-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šimtmečio renginiai užsienyje: simbolistų paroda Paryžiuje, Londono knygų mugė ir filharmonijos gastrolės

Ketvirtadienį kultūros ministerijoje vykusiose spaudos konferencijoje buvo pristatyta valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtų renginių programa užsienyje.
Paroda „M. K. Čiurlionis. Svajonės apie Lietuvą“
Paroda „M. K. Čiurlionis. Svajonės apie Lietuvą“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Organizuojant programą mūsų tikslas buvo kokybė, o ne gausa, ilgalaikiai kontaktai ir tvarus bendradarbiavimas su autoritetingiausiomis ir žymiausiomis kultūros institucijomis užsienio šalyse bei sklaida apie mūsų šalį, mūsų šalies meną ir kultūrą“, – spaudos konferencijoje sakė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Šimtmečio programa užsienyje jau prasidėjo – sausį Paryžiuje, nacionalinėje sinematekoje buvo atidaryta šiuolaikinio lietuvių kino programa, kuri vyks iki kovo mėnesio. Kiti renginiai prasides vasarį.

Pasak ministrės, ypač daug dėmesio programoje skiriama bendriems visų trijų Baltijos šalių projektams: vyks XIII Baltijos šalių meno trienalė, operos ir baleto teatrų mainai, Jungtinė Lietuvos, Latvijos ir Estijos nacionalinių bibliotekų kilnojamoji paroda „Baltijos valstybės: 100-metis“, o Baltijos šalių kinas bus pristatomas 11-oje šalių.

Programoje numatyti ir dvišaliai kultūros renginiai – valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtos kultūros programos Belgijoje, Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Švedijoje, Ukrainoje ir Vokietijoje.

Baltijos simbolistų paroda Paryžiuje

Vienas svarbiausių programos akcentų – Paryžiaus Orsė muziejuje vyksianti paroda „Laukinės sielos. Baltijos šalių simbolizmas“. Kaip teigė Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, parodą inicijavo Latvijos nacionalinis muziejus, o nuo 2016 m. prasidėjo derybos, atvedusius prie prestižinės partnerystės su Orsė muziejumi.

„Išskyrus Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, kiti menininkai Orsė muziejuje bus pristatomi pirmą kartą“, – sakė L.Jablonskienė.

Parodai atrinkta daugiau nei 150 darbų, iš jų apie 50 – lietuvių kūrėjų, tarp kurių – Boleslovas Buika, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, Antanas Jaroševičius, Petras Kalpokas, Antanas Vivulksis, Antanas Žmuidzinavičius, Ferdinandas Ruščicas ir kt.

Parodos kuratorius – žymus simbolizmo tyrinėtojas Rodolphe Rapetti. Parodą globoja Prancūzijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai, kurie planuoja dalyvauti ir parodos atidaryme.

L.Jablonskienė taip pat atkreipė dėmesį į parodą „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas“, skirtą Kauno modernizmui. Ji bus pristatoma Paryžiuje, Romoje, Taline, Vroclave, Briuselyje ir kt.

Londono knygų mugėje – 15 Lietuvos rašytojų

Dar vienas svarbus renginys – Londono knygų mugė, kurioje Lietuva su Latvija bei Estija pristatys savo šalių literatūrą ir leidybą.

Anot Lietuvos kultūros instituto vadovės Audronės Žilinskienės, siekis patekti į pakankamai uždarą Jungtinės Karalystės leidybos rinką tapo nemenku iššūkiu: „Dar prieš porą metų turėjome lygiai 0 Jungtinėje Karalystėje išleistų knygų, o šiemet per mugę pristatysime net 15 naujų leidimų.“

Ji teigė, jog prie to prisidėjo naujų vertėjų paieškos: buvo organizuojama vertimo stovykla, vertėjai nuolat buvo kviečiami tobulinti savo įgūdžius.

Mugėje bus pristatomi šie lietuvių autoriai: Kristina Sabaliauskaitė, Tomas Venclova, Sigitas Parulskis, Alvydas Šlepikas, Marius Burokas, Aušra Kaziliūnaitė, Gintaras Grajauskas, Giedrė Kazlauskaitė, Antanas A. Jonynas, Kęstutis Navakas, taip pat - Ričardas Gavelis, Antanas Škėma ir kt.s

A.Žilinskienė pristatė ir Romoje vyksiantį Lietuvos kultūros festivalį „Flux“. Jo metu bus surengta 18 renginių, tarp jų: OKT teatro, „Low Air“pasirodymai, performanso meno programos, džiazo koncertai ir kt.

Filharmonijos šimtmečio gastrolės

Filharmonijos rengiamos šimtmečio gastrolės prasidėjo Rygoje – čia Nacionalinis simfoninis orkestras su dirigentu Modestu Pitrėnu atliko latvių kompozitorių kūrinius. Sausį taip pat įvyko ir Lietuvos kamerinio orkestro ir Estijos nacionalinio vyrų choro gastrolės.

Kaip spaudos konferencijoje teigė filharmonijos vadovė Rūta Prūsevičienė, ryškiausiu šimtmečio gastrolių akcentu taps nacionalinio simfoninio orkestro ir Mirgos Gražinytės-Tylos koncertai: „M.Gražinytei darant vis didesnę karjerą, pelnant vis daugiau pripažinimo, jos vardas padėjo išeiti į didžiausias sales.“

Pianistė Mūza Rubackytė padėjo rengti koncertus Paryžiuje, kuriuose koncertuos ir ji pati.

Tarp kitų dėmesio vertų renginių R.Prūsevičienė taip pat minėjo festivalį Berlyne, kuriame vyks Martyno Levickio rečitalis, Gruzijoje ir Armėnijoje vyksiantį Sauliaus Petreikio grupė ir Tbilisio kamerinio orkestro „Kamerata Georgia“ koncertą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius