Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuvos kultūros sostinė – Trakai“ kviečia švęsti kartu: renginių maratonas startuoja liepos 6-ąją

Lietuvos kultūros sostine šiemet paskelbti Trakai kviečia į ypatingą renginių ciklą, truksiantį net dešimt dienų. Liepos 6-ąją pirmą kartą Trakuose prasidės „Valstybės dekada“, skirta Karaliaus Mindaugo Valstybės dienai paminėti. Dešimt dienų į Trakus atvykę lankytojai galės dalyvauti įvairiausio formato renginiuose – parodose, paskaitose, kino seansuose, spektakliuose, koncertuose, šventėse. Beveik visi renginiai vyks Trakų Salos pilyje bei bus nemokami.
Trakų renginiai
Šių metų Lietuvos kultūros sostine tapę Trakai pristato daug įdomių ir nemokamų renginių / 15min koliažas

Apie juos bei tai, kaip sekėsi išgyventi karantiną ir kokius sprendimus teko priimti dėl pandemijos metu neįvykusių renginių, pasakoja Trakų kultūros rūmų direktorius Edvard Keizik.

„Dekada prasidės nuo liepos 6 dienos pranešimu „Mindaugo Lietuva: kelias, duobės, palikimas“, kurį skaitys Lietuvos istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Darius Baronas. Vakaras bus tęsiamas Šiaulių dramos teatro spektakliu „Mindaugas“, po kurio 21 val. visi bus kviečiami bendrai Tautiškai giesmei. Lietuvos himnas nuskambės per visą Galvės ežerą, nes bus giedamas iš visų plaukiojančių priemonių – valtelių, vandens dviračių, laivų“, – apie išskirtinį Valstybės dienos paminėjimą Trakuose pasakojo vienas iš jo organizatorių.

Lietuvos himnas nuskambės per visą Galvės ežerą, nes bus giedamas iš valtelių, vandens dviračių, laivų.

Liepos 7-ąją „Valstybės dekadą“ tęs misterija „Vėjų šventyklos ruduo“ bei filmo „Baltų gentys. Paskutinieji pagonys“ peržiūra.

„Liepos 8 d. visus į vieną būrį sukvies tautinių bendrijų festivalis „Čia mūsų gimtinė, čia mūsų namai“, remiamas Tautinių mažumų departamento. Visą dieną vyks margas tautų miestelis, kuriame savo kultūrinį paveldą pristatys gyvenančios Lietuvoje bei aktyviai dalyvaujančios mūsų valstybės kūrime tautos – lenkai, rusai, baltarusiai, vokiečiai, žydai, karaimai, totoriai, ukrainiečiai. Tautų miestelio gyventojai pristatys savo amatus, kulinarinį paveldą, bus kūrybinės dirbtuvės. Festivalio dalyviai atliks gražiausius savo muzikinius ir šokių kūrinius“, – festivalį pristatė E.Keizik.

Liepos 9-10 dienos bus skirtos Žalgirio mūšio temai. Jų metu Trakuose bus galima susipažinti su baltų karyba. Karo tematiką pratęs ir liepos 11-12 dienomis organizuojama tradicinė „Viduramžių šventė“. Tiesa, šis renginys – vienas iš nedaugelio dekados renginių, kuris yra mokamas.

Astos Sabonytės nuotr./Trakuose – Viduramžių šventė
Astos Sabonytės nuotr./Trakuose – Viduramžių šventė

Dar vienas mūšis, kurį bus galima prisiminti Trakuose – Durbės. Liepos 13-14 d. atvykę į Trakus galės sužinoti ne tik jo istoriją, bet ir prisiminti vieno iš garsiausių Lietuvos kunigaikščių – Vytauto Didžiojo asmenybę. Žiūrovai matys Trakų Karališkojo, Vilniaus senjorų bei Rūdiškių Bajorų teatrų bendrą spektaklį „Karūnos šešėlyje“ (rež. Vytautas Mikalauskas).

Dekados renginių ciklą užbaigs liepos 15 d. atidaromos parodos bei istorinis dokumentinis filmas „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“.

Grendavės kaimo paplūdimyje įsikurs Laumių pieva

Laumės, pieva ir paplūdimys – šie trys dalykai susijuns liepos 18-ąją, kada Trakų rajone, Grendavės kaime, prasidės atviros kultūros festivalis „Laumių pieva“.

Kaip pasakojo Trakų kultūros rūmų direktoriaus pavaduotoja ir festivalio sumanytoja Meida Mikučionienė, atvirame ore festivalio programa numatyta visoje paplūdimio teritorijoje vienu metu – taip, kad kiekvienas lankytojas galėtų pasirinkti sau įdomiausius užsiėmimus. Visa festivalio veikla paremta asmeninėmis kūrėjų iniciatyvomis. Festivalyje skambės dainos, sutartinis, instrumentinė muzika, bus tradicinių žaidimų, šokių, amatų. Užsukusieji galės ant marškinėlių nusipiešti įvairius senovės lietuvių simbolius, susipažinti su batika. Festivalio edukacinėse erdvėse bus demonstruojama, kaip mūsų protėviai kepė duoną – išminkyti tešlą kartu su edukacijos mokytoja Elvyra Vasiliauskiene galės kiekvienas norintis.

Ne tik vaikus turėtų sudominti ir „Sapnų lėlytės“ rišimo edukacija. Pasak jos autorės Rasos Pavilionienės, lėlė bus rišama seniausiu rišimo būdu – t.y. ji gims iš audinio skiaučių.

Dar vieną lietuvių tradiciją primins edukacija-paskaita apie bitininkystę ir apiterapiją: jos metu bus galima ragauti bičių produktus, sužinoti jų ir pačių bičių gydomąsias savybes, taip pat išgirsti pasakojimą apie bičių šeimą. Edukaciją ves bitininkė Aušrinė Raudoniūtė.

Nenorintiems įsitraukti į edukacijas nuobodžiauti neleis koncertinė festivalio dalis, kurioje – labai skirtingi kolektyvai: „Verknė“ (vad. V.Lengvinas), „Volunga“ (vad. I.Okuškienė), grupės „Folk Trio“, „Žalvarinis“ ir „Skylė“. Festivalį pabaigs ugnies ir šokių studijos „Čiutyta“ kulminacinis pasirodymas ežero pakrantėje.

Svetlanos Baturos nuotr./Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius („Skylė“)
Svetlanos Baturos nuotr./Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius („Skylė“)

Liepą – pamėgti ir nauji koncertai po atviru dangumi

Sigitos Nemeikaitės nuotr. /Muzikos festivalio „Užutrakio vakarai“ akimirkos.
Sigitos Nemeikaitės nuotr. /Muzikos festivalio „Užutrakio vakarai“ akimirkos.

Liepą Trakuose bus galima apsilankyti ir daugybėje įvairaus žanro koncertų – nuo tradicinių „Užutrakio vakarų“ koncertų iki populiariosios muzikos koncertų Trakų pilyje. Pasak „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ Trakų rajono savivaldybės koordinatoriaus Algirdo Šocho, vienas įdomesnių akcentų – apleistų pastatų ir skverų atgimimas, paverčiant juos menininkų traukos centru, pritraukiant visuomenę atskleidžiant jas iš kitos – meniškos pusės.

„Taip atgimsiančioje Tujų alėjoje Trakuose (Vytauto g. 2) jau liepos 3 dieną koncertuos vienas geriausių Lietuvos džiazo pianistų Vytautas Straižys, o jo muziką lydės po skverą pasklidę menininkės Ievos Paltanavičiūtės vitražai“, – apsilankyti renginyje kvietė A.Šochas.

Pandemija ir karantinas pakoregavo renginių datas, bet nesumažino jų skaičiaus

Pasak E.Keizik, Trakų kultūros rūmai, kaip ir visi Lietuvos kultūros centrai, menininkai, kūrėjai, pandemiją išgyveno sudėtingai, bet tai skatino kūrybiškai spręsti iškilusias problemas. Pirmiausia teko nutarti, ką daryti su balandžio ir gegužės mėnesiams numatytais renginiais.

„Didžiąją dalį renginių reikėjo nukelti į rudenį, bet atšaukus karantiną organizavome didžiuosius vasaros renginius lauke – įvyko vaikų dienos šventė, naktinis Joninių žygis ir kt. Tačiau karantinas mums atvėrė ir naujų galimybių. Filmavome kelis virtualius koncertus, poezijos vakarus, parodas, spektaklį. Džiaugiuosi, kad jungtinis teatrų spektaklis „Klajojantys miglose“ pagal S.Kozlovo pasaką „Ežiukas rūke“, nors ir buvo atšauktas pandemijos metu, buvo nufilmuotas ir šio spektaklio filmas bus demonstruojamas rudenį vyksiančio tarptautinio menų festivalio „Transmisijos“ metu“, – kalbėjo pašnekovas.

Karantinas mums atvėrė ir naujų galimybių: filmavome virtualius koncertus, poezijos vakarus, parodas, spektaklį.

Pasak jo, didelio susidomėjimo sulaukė „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė“ koordinatoriaus Algirdo Šocho organizuotas Giunter Percussion virtualus koncertas, o atšaukus karantiną šiuo pasirodymu galėjome džiaugtis gyvai po atviru dangumi. Poezijos popietės metu buvo skaitoma Oskaro Milašiaus kūryba, kurią atliko profesionalūs aktoriai – Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Jolanta Dapkūnaitė ir Lenkų teatro „Studija“ aktorius Edvard Keizik.

Nors dėl pandemijos Trakų kultūros rūmų meno galerijoje „Fojė“ turėjo atšaukti parodos atidarymus, susitikimus su parodų autoriais, bet visos parodos persikėlė į virtualią erdvę.

„3D formatu buvo eksponuojama Bartoszo Frątczako fotografijų paroda „Nematoma erdvė“. Romualdo Požerskio fotografijų parodą bei filmą „Degantis žmogus“ bei jungtinę menininkų iš Lietuvos ir užsienio parodą „Turbulencija“ taip pat galima matyti virtualiai. Gyvą šių parodų eksponavimą nukėlėme į rudenį – jų atidarymai vyks tarptautinio festivalio „Transmisijos“ metu. Fotografo Ričardo Grigo retrospektyvinę parodą „Altitudę G“ bei jo išskirtinę fotografiją, laimėjusią apdovanojimą konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2020“, žiūrovai dar spės pamatyti iki liepos 30 d. meno galerijoje. Apibendrinant galėčiau pasakyti, kad pandemija pakoregavo renginių datas, bet nesumažino renginių skaičiaus“, – sakė E.Keizik.

Organizatorių nuotr./Fotografo Ričardo Grigo retrospektyvinės parodos „Altitudė G“ atidarymas
Organizatorių nuotr./Fotografo Ričardo Grigo retrospektyvinės parodos „Altitudė G“ atidarymas
Organizatorių nuotr./Fotografo Ričardo Grigo nuotrauka, laimėjusi „Lietuvos spaudos fotografija 2020“ apdovanojimą
Organizatorių nuotr./Fotografo Ričardo Grigo nuotrauka, laimėjusi „Lietuvos spaudos fotografija 2020“ apdovanojimą

Pandemija pažadino kūrybiškumą

Per karantiną „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ rengėjai įgyvendino ir nemažai kitų projektų. Pavyzdžiui, Pasaulinės kultūros dienos proga sukūrėme vaizdo sveikinimą Trakų rajone kuriantiems, kultūroje dalyvaujantiems ir kultūrą puoselėjantiems. Prie sveikinimų prisijungė didžiulis būrys gerai žinomų atlikėjų, muzikantų, menininkų.

Priverstinai pakoreguotas scenarijus – taip reikėtų įvardinti „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ projekto perkėlimą į virtualią erdvę.

„Pandemija pati padiktavo naujas darbo taisykles. Džiaugiamės, kad prieš kelias savaites pradėjo veikti internetinė svetainė Kulturossostine.lt Priverstinai pakoreguotas scenarijus – taip reikėtų įvardinti „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ projekto perkėlimą į virtualią erdvę. Manome, jog ši ekstremali „pataisa“ suteikė šiųmetinei kultūros sostinei naujų spalvų – dėl pandemijos nutraukus masinius susibūrimus ir vertingus kultūrinius renginius, šie persikėlė į žmonių kompiuterius, mobiliuosius telefonus, be kurių neįsivaizduojamas šiuolaikinio žmogaus gyvenimas.

Šios idėjos tikslas – sukurti ir plėtoti naują, virtualios kultūros sostinės tradiciją būsimiems kultūros sostinės organizatoriams – paruošti dirvą virtualiam kultūros vartojimui ir užtikrinti jos prieinamumą“, – sakė Trakų kultūros rūmų vadovas.

Laukiamiausias festivalis – jau rugsėjį

Vienu įdomiausių ir svarbiausių „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ programos renginių neretai įvardinamas tarptautinis menų festivalis „TRANS/MISIJOS“, kuris vyks rugsėjo 13-20 d.

Festivalį organizuoja Trakų rajono savivaldybė, Trakų kultūros rūmai, bendradarbiaujant su Vilniaus lenkų teatro „Studija“. Jame dalyvaus penkių šalių didžiųjų miestų teatrai – Vandos Semaškovos teatras (Žešuvas, Lenkija), Marijos Zankovetskos Ukrainos nacionalinis akademinis dramos teatras (Lvovas, Ukraina), Košicės valstybinis teatras (Košicė, Slovakija), Csokonai teatras (Debrecenas, Vengrija), Nacionalinis Moravijos-Silezijos teatras (Ostrava, Čekija), Lietuvos Nacionalinis dramos teatras (Vilnius, Lietuva). Festivalį globoja Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ir Trakų rajono merė Edita Rudelienė.

Festivalio partneriai – šalių dalyvių ambasados, Vilniaus dailės akademija, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, gausus būrys draugų bei rėmėjų. Visi renginiai – nemokami.

Šių metų festivalio tema – „Daugiatautė kultūra – Valstybės stiprybė“. Pasak E.Keizik, tema pasirinkta tikslingai, atsižvelgiant į Trakų miesto istoriją, įvairialypę gyventojų sudėtį bei kultūrinį paveldą.

Festivalio TRANS/MISIJOS atidarymas vyks rugsėjo 13 d. Trakuose. „Festivalį pradėsime lietuviška programa: Trakų pilies menėje vyks koncertas, Trakų kultūros rūmų meno galerijoje „Fojė“ pradės veikti grupinė paroda „Turbulencija“ (dalyviai: Gustas Jagminas, Ilona Miknevičiūte, Augustas Laisvė ir kt.), o vakare kviesime į Lietuvos Nacionalinio dramos teatro spektaklį „Durys“ (rež. Jo Strømgren). Visas festivalio dienas Vilniuje ir Trakuose kiekvieną festivalio dieną žiūrovai laukiami skirtingų šalių pasirodymuose. Kiekvienos dienos programą sudarys spektakliai, koncertai, parodos, filmai, diskusijos ir kt. Festivalio vakarais vyks vis kitos šalies muzikinė programa bei susitikimai su festivalio dalyviais“, – apie išskirtinį tarptautinį renginį pasakojo Trakų kultūros rūmų direktorius ir vienas iš festivalio rengėjų.

Daugiau informacijos galite rasti puslapyje www.transmisijos.lt bei www.facebook.com/transmisijos2020. Festivalio koordinatorė ir parodų kuratorė – Edita Tamulytė.

„2020-ieji metai Trakams tikrai ypatingi: esame ne tik istorinė, daugiatautė, profesionalaus meno festivalių, bet ir pirmoji Lietuvos virtuali kultūros sostinė. Pandemija mūsų ne tik neišgąsdino, bet sukėlė norą sukurti unikalų produktą, skirtą šiuolaikiniam, socialiai atsakingam ir kultūros inovacijų ištroškusiam žmogui. Na, o šiandien tęsiame suplanuotus darbus – mažais, subtiliais bet ryžtingais žingsniais grįžtame prie gyvos, betarpiškos kultūros“, – sakė projekto vadovė Agata Mankeliūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius