Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Nepaisant karo Kyjivo bienalė įvyks šį rudenį

Nepaisant tebesitęsiančios Rusijos agresijos prieš Ukrainą, Kyjivo bienalė įvyks penktąjį kartą. Programa prasidės Kyjive, o spalio mėnesį persikels į Vieną. Renginiai planuojami ir Varšuvoje bei dar dviejuose Ukrainos miestuose – Užhorode ir Ivano-Frankive. 2024 metais renginiai numatomi Berlyne.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / Asociatyvi nuotr.

Vienas iš organizatorių Vasylas Čerepanynas portalui „Artnet News“ teigė, kad iki šiol nebuvo aišku, ar bienalė įvyks: „Vienas iš kultūros srities vaidmenų – pasipriešinti karo logikai, kuri, naikindama kultūros infrastruktūrą, taip pat kėsinasi į visa, kas pilietiška.“

Kyjivo bienalė buvo įkurta 2015 metais, iš dalies reaguojant į 2014 m. Maidano revoliuciją ir vėlesnę Rusijos invaziją į Krymą tais pačiais metais.

Nuo to laiko bienalė propaguoja meną kaip svarbią, bet nepakankamai naudojamą aktyvizmo, pasipriešinimo ir politinio įsitraukimo priemonę.

2017 m. bienalė minėjo Spalio revoliucijos šimtmetį, 2019 m. buvo grįžta prie Černobylio katastrofos ir Berlyno sienos griūties, o 2021 m. atkreipė dėmesį į antifašistinius aljansus visoje Europoje ir dekolonizacijos procesus Rytų Europoje.

Šiais metais bus kalbama apie tiesioginius karo ir gyventojų perkėlimo padarinius, taip pat apie istorinį ir tebesitęsiantį Rusijos kultūrinį išpuolį prieš Ukrainos žemę, žmones ir gyvenimo būdą. Dėl savo tarptautinio išplitimo ir ilgesnės trukmės bienalė buvo pertvarkyta į europinį projektą, pabrėžiantį tarptautinio solidarumo svarbą ir vienijantį šiuo metu po Europą išsibarsčiusią Ukrainos menininkų bendruomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius