Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiuolaikinio meno rugsėjis Klaipėdoje: ką pamatyti?

Koncertas po vandeniu, šiuolaikinės operos premjera, unikalaus formato animacijos ir videožaidimų festivalis „BLON“, šiuolaikinio meno paroda – toks rugsėjis laukia klaipėdiečių. Kultūrinės įstaigos žada gausybę renginių meno mėgėjams. Viena didžiausių staigmenų laukia jau šį šeštadienį.
„Aqua Sonic“ pasirodymas Klaipėdoje atidarys tarptautinį festivalį „Plartforma“
„Aqua Sonic“ pasirodymas Klaipėdoje atidarys tarptautinį festivalį „Plartforma“ / Festivalio rengėjų nuotr.

Klaipėdos „Švyturio“ arenoje jau repetuoja trupė iš Danijos „Between Music“, pristatysianti muzikinį pasirodymą po vandeniu „Aqua Sonic“. Arenoje pastatyti penki dideli akvariumai – artistai panirs į juos ir gros instrumentais, sukurtais taip, kad galėtų skambėti po vandeniu.

Kūrė dešimt metų

Danų pasirodymas „Aqua Sonic“ atidarys tarptautinį meno festivalį „Plartforma“ Klaipėdoje.

Dešimt metų trupės nariai ruošėsi pasirodymui po vandeniu, teko apgalvoti detales, kaip galėtų suskambėti instrumentai po vandeniu. Stereotipus laužantis pasirodymas įvertintas tarptautinės žiniasklaidos kaip stebuklas.

Kaip pasakojo „Plartformos“ prodiuserė, menotyrininkė Goda Giedraitytė, teko paieškoti erdvės, kur Klaipėdoje parodyti „Aqua Sonic“ pasirodymą. Klaipėdiečiai jį išvys šeštadienį, 19 val. „Švyturio“ arenoje.

„Menas be kaukių“ – toks šių metų „Plartformos“ moto. Simboliška, tačiau iš tiesų nemažai spektaklių artistų bus su kaukėmis. Į Klaipėdą jau atvyko lenkų choreografas Maciej Kužminki, kartu su Šeiko šokio teatru statantis spektaklį „I“ („Aš“). Originaliais kostiumais vilkintys artistai bandys dekonstruoti mūsų tapatybes.

Kaukėti bus ir šokių trupės „Aura“ artistai – jie maskuosis dujokaukėmis.

Išskiriamas festivalio „Plartforma“ uždarymo renginys rugsėjo 19 d. „Vėliavos“, kurį pristatys komanda iš Vokietijos.

„Permainų muzikai“ – permainos

Koncertų salė melomanus šį rugsėjį tradiciškai pakvies į festivalį „Permainų muzika“. Jį suorganizuoti, anot festivalio atstovės Loretos Narvilaitės, nebuvo paprasta. Pandemija pasaulyje diktavo savo taisykles, todėl „Permainų muzika“ patyrė permainas. Netgi atspausdinus programą ėmė aiškėti pokyčiai.

Klaipėdos koncertų salės nuotr./Klaipėdos koncertų salė
Klaipėdos koncertų salės nuotr./Klaipėdos koncertų salė

„Nepaisant to festivalis vyks ir jame skambės muzika, įkvėpusi permainoms“, – akcentavo L.Narvilaitė

Festivalį rugsėjo 17-ąją atidarys šiuolaikinė opera „Tuščios valandos“. Ispanų kompozitorių, kurį laiką repetuojantį Klaipėdoje, Ricardo Lorca šiam kūriniui įkvėpė tikra istorija. „Tuščios valandos“ pasakoja apie vienišę, priklausomą nuo interneto ir gyvenančią dvigubą gyvenimą.

Projekte dalyvaus ir suburtas vokalinis ansamblis. L.Narvilaitė pasakojo, kad būtent virusas paveikė planus ir choras buvo suburtas tarsi iš naujo.

„Permainų muzika“ klaipėdiečiams atveš ir Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą su Gintaru Rinkevičiumi, šiuolaikinės muzikos ansamblį „Synaesthesis“.

Kaip pasakojo Koncertų salės atstovės, dėl saugumo salėje sumažėjo vietų, tačiau žiūrovai gali būtų ramūs – saugumu pasirūpinta.

Kelis kartus nukeltas „Blon“

Klaipėdoje jau prasidėjo animacijos ir videožaidimų festivalis „Blon“. Dėl pandemijos jo data buvo porą kartų koreguota.

Festivalio direktorė Laura Almantaitė pasakojo, kad programa – interaktyvi, todėl bilietų į kai kuriuos renginius neliko.

„Blon“ į Parodų rūmus, „Arlekino“ kino teatrą bei „Hofo“ kiemą atvežė 11 pasaulyje stipriausių virtualios realybės darbų. Festivalis turi turtingą programą tiek vaikams, tiek suaugusiems.

KKKC Parodų rūmų nuotr./Anatolijaus Klemencovo „Identitetų laikai“
KKKC Parodų rūmų nuotr./Anatolijaus Klemencovo „Identitetų laikai“

Tuo metų Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmai, dar nespėjusius pamatyti parodos „We can be heroes“, kviečia apsilankyti. Šiemet ši įstaiga mini penkiolikos metų jubiliejų. Žiūrovams atverta retrospektyvos paroda, kurioje galima išvysti kūrinius, eksponuotus per 15 metų. Atsivers ir meno dirbtuvės, kuriose šiemet bus prisimintas garsus kaligrafijos meistras iš Klaipėdos – Algis Kliševičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius