Tai investicija į kultūrą, bus geriau ir lankytojams, ir menininkams. Daug tų projektų yra susiję ir su pačių kūrėjų veiklos sąlygomis, ir su įsisenėjusių problemų sprendimais. Pavyzdžiui, iš šių lėšų mums pavyks greičiau baigti Lietuvos nacionalinio dramos teatro rekonstrukciją, sutvarkyti Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos priešgaisrinę apsaugos sistemą. Tai tikrai būtinosios išlaidos. M.K.Čiurlionio muziejaus struktūroje yra daug memorialinių muziejų, kurie verkte laukia remonto. <...>

Be abejo, tai yra ir verslo skatinimas. Tuo pačiu tos lėšos padidins užimtumą, paskatins kurti naujas darbo vietas.”

Kultūros ministerijos teigimu, bendra paramos suma po karantino paskelbimo kultūrai sudaro 68,3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius