Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslo festivalis „Eureka“ nukels į kosmosą ir CERN laboratoriją

Į kovo 19–balandžio 2 dienomis vyksiantį 25-ąjį „Kino pavasarį“ grįžta mokslo populiarinimo festivalis „Eureka“. Šiemet moksleiviai ir besidomintys mokslu turės galimybę nemokamai pamatyti keturis mokslinės fantastikos ir dokumentinius filmus apie kosmines misijas, žvilgsnį į Žemę, mokslinių idėjų raidą, ateities eksperimentus ir Europos branduolinių tyrimų organizaciją (CERN), rašoma pranešime žiniasklaidai.
Aniara
Partnerių nuotr./Kadras iš filmo „Aniara“

Atsisveikinimas su planeta

Specialioje „Eurekos“ mokslo populiarinimo filmų programoje žiūrovais pamatys šių metų „Kino pavasario“ atidarymo filmą „Proksima“ (Proxima). Prancūzų režisierės Alice Winocour drama apie ateities misijai į Marsą besiruošiančią astrofizikę Sarą. Filme keliamas klausimas, kaip kinta atsisveikinimas su artimiausiais, kai tenka palikti ne miestą ar šalį, bet Žemę.

Partnerių nuotr./Filmas „Proksima“
Partnerių nuotr./Filmas „Proksima“

Daugybė filmo kadrų – itin realistiški, nufilmuoti tikrose astronautų ir kosmoso tyrinėtojų darbo vietose. Pagrindinį vaidmenį sukūrė garsi prancūzų aktorė Eva Green, kuri žiūrovams įsiminė iš filmo apie Džeimsą Bondą „Kazino „Royale“ (rež. John Huston) ir italų kino klasikos „Svajotojai“ (rež. Bernardo Bertolucci).

Į žmonijos gelbėjimo misiją kviečia drama „Aniara“. Švedų režisierės Pella Kågerman ir Hugo Lilja perkelia į prabangų erdvėlaivį „Aniara“, kuriame šviečia dirbtinė saulė, veikia prekybos centras, o po Žemės sunaikinimo išsigelbėjusi grupelė žmonių keliauja kurti naujos civilizacijos. Kelionės tikslas – Marsas. Erdvėlaivį nuo kurso numuša skraidančios kosmoso šiukšlės. Ar tai nesutrukdys pasiekti kelionės tikslo?

16 saulėtekių per dieną ir mokslininkų bendruomenės užkulisiai

Ką reiškia palikti Žemę ir patirti 16 saulėtekių per dieną? Prancūzų režisieriaus Pierre-Emmanuelis Le Goffas dokumentiniame filme „16 saulėtekių (16 sunrises) atskleis unikalią astronauto kelionę, kintantį požiūrį į laiką ir užplūdusius jausmus nutolus nuo namų.

Partnerių nuotr./Filmas „16 saulėtekių“
Partnerių nuotr./Filmas „16 saulėtekių“

Režisieriaus kamera fiksuoja kaip 2016 metų lapkričio 17 dieną prancūzų astronautas Thomas Pesquet’as leidžiasi į savo pirmąją kosminę misiją. Jis kartu pasiima ir Antoineʼo de Sant-Exupéry „Mažąjį princą“. Šešiems mėnesiams nutolus nuo Žemės, 450 kilometrų pasaulis tarsi nugrimzta į nežinomybę. Tarp astronauto ir klasikinio kūrinio užsimezga dialogas.

Mokslo populiarinimo festivalio „Eureka“ dalyviai savo akimis iš arti pamatys, kaip atrodo CERN – Europos branduolinių tyrimų organizacija. Ten žiūrovus perkels režisierių Annos Di Manincor ir Annos Rispoli dokumentika „CERN: eksperimentinis miestas“ (Almost Nothing: An experimental city).

Partnerių nuotr./Filmas „CERN: eksperimentinis miestas“
Partnerių nuotr./Filmas „CERN: eksperimentinis miestas“

Prancūzijos ir Šveicarijos pasienyje įkurtoje požeminėje laboratorijoje buvo atrastas Higso bozonas – dieviškoji dalelė, o dabar svajojama įminti juodosios materijos mįslę. Kas yra tie fizikai atsidavę žmonės? Kokia jų darbo diena? Sąmojingas filmas pakvies susipažinti su daugiakultūre mokslininkų bendruomene, pasivaikščioti slaptais koridoriais ir prisėsti valgykloje, kurioje, sakoma, dažnai įvyksta svarbiausi atradimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius