TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidoje prasideda Thomo Manno festivalis

Šeštadienį Nidoje prasideda savaitę truksiantis tarptautinis Thomo Manno festivalis. Šiemet jo moto – „Sąžinės proveržis“.
Thomo Manno festivalis Nidoje
Thomo Manno festivalis Nidoje / Festivalio organizatoriaus nuotr.
Temos: 2 Thomas Mannas Nida

Tai antrasis festivalis iš pernai startavusio penkerių metų festivalių ciklo „Modernybės palikimas. Šimtas metų po Didžiojo karo“, pranešė organizatoriai.

Festivalio atidarymo proga Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje skambės Pirmojo pasaulinio karo metais sukurti Maurice’o Ravelio ir Igorio Stravinskio kamerinės muzikos kūriniai.

Nidoje viešėsiantis žymus Prancūzijos ir Vokietijos istorikas Etienne’as Francois kalbės gerovės ir pragaro tema. Antradienio žodžio programoje jį kalbins Thomo Manno kultūros centro kuratoriumo pirmininkė istorikė Ruth Leiserowitz.

Moralinius pasirinkimus, kuriuos sukelia karas, atskleis ir kiti žodžio programos prelegentai. Ketvirtadienį poetas ir vertėjas Antanas Gailius kalbins Goethes instituto svečią istoriką ir kultūrologą Wolfgangą Kleiną, kuris primins karo metų brolių Thomo ir Heinricho Mannų konfliktą bei pastarojo refleksijas apie karą.

Penktadienį poeto ir vertėjo Lauryno Katkaus svečias Thomo Manno memorialinio muziejaus terasoje bus literatūrologas Virginijus Gasiliūnas. Pokalbyje apie proto ir širdies balsus prelegentas svarstys žmogaus poelgius kritinėje situacijoje.

Apie tai bus kalbama ir dviejuose kino naktų seansuose – režisieriaus Christiano Petzoldo vaidybiniame filme „Feniksas“ (2014) ir Jono Ohmano bei Vinco Sruoginio dokumentiniame filme „Nematomas frontas“ (2013).

Neringos istorijos muziejuje bus atidaryta paroda „Dailininkai karo metu“. Ji dedikuota karan pašauktiems Nidos dailininkų kolonijos menininkams ir jų ten – karo apkasuose – išreikštiems įspūdžiams. Eksponatus šiai parodai sutiko paskolinti kolekcininkai Aleksandras Popovas ir Michaelis Leiserowitzius.

Apie karo rezultatus bus diskutuojama su Lenkijos istoriku Rafaliu Zytyniecu.

Thomo Manno festivalį tradiciškai globoja prezidentas Valdas Adamkus ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija. Jo renginiai vyks Thomo Manno memorialinio muziejaus ir Neringos istorijos muziejaus patalpose, Neringos miesto savivaldybės aikštėje, Virginijos ir Kazimiero Mizgirių menininkų namuose, Goethes instituto pristatomi kino naktų seansai – Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“, akademinės muzikos koncertai – Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius