-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Leidėjų forumas: nuo knygų visiems iki ateities skaitytojo

Gegužės 6-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse, įvyks pirmasis Leidėjų forumas – renginys, skirtas leidybos aktualijoms, pokyčiams, naujovėms, dabarčiai ir ateičiai. Forume bus diskutuojama 5 skirtingomis temomis.
Leidėjų forumas
Leidėjų forumas

Šis forumas yra dalis Lietuvos leidėjų asociacijos organizuojamos akcijos „Lietuva skaito“, kuri šiemet kviečia skaityti vaikams ir kurti skaitymo tradiciją šeimose. Tad ir forumas prasidės diskusija „Apie vaikų literatūrą ir skaitymą nuo pirmųjų dienų. Koks yra šiuolaikinis vaikų literatūros leidėjas?“ Joje Kristina Savickytė kalbins leidėjus apie tai, koks ryškiausias pokytis vaikų literatūroje ir jos leidyboje Lietuvoje įvyko per pastaruosius penkerius metus; kokia Lietuvos vieta pasauliniame vaikų literatūros kontekste, autentiško mūsų balso svarba; koks yra vertybinis literatūros vaikams stuburas – kaip rasti balansą tarp patrauklumo ir gylio; kur ir kaip leidėjas „medžioja“ talentus ir kokios yra sėkmingos teksto ir iliustracijų kūrėjų jungtys.

2025 metais įsigalios 2019 metais priimtas Europos prieinamumo aktas (Europos parlamento ir tarybos direktyva (ES) 2019/882), kuris palies daugelį sričių bei įpareigos daugelį prekių ar paslaugų, tarp jų ir visus elektorininiu būdu išleistus leidinius, pritaikyti bet kokią negalią turintiems žmonėms. Leidėjams tai taip pat aktualu, jie turėtų įvertinti galimybes pritaikyti rengiamo el. leidinio formatą bei turinį ir negalią turintiems asmenims. Ar jau turime leidėjų, kurie publikuoja skaitmenines knygas, kurias gali skaityti visi, nepriklausomai nuo regėjimo stiprumo ar skaitymo gebėjimų? Kas pirmiau – leidėjai imsis diegti universalaus dizaino principus leidyboje ar autoriai rinksis leidėjus pagal socialinės atsakomybės lygį? Ką gali duoti Lietuvos aklųjų biblioteka leidėjams ir ką leidėjai gali duoti aklųjų bibliotekos bendruomenei? Šiuos klausimus diskusijoje „Knygos visiems: apie knygų prieinamumą“ Vincas Grigas kalbins leidėjus, leidžiančius kitokias – audio ir brailio raštu parašytas – knygas bei Lietuvos aklųjų bibliotekos atstoves.

Leidėjų forumas
Leidėjų forumas

Knygų leidyba pastaraisiais metais keičiasi – daugėja mažų, nišinių leidyklų, kurios stengiasi surasti ir kuo geriau suprasti savo skaitytoją, siūlydamos kruopščiai atrinktas, originalias, profesionaliai parengtas knygas. Diskusijoje „Apie ateities leidėją ir ateities skaitytoją“ Audrius Ožalas klaus leidėjų: ar tokia specializacija pasiteisina šiuolaikinėje leidyboje ir kaip leidyklos siekia užmegzti kuo glaudesnius ryšius su savo skaitytojais? Nemažai leidyklų imasi ir naujų veiklų, susijusių su knygomis, kaip tai padeda joms burti bendraminčių ratą? Kokios naujos komunikavimo priemonės padeda labiausiai ir kokie didžiausi iššūkiai laukia artimiausiu metu: kaip tai keitėsi per pastaruosius kelerius metus?

Neringa Fadejevaitė klaus, kas rūpi jauniems žmonėms, kai kalbame apie leidybą? Koks yra kelias nuo idėjos iki knygos, kokius reikalavimus leidyklos kelia rankraščiams? Ar jaunam, pradedančiam rašytojui lengva išleisti knygą, kaip nustatoma knygos kaina? Kokias įdomias istorijas patys leidėjai gali papasakoti apie darbą leidykloje?

Galiausiai, bet ypač svarbu šiandienos kontekste – kaip pakito leidyklų veikla, ar dėl pandemijos jos gali pasiūlyti mažiau nei norėtų knygų skaitytojams? Ar skaitytojai perka daugiau, nes turi daugiau laiko, o gal atvirkščiai? Su kokiais iššūkiais susiduria mokytojai nuotolinėse literatūros pamokose? Ar visiška kasdienybe tapusios technologijos dar labiau užgoš vaikų susidomėjimą knygomis? Kokių naujų vaikų skaitytojų pritraukimo formų turi ieškoti bibliotekos? Ar literatūrologai pastebi naujų vaikų literatūros tendencijų, pavyzdžiui, įsivyravusių naujų teminių krypčių vaikų knygose? Galų gale, kokią žalą ir kokią naudą vaikų literatūros pasaulio atstovams atnešė ši nauja realybė? Šiais klausimais su leidėjais, mokytojais ir vaikų literatūros specialistais diskusijoje „Vaikų literatūra pandemijos metais: kas pasikeitė“ kalbėsis Austėja Kuskienė.

Gegužės 6-ąją, nuo 10 valandos pasikalbėkime apie leidybą. Tiesioginė transliacija – „Lietuva skaito“ Facebook kanale ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Youtube kanale. Leidėjų forumą organizuoja Lietuvos leidėjų asociacija kartu su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, IBBY Lietuvos skyriumi, renginį remia Lietuvos kultūros taryba. Daugiau informacijos galima rasti Facebook renginyje: https://www.facebook.com/events/5386083141464642

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius