Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros savaitės apžvalga: teatrinis realybės šou, tapybinės abejonės ir reminescencijos

Ši savaitė kultūros pasaulyje buvo pakankamai įtempta. Įtampa tarp kultūros ministrės ir Nacionalinio operos ir baleto teatro generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo pasiekė aukščiausią tašką. Socialiniuose tinkluose vyksta diskusijos kuo viskas pasibaigs, ar viena svarbiausių Lietuvos kultūrinių institucijų turės naują vadovą, ar jis išliks nepajudinamas? Laukiame ir mes.
Eglė Vertelkaitė – Moiros
Eglė Vertelkaitė – Moiros / Tomo Ivanausko nuotr.

Šiandien Lietuvos nacionaliniame dramos teatre įvyks viena laukiamiausių sezono premjerų – režisierės Yanos Ross spektaklis pagal A.Čechovo pjesę „Trys seserys“. Režisierė ir dramaturgas Mindaugas Nastaravičius adaptavo pjesę šiems laikams ir sukūrė savotišką realybės šou, kuriame persipynė vaidyba ir nevaidyba, personažai ir juos vaidinantys aktoriai, daugiatautiškumas ir daugiakalbiškumas. Susidarė įspūdis, kad ne aktoriai perėmė personažų savybes, o pastariesiems suteikė savas. Režisierė užčiuopė A.Čechovo pjesių ir realybės šou panašumą, kur po vienu stogu vyksta daug mažų gyvenimėlių ir dramelių, iš pirmo žvilgsnio nekaltų, buitiškų, komiškų, kurios vėliau virsta į visų mūsų visų gyvenimų apibendrinimą – mes turime nugyventi savo vargingus gyvenimėlius, kad ateinančioms kartoms būtų geriau.

Kovo 9 d. „Pamėnkalnio galerijoje” buvo atidaryta klaipėdiečio tapytojo Radion Petroff paroda „Abejonės ir ginčai“. Mano nuomone, tai viena įdomiausių šiuo metu vykstančių parodų Vilniuje. Menininkas įdomiai interpretuoja šiuolaikinius skaudulius – Gedimino pilies kalno problemas, Rusijos militarizaciją, lietuvių menininkų Žilvino Kempino, Jurgio Mačiūno, Jono Meko kūrybą. Tam, kad suprasti jo darbus, reikia šiek tiek platesnio meninio išsilavinimo ir žinoti ne tik paminėtų lietuvių menininkų, bet ir vieno garsiausių bulgarų konceptualisto Christo kūrybą. Jei to nežinote, jums padės jaunųjų menotyrininkų iniciatyva „Vilnius Art Walk”, kuri prasidės jau rytoj. Pasinaudokite šia proga. Paroda vyks iki balandžio 1 d.

Šį antradienį tekstilės galerijoje „Artifex“ buvo atidaryta menininkės Aistės Kisarauskaitės paroda „Semiramidės sodai”. Jauki, jautri, pavasariška paroda, įtakota prisiminimų apie Algimantą Švėgždą, primenanti garsiausią fotografo Romualdo Rakausko fotografijų seriją „Žydėjimas“. Pagrindinis parodos akcentas – bespalvė pieva su nespalvotai žydinčiomis gėlėmis, tarsi išblukęs prisiminimas – viskas kas liko iš išnykusio sodo. Paroda vyks iki balandžio 1 d.

VDA parodų salėse „Titanikas“ buvo pristatyta Eglės Vertelkaitės personalinė paroda „Mioros“. Baugi ir paslaptinga paroda. Menininkė, pasinaudodama įvairiomis medijomis tarsi užfiksavo savo sapnus, baimes, lemtį. Tai tarsi menininkės išpažintis. Norėdami apie parodą išgirsti iš pačios menininkės ir sudalyvauti ekskursijoje, apsilankykite joje rytoj 15 val. Paroda veiks iki balandžio 2 d.

Šiandien prasideda šventė mados meno mylėtojams – mados festivalis „Mados infekcija“. Gražios mados ir kultūringo savaitgalio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius