Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros sostine tapusi Neringa kvies į renginius, tarp jų – A.Mamontavo instaliacija

Kultūros sostinės renginiais Neringa atskleis unikalią krašto kultūrinę erdvę, primins istorinę reikšmę ir kvies megzti kultūrinį dialogą.
Spaudos konferencija „Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021“
Spaudos konferencija „Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Specialiai sukurta koncepcija

Dėl pusiasalio išskirtinumo sukurta 4+1 koncepcija, išryškinanti Neringos identiteto ir savasties elementus. Šia struktūra sudaryta ir „Neringos – kultūros sostinės“ programa. Keturias programos dalis – bendruomenę ir kraštovaizdį, paveldą ir istoriją, kūrybines rezidencijas, UNESCO ir pasaulį, sujungia kultūros, vadybos ir politikos elementas – išmanioji kultūra.

2021 m. Lietuvos kultūros sostinėje vyks įvairūs muzikiniai pasirodymai, šiuolaikinio šokio, dailės, kino ir literatūros renginiai, organizuojami užsiėmimai tiek vaikams, tiek ir vyresniojo amžiaus lankytojams.

Nors planus teko koreguoti dėl pandemijos, pusiasalyje bus įgyvendintos įdomios ir šiuolaikiškos idėjos.

Atsakomybė kraštui ir stebuklai

Neringos savivaldybės meras džiaugiasi galimybe pusiasalyje prisiliesti prie pačių žymiausių Lietuvos ir užsienio kūrėjų, tačiau mini ir įsipareigojimą kraštui. „Man didžiulė garbė perimti iš Trakų šį titulą, bet kartu tai ir didelė atsakomybė. Jaudulys baigsis tik su perduotu titulu kitiems. Kviečiu pamatyti gyvai, kokie stebuklai čia vyks“, – sako Darius Jasaitis.

Projekto „Neringa – Lietuvos kultūros sostinė 2021" vadovas Narūnas Lendraitis renginio nevadina nei festivaliu, nei švente: „Tai projektas, kurio metu turi įvykti pokytis vietos bendruomenėje, iš naujo pritrauktos kultūros organizacijos, ne tik profesionalai, bet ir vietos bendruomenės nariai. Tam dedikuoti išskirtiniai projektai“.

Specialią instaliaciją „Grynumas“ kuriantys Andrius Mamontovas ir Jolita Vaitkutė sieks pabrėžti krašto savitumą. „Ten apsilankę patys išsigryniname. Apie tai ruošiame ir garsinę bei vaizdinę instaliaciją, kalbančią apie gamtos trapumą ir žmogaus prisilietimo prie gamtos reikšmę“, – pasakojo A.Mamontovas.

Neringos lankytojai turės galimybę išgirsti ir dainininko koncertą su naujomis dainomis, įkvėptomis būtent šio krašto. „Kiekvieną kartą laukiu susitikimo su Neringa, nes ji unikali, švari ir gryna“, – pabrėžė A.Mamontovas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrius Mamontovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Andrius Mamontovas

Vengiama patoso

Šeiko šokio teatro vadovė Agnija Šeiko pristatė atidarymo renginį „Laikas nė(e)rimui“. „Norime kraštą parodyti ne tik kaip atostogų vietą, bet ir pakviesti susimąstyti, kadangi kartu kyla nerimas apie vietos būtį ir kaip į ją žiūrime. Todėl pasirinkome atsargų priėjimą prie šios vietos. <...> Atsisakome patosinių renginių“, – sakė A.Šeiko. Pasirodyme bus atsisakyta renginiams būdingo didelio garso ir šviesų, žiūrovams bus išdalintos ausinės.

Neringiškė operos solistė Lauryna Bendžiūnaitė papasakojo apie G.F.Händelio operą „Acis ir Galatėja“. Moteris teigė, kad šiuo projektu ji tarsi atiduos grąžą savo gimtajam kraštui. Ši barokinė opera Neringoje bus atliekama pirmą kartą.

Pusiasalyje įvyks ir tradicija laikomi renginiai – festivalis „Benai, plaukiam į Nidą!“, Kuršių marių regata, Juodkrantės kurorto dienos ir kiti.

Neringoje bus minimos ir Vytauto Kernagio 70 gimimo metinės. Maestro dainų koncertine programa bus paminėta Neringos kultūros sostinės metų pabaiga. Tuomet simbolinis gintarinis medis turėtų būti perduodamas būsimai kultūros sostinei.

Gegužės 8 d. prie Baltojo tilto prasidės dvylikos savanorių 400 kilometrų kelionė baidarėmis iš Vilniaus į Nidą, simbolizuojanti žinutę apie renginių pradžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius