Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo karo pradžios Ukrainoje nukentėjo apie 300 kultūros objektų

Nuo karo Ukrainoje pradžios Rusijos pajėgos padarė žalos maždaug 300 kultūros objektų, tarp kurių šventovės, muziejai, istoriniai pastatai, paminklai bei bibliotekos – apie tai informavo Ukrainos Kultūros ir informacijos politikos ministerija.
Sviatogirsko lauros Šv.Jurgio vienuolyno cerkvė prieš ir po Rusijos atakos
Sviatogirsko lauros Šv.Jurgio vienuolyno cerkvė prieš ir po Rusijos atakos / https://culturecrimes.mkip.gov.ua

Rusų nusikaltimai kultūrai užfiksuoti 12 Ukrainos regionų, tačiau labiausiai nukentėjo Charkivo sritis, kurioje registruoti mažiausiai 88 paveldo naikinimo ar griovimo atvejai. Nemažai nuostolių Ukrainos kultūrai įvykdyta ir Charkivo srityje – 88, Donecko srityje – 62, iš jų 47 – Mariupolyje, Kyjivo srityje – 49, Černihivo srityje – 33, Luhansko srityje – 21, Sumų srityje – 20.

„Rusijos įsibrovėliai tęsia plataus masto karą Ukrainoje ir kasdien daro naujus nusikaltimus prieš mūsų valstybę, įskaitant kultūros objektus. Kultūros paveldo objektų naikinimas yra karo nusikaltimas pagal 1954 m. Hagos konvenciją“, – teigė ministerija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Labiausiai nuo okupantų nukentėjo religiniai pastatai – buvo sugriautos arba apgadintos 106 bažnyčios, cerkvės, sinagogos ir mečetės, iš kurių 40 įrašytos į istorijos ir architektūros paminklų sąrašą.

Taip pat priskaičiuojama 104 į kultūros paveldo objektų sąrašą įtraukti pastatai, 17 iš jų – valstybinės reikšmės paminklai. Taip pat sunaikinti 36 paminklai istorinėms asmenybėms, 22 muziejų bei rezervatų kompleksai, 46 kultūros namai, teatrai ir bibliotekos.

Labiausiai nuo okupantų nukentėjo religiniai pastatai – buvo sugriautos arba apgadintos 106 bažnyčios, cerkvės, sinagogos ir mečetės.

Gegužės 1 dieną Rusijos kariškiai Lysyčanske, Luhansko srityje, sunaikino vieną Ukrainos gimnazijų, kuri buvo įsikūrusi XIX amžiaus pabaigos pastate. Šis architektūros paminklas yra Belgijos architektūros paveldo ansamblio dalis.

Prieš keletą dienų Donecko srityje Rusijos artilerija sugriovė Sviatogirsko lauros Šv.Jurgio vienuolyno cerkvę, beje, priklausančią Maskvos patriarchatui.

https://culturecrimes.mkip.gov.ua nuotr./Sviatogirsko lauros Šv.Jurgio vienuolyno cerkvės vieta po bombardavimo
https://culturecrimes.mkip.gov.ua nuotr./Sviatogirsko lauros Šv.Jurgio vienuolyno cerkvės vieta po bombardavimo

Ukrainos kultūros ministerija yra įkūrusi viešą platformą, kurioje renkama informacija apie šalyje niokojamą kultūros paveldą. Kasdien čia yra pateikiama vis naujos medžiagos apie sugriautus istorinius pastatus ar monumentus iš skirtingų šalies regionų.

Ši informacija gali tapti svariu įrodymu byloje apie Rusijos pajėgų vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje.

Pasak ekspertų, ši informacija gali tapti svariu įrodymu byloje apie Rusijos pajėgų vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje.

Šiam karui tik prasidėjus UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay pareiškė susirūpinimą kultūros paveldo situacija Ukrainoje. Šiuo metu ši organizacija atlieka preliminarų kultūros vertybėms padarytos žalos vertinimą, remdamasi įvairiais šaltiniais, tarp kurių ir palydovinių vaizdų analizė, renka informaciją bei kartu su kitomis organizacijomis kuria šių duomenų vertinimo mechanizmą.

Į Pasaulio kultūros paveldo sąrašą Ukrainoje yra įtraukti septyni objektai, tarp kurių Kyjivo Pečorų lauros stačiatikių vienuolynas bei Sofijos soboras, Lvivo senamiestis, Karpatų krašto medinės cerkvės ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius