Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

P.Kiznio dovanos pristatyme dalyvavęs G.Nausėda pabrėžė mecenatystės svarbą

Mecenato pramonininko Prano Kiznio dovanos Valdovų rūmams pristatyme dalyvavęs prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė mecenatystės svarbą.
Mecenato dr. Prano Kiznio paveikslų galerijos pristatymas Valdovų rūmuose
Mecenato dr. Prano Kiznio paveikslų galerijos pristatymas Valdovų rūmuose / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

„Galime ir turime džiaugtis bei didžiuotis, kad mūsų šalyje yra kilnios dvasios žmonių, kurie, vedini meilės Lietuvai, asmeniškai prisideda prie to, jog kultūros lobiai mūsų šalyje būtų gausinami. Toks yra ir šio reikšmingo įvykio bei šiandienos renginio kaltininkas – pramonininkas ir mecenatas P.Kiznis“, – sveikindamas susirinkusiuosius sakė prezidentas.

Prezidentas G.Nausėda kartu su pirmąja ponia Diana Nausėdiene trečiadienį lankėsi mecenato P.Kiznio paveikslų galerijos pristatyme Valdovų rūmuose, pranešė Prezidentūra.

Kovą Valdovų rūmų muziejaus direktorius Vydas Dolinskas ir kultūros rėmėjas P.Kiznis pasirašė sutartį dėl 23 paveikslų perdavimo neatlygintinai eksponuoti. Dalį paveikslų mecenatas dovanojo Valdovų rūmų muziejui, o kitus perdavė ilgalaikiam nuolatiniam saugojimui ir eksponavimui.

Kolekciją sudaro garsių XIV–XVII amžiaus Italijos bei Italijoje dirbusių dailininkų tapybos darbų rinkinys, skelbė muziejus.

Šalies vadovas savo pasisakyme pabrėžė, kad dėl karų, gaisrų, priešiškų šalių kariuomenių grobimų Lietuva neteko labai daug kultūros turto: buvo suniokoti, nuo žemės paviršiaus nušluoti architektūros paminklai, išgrobstytos ir išvežtos europinio lygmens meno vertybių kolekcijos. Anot prezidento, ne tik siekta šalies kultūros paveldą sunaikinti fiziškai, bet ir norėta itin reikšmingą vakarietiškos kultūros, istorinės tapatybės dėmenį ištrinti iš atminties.

Todėl ši mecenato dovana, pasak G.Nausėdos, yra meninis paliudijimas, kad Lietuva buvo, yra ir bus Europos kultūrinės ir vertybinės erdvės dalimi.

Prezidentas taip pat sakė, kad svarbu skatinti mecenatystę, sudaryti sąlygas ir sukurti finansinius bei fiskalinius mechanizmus jos plėtrai.

Renginyje taip pat dalyvavo parodos mecenatas P. Kiznis, kultūros ministras Simonas Kairys, Valdovų rūmų direktorius Vydas Dolinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius