Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos laisvės kovotojų dokumentus bus galima apžiūrėti specialioje interneto svetainėje

Lietuvos ypatingasis archyvas pirmadienį pranešė atidaręs interneto svetainę, kurioje skelbiami Lietuvos laisvės kovotojų dokumentai. Tarp jų – nuotraukos, atvirukai, pasižymėjimo ženklai ir kita atributika.
Sankcionuotas mitingas Lietuvos-Sovietų Rusijos 1920 m. liepos 12 d. taikos sutarčiai paminėti
Sankcionuotas mitingas Lietuvos-Sovietų Rusijos 1920 m. liepos 12 d. taikos sutarčiai paminėti / LYA nuotr.

Svetainėje taip pat skelbiamos KGB, Lietuvos komunistų partijos, tuometės vidaus reikalų ministerijos nuotraukos, be kita ko, ir KGB konfiskuotų ar slapta darytų vaizdo ir garso dokumentų aprašymai.

„Lietuvos ypatingojo archyvo saugomose sovietinio saugumo sudarytose baudžiamosiose ir tremties bylose yra daug įvairios tematikos ir įvairiais laikotarpiais darytų nuotraukų, konfiskuotų atliekant kratas ir prie bylų prijungtų kaip daiktiniai „kaltę“ patvirtinantys įrodymai“, – rašoma pranešime.

Archyvo teigimu, seniausios nuotraukos darytos XX amžiaus pradžioje, dauguma – tarpukario ar pokario metais.

Taip pat saugomos KGB operatyvinių darbuotojų 1945-1990 metais slapta darytos nuotraukos, kuriose užfiksuoti sekami asmenys, nesankcionuotų antisovietinių mitingų ir demonstracijų dalyviai, neformalių jaunimo grupių atstovai, įvairių konfesijų dvasininkai, tikintieji ir jų atliekamos religinės apeigos, į Lietuvą atvykę užsieniečiai bei kiti KGB akiratyje buvę įvykiai.

Anot archyvo, nuotraukose užfiksuoti žymiausi sovietmečio įvykiai: Kauno pavasaris, Lietuvos laisvės lygos mitingas prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje, Katedros aikštėje vykęs „Bananų balius“ ir kiti.

„Dažnai KGB slapta darytos nuotraukos yra vienintelė ikonografinė svarbius Lietuvos įvykius iliustruojanti medžiaga. Lietuvos ypatingasis archyvas taip pat saugo gausią kolekciją kino, video, magnetinių juostų ir kasečių, kuriose yra užfiksuoti KGB slapta filmuoti vaizdai bei slapta daryti garso įrašai“, – teigia archyvas.

Svetainė sukurta įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuotą projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius