-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parodoje „Portretas be veido“ – daugiau nei šimtas žymių lenkų veidų

Vienas garsiausių Lenkijos fotografų Krzysztofas Gieraltowskis Kaune pristato parodą „Portretas be veido“. Keturis dešimtmečius garsius Lenkijos žmonės fotografuojantis menininkas sako, geram portretui padaryti svarbiausia turėti idėja.
Fotoaparatas
Fotoaparatas / „Fotolia“ nuotr.

Parodas Lenkijoje, Italijoje, Prancūzijoje rengiantis K.Gieraltowskis kas kelerius metus vis užsuka ir į Lietuvą – jo darbai rodyti Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose. Po vienuolikos metų į Kauną grįžęs vienas garsiausių Lenkijos fotografų, portreto meistras, parodoje eksponuoja daugiau kaip šimtą darbų – tarp jų autoportretai, artimųjų veidai ir žinomi Lenkijoje meno, kultūros, politikos veikėjai.

„Portretą fotografuoti nėra paprasta. Štai, pavyzdžiui, dirigento Jiežio Maksymiuko nuotrauka. Jam sakau – užsakyta padaryti jūsų portretą, bet jūsų veidas kaip bulvė. Tyla. Ir aš sakau „bet aš jus labai myliu“ ir pasiūlau jį nugrimuoti kaip klouną“, – pasakojo fotografas.

K. Gieraltowskis naudoja ne tik grimą, bet ir skirtingas technikas, kai kurie portretai nespalvoti, kai kuriuose svarbiausia visai ne veidas, o detalės, pavyzdžiui, ranka ar akiniai. Koks bus portretas, fotografas sako vis pagalvojantis iš anksto, o fotografuodamas prisimena tėvo žodžius „Gaudyk akimirką“. Pasak jo, geram portretui svarbiausia ne technika, o idėja.

„Kai anksčiau aš ar mano kolegos fotografuodavo, jie galvodavo, galvodavo ir tada spausdavo „Klik“, o dabar jaunas žmogus tik ir spaudžia „klik, klik, klik, klik“. Bet jis sutrinka, nes reikia galvoti tarp mygtuko paspaudimų, reikia kažką pakeisti, kad naujas kadras būtų geresnis už ankstesnį“, – sakė menininkas.

K.Gieraltowskis portretus fotografuoja 40 metų, jo darbų yra prestižinių muziejų kolekcijose Vašingtone, San Fransiske, Osle, Kopenhagoje, Paryžiuje, Berlyne, Maskvoje . Parodą „Portretas be veido“ Mykolo Žilinsko dailės galerijoje galima apžiūrėti iki kovo 19 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius