-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Susiruošėte į pajūrį? Parodos, kurias verta pamatyti

Prasidėjus vasarai ir planuojant atostogas Lietuvos pajūryje, 15min rekomenduoja nepraleisti progos pasimėgauti ne tik jūros ir saulės malonumais, tačiau ir meno parodomis bei apsilankyti pajūrio muziejuose bei galerijose.
Grafikas, heraldikos kūrėjas Arvydas Každailis
Grafikas, heraldikos kūrėjas Arvydas Každailis / Rimanto Dichavičiaus nuotr.

Klaipėda

1

„Švyturys BHouse“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Parodos „Mekas mirksi geriau“ atidarymas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Parodos „Mekas mirksi geriau“ atidarymas

MO pristato ryškiausius parodos „Mekas mirksi geriau“, skirtos Jono Meko šimtmečiui, fragmentus. Čia eksponuojamos J.Meko fotografijos, kuriose galima išvysti Niujorko gyvenimą ir ne vieną žymų veikėją: Yoko Ono, Johną Lennoną, Andy Warholą, Nam June Paiką, Elvį Preslį ar Jurgį Mačiūną. Taip pat parodos lankytojai turės progos pamatyti ir ikoninį J.Meko bei siurrealizmo žvaigždės Salvadoro Dali susimirksėjimą, kuris ir nulėmė parodos pavadinimą. Paroda veiks iki rugsėjo 4 d.

2

Prano Domšaičio galerija

Prano Domšaičio galerijos nuotr./Vytauto Kašubos darbų ekspozicija
Prano Domšaičio galerijos nuotr./Vytauto Kašubos darbų ekspozicija

Ekspozicijoje „Žmogaus misterija“ pristatoma Vytauto Kašubos (1915–1997) – žymaus lietuvių išeivijos skulptoriaus – kūryba. Šiuo metu Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje saugoma per 240 šio išeivijos menininko skulptūrų, taip pat reljefų iš švino, bronzos, lieto akmens, gipso, apie 20 medalių, 200 piešinių. Didžiąją šio vertingo kūrybinio palikimo dalį galima pamatyti Klaipėdoje.

Patricijos Gilytės darbas
Patricijos Gilytės darbas

Čia veikia ir Vokietijoje gyvenančios bei dirbančios menininkės Patricijos Gilytės paroda „Krašto kraštai“. Menininkė Miuncheno vaizduojamųjų menų akademijoje baigė skulptūros studijas ir aktyviai kuria tarpdisciplininio meno srityje. Prano Domšaičio galerijoje pristatomos jos parodos „Krašto kraštai“ pagrindą sudaro 2021 m. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje Vilniuje buvusi ekspozicija „Žemės nėra“. Paroda veiks iki liepos 31 d.

Horstas Skodlerrakas. Miesto vaizdas. Apie1953
Horstas Skodlerrakas. Miesto vaizdas. Apie1953

Taip pat čia galima apžiūrėti Šilutės krašte gimusio Horsto Skodlerrako (1920–2001) tapybos dabų parodą „Didelis mažame“. Parodoje eksponuojami 49 aliejiniai paveikslai, akvarelės, guašo, grafikos kūriniai, daugiausiai peizažų. Vyrauja Klaipėdos krašto vaizdai, Šiaurės Vokietijos miestai, miesteliai, jų apylinkės; kelionių Toskanoje, Amsterdame, Aleksandrijoje, Ispanijoje motyvai. Paroda veiks iki rugsėjo 11 d.

3

Kultūros fabrikas

Organizatorių nuotr./Virtualios realybės filmas „Angelų takais“
Organizatorių nuotr./Virtualios realybės filmas „Angelų takais“

Žiūrovams pristatomas Kristinos Buožytės ir virtualios realybės kūrėjo, prodiuserio Vitalijaus Žuko sukurtas filmas „Angelų takais“ skirtas dailininko ir kompozitoriaus M.K.Čiurlionio kūrybai įprasminti. Virtualios realybės pagalba, skambant M.K.Čiurlionio ir Mindaugo Urbaičio muzikai, galima patyrinėti 60 menininko paveikslų, pasinerti į juos apjungiančią metafizinę kelionę.

Mokamos peržiūros vyks iki birželio 15 d, po to „Angelų takai“ kelsis į Nidos bendruomenės namus.

4

Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka

Ginto Kavoliūno nuotrauka
Ginto Kavoliūno nuotrauka

Baltojoje bei Nišinėje galerijoje fotomenininkas Gintas Kavoliūnas pristato parodą „Rekonekcijos“. Joje galima išvysti skirtingomis analoginės fotografijos technikomis atspaustus autorinius atspaudus bei improvizuotą analoginę fotolaboratoriją, sudėliotą iš įvairiais keliais pas autorių atkeliavusių analoginės fotografijos prietaisų.

Paroda Baltojoje galerijoje veiks iki liepos 5 d., Nišinėje galerijoje iki rugsėjo 18 d.

5

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmai

Denisos Štefanigovos tapybos darbas
Denisos Štefanigovos tapybos darbas

Čia veikia menininkės iš Čekijos Denisos Štefanigovos paroda „Meilės ir troškimo, neištikimybės ir tiesos atspalviai. Instaliacija, sudaryta iš įvairaus formato tapybos drobių ir vaizdo įrašų, ja autorė analizuoja žmogaus santykius ir jų sudėtingumą, kvestionuodama juos per spalvas ir tapybą.

Parodų erdvėse pristatoma tarpdisciplininio meno kūrėjo iš Pietų Korėjos paroda, kurioje balansuojant tarp žmogaus, mašinos ir aplinkos atskleidžiami netvarūs mūsų santykiai su informacijos apdorojimo įrenginiais ir algoritmais, visur esančiais, tačiau neanalizuojamais ir palaipsniui keičiančiais mūsų pasaulį. Parodos veiks iki liepos 3 d.

Čia taip pat galima apžiūrėti bei Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) parodą, skirta pristatyti du architektūros laikmečius –2021 ir 2100 metus.

6

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius

Klaipėdos galerijos nuotr./Parodos ekspozicija
Klaipėdos galerijos nuotr./Parodos ekspozicija

Parodoje „Dialogas“ galima susipažinti su 16 menininkų iš Panevėžio kūryba. Čia ekspnuojami tapytojų Sigito Laurinavičiaus, Artūr Stančiko, Rūtos Povilaitytės, Irinos Nosovos, Dariaus Misiūno, Tomo Rudoko, Dianos Rudokienės, Edvino Klimo, akvarelininkų Vydmanto Mačiulio, Girmanto Rudoko, keramikų Vilijos Balčiūnienės, Egidijaus Radvensko, Nerutės Čiukšienės, Eugenijaus Čibinsko ir skulptorių Juozo Lebednyko ir Vytauto Tallat-Kelpšos darbai. Paroda veiks iki liepos 9 d.

7

Baroti galerija

Šarūnas Šimulynas. Biologinis III, 1968
Šarūnas Šimulynas. Biologinis III, 1968

Parodoje „Gamtos užkalbėtojas“ eksponuojami sovietmečio nonkonformisto Šarūno Šimulyno (1939-1999) tapybos darbai bei skulptūros, kurias vienija gamtos įkvėptos formos. Kurdamas tyliojo modernizmo laikmetyje, nesitaikstydamas su sovietinio režimo menininkams primetamais reikalavimais, Šimulynas neturėjo daug galimybių eksponuotis viešose parodose, tad sukūrė sau alternatyvią ekspozicijų erdvę, savo pasaulį. Paroda veiks iki birželio 23 d.

8

Herkaus galerija

Jurgio Bergins. Primavera, 2019
Jurgio Bergins. Primavera, 2019

Živilė Bardzilauskaitė-Bergins ir Jurgis Bergins eksponuoja parodą „Susidvejinimas“. Gyvenimu ir kūrybine erdve besidalijantys kūrėjai pristato tapybos, kaulinio porceliano objektų bei skulptūrinės plastikos parodą. Paroda veiks iki liepos 7 d.

Palanga

9

Gintaro muziejus

Pierre Huyghe video darbo „Atkūrimas“ fragmentas
Pierre Huyghe video darbo „Atkūrimas“ fragmentas

Be nuolatinės, prieš metus atnaujintos gintaro ekspozicijos, muziejuje taip pat atidaryta ir garsaus prancūzų menininko vieno kūrinio paroda „Atkūrimas“ (angl. „De-Extinction“). Šis 2014 m. sukurtas darbas – tai didelio formato vaizdo instaliacija, kurioje, pasitelkiant makroskopines ir mikroskopines automatiškai valdomas judančias kameras, užfiksuotas gintaro gabalėlis su prieš milijonus metų jame įstrigusiais besiporuojančių šiandien jau išnykusių vabzdžių inkliuzais. Lėta filmo eiga ir iš arti gintarą fiksuojantys kadrai verčia prarasti aiškų mastelio suvokimą. Paroda veiks iki rugpjūčio 14 d.

10

Antano Mončio namai-muziejus

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Be nuolatinės žymaus išeivijos skulptoriaus darbų ekspozicijos čia tai pat galima aplankyti Rimanto Olšausko ir Marijos Olšauskaitės bendrą parodą „Laimingas atsitiktinumas“. Kartu, nors atskirai, menininkai kalba apie santykius, mirtingumą ir malonumus. Paroda veiks iki birželio 12 d.

11

Jono Šliūpo muziejus

Rimanto Dichavičiaus nuotr./Grafikas, heraldikos kūrėjas Arvydas Každailis
Rimanto Dichavičiaus nuotr./Grafikas, heraldikos kūrėjas Arvydas Každailis

Čia veikia fotografo Rimanto Dichavičiaus paroda „Vardai, tapę mūsų laiko ženklais“, kurioje eksponuojami iškiliausių Lietuvos menininkų – tapytojų, grafikų, skulptorių, monumentalistų, ekslibrisų ir heraldikos kūrėjų – portretai. Kaip sako juos užfiksavęs R.Dichavičius, visi šie žmonės savo darbais sukūrė vizualų Lietuvos paveikslą. Parod veiks iki liepos 10 d.

Juodkrantė

12

Pamario galerija

Jūratė Stauskaitė. Paukščiai
Jūratė Stauskaitė. Paukščiai

Čia eksponuojami tapytojo Lino Julijono Jankaus (1946–2014) Pamario krašto 8‒9 dešimtmečių peizažai, kuriuose užfiksuoti įtaigūs Drevernos, Rusnės, Rasytės, Pjaulių, Mingės, Nemunyno, Gilijos ir kitų vietovių motyvai, persmelkti šviesos.

Čia taip pat pristatoma ir vienos ryškiausių Lietuvos grafikių J.Stauskaitės paroda „Paukščiai“. Menininkės kūryboje moters-paukščio vaizdinys gan anksti nužymėjo jos kūrybinio braižo pokyčius ir tapo daugiausiai varijuotu kūrybos motyvu. Paukščiai ar moterys-paukštės, kūriniuose sutinkami įvairiausiais pavidalais, įkūnija asmenybės siekių veržlumą, kūrybos ir laisvės poreikį, negandų pranašystę, sielos skrydį ir vilties troškulį.

Parodos veiks iki rugsėjo 25 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius