Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Menas, agurkėliai ir politika: V.Buroko paskaita kultūros komplekse „Sodas 2123“

Šeštadienį, rugsėjo 2 d., 17 val. Kultūros kompleksas „Sodas 2123“ (Vitebsko g. 23, Vilnius) kviečia į performatyvią Vytenio Buroko paskaitą „Menas, agurkėliai ir politika“.
Parodos TAKAS kuratorius Vytenis Burokas
Parodos TAKAS kuratorius Vytenis Burokas / Vikos Paškelytės nuotr.

Prognozės apie žmonijos ateitį ganėtinai niūrios. Karo ir ekologinės krizės akivaizdoje ryškėja poreikis ne tik auginti ar gaminti, bet ir kaupti bei saugoti, perkurti resursų tiekimo grandines, keisti santykį su mityba ir gyvąja aplinka. Kaip versimės ateityje – gal pradėsime valgyti žmones? Ar vis atidžiau maitinsime bakterijas, o gal sugrįšime į valgyklas? Ar kaip tik – išplėtę savo šeimas drauge lupsime žirnius ir vieni kitus ruošime ilgai žiemai?

„Sodas 2123“ pradeda renginių ciklą skirtą „šešėlinei“ maisto kultūros pusei – jos organizavimo ir artikuliavimo principams, peržengiantiems skonių ir tekstūrų ribas. Jame meninės priemonės pasitelkiamos ieškant nevartotojiško santykio su mityba, siekiant suprasti, ką mums duoda į mūsų kūnus ir bendruomenes patenkančios medžiagos.

Laisvo formato paskaitų cikle lankytojai kviečiami į kultūros kompleksą „Sodas 2123“ užsukti kaip į ateities kūrimo buveinę, kurioje mokomės išlikti keisčiausiomis kol kas patirtomis sąlygomis.

Pirmojoje ciklo paskaitoje menininkas V.Burokas kelia monumentalų klausimą – kaip ir kodėl prasidėjo kultūros ir visuomenės veikėjų susidomėjimas fermentacijos procesais? Žarnyno gerbūvis yra ne vien asmeninės sveikatos klausimas. Maitindami savo mikroskopinius gyventojus, galime nulemti istoriją – pavyzdžiui, jei sutrikusi mikroflora paliks savo pėdsaką rinkimų biuletenyje. Peformatyvioje paskaitoje menininkas apžvelgia kultūrinių, gamtinių ir politinių jėgų sankirtas, kuriose rūgsta ne tik skanėstai, bet ir paradoksai.

V.Burokas (g. 1990) yra menininkas ir kuratorius, šiuo metu gyvenantis Vilniuje. Savo kūryboje Burokas jungia skirtingas disciplinas ir žanrus, ieškodamas aptrupėjusių kultūrinių pėdsakų, tyrinėdamas metabolizmą ir žinojimo fermentaciją, atkreipdamas dėmesį į ryšius tarp mikroorganizmų ir žmonių. Šie tyrimai ir atradimai pristatomi performanso, leidinių, instaliacijų, skulptūrų bei piešinių forma. Burokas yra baigęs šiuolaikinės skulptūros magistro ir meno pedagogikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, kurioje šiuo metu dėsto. 2013–2014 m. jis dalyvavo Rupert alternatyvios edukacijos programoje. Menininko kūriniai eksponuoti personalinėse ir grupinėse parodose LNDM Radvilų rūmuose, Šiuolaikinio meno centre ir „Editorial“ projektų erdvėje Vilniuje, „Zuzeum“ Rygoje, „Futura“ Prahoje, MOCAK Krokuvoje ir kitur.

Renginių serijos kuratorė – Monika Kalinauskaitė

Grafikos dizainerė – Monika Janulevičiūtė

Renginių ciklą remia Vilniaus miesto savivaldybė

Renginys nemokamas. Paskaita vyks lietuvių kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius