-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šmaikštus lietuviškas dizainas ir meninių eksperimentų dirbtuvės

Šią savaitę prasidėsiančioje tarptautinėje parodoje „Baldai“ daug dėmesio skirta baldų dizainui. Bus įrengtos kelios atskiros dizaino ekspozicijos: „Dizainas LT“, „Dizaino galerija“, „Dizaino kioskas“, vėl veiks pokalbių ir susitikimų erdvė „Dizaino šnekos“.
Dvidešimtoji baldų paroda „Baldai 2014“
Dvidešimtoji baldų paroda „Baldai 2014“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Dizainas LT“ ekspozicija įsikurs 3 salėje. Inovatyviausius kūrybinius darbus čia pristatys žinomi ir gabūs kūrėjai, pasauliniuose dizaino konkursuose pelnę ne vieną prizą ir savo darbus demonstruojantys garsiose užsienio parodose.

„Dizaino galerija“ skirta akademiniam jaunimui,  jų ieškojimams ir eksperimentams. Lankytojai čia galės susipažinti su geriausiais baigiamaisiais ir kursiniais studentų darbais.  „Dizaino kioskas“ – nauja Vilniaus dailės akademijos vykdomo projekto „Jaunųjų menininkų ir vadybininkų kūrybingumo platforma“ dalis. Šiuo projektu siekiama skatinti studentų verslumą, sukurtų objektų pritaikymą praktiniams tikslams.

Sugrįžta natūralumas ir pozityvumas

„Dizainas LT“ ekspozicijos kūrėjai įsitikinę, kad šiandien lietuviškame dizaine madinga įvairovė, ryškios spalvos - minimalizmas lieka antrame plane. Labai gausiai naudojami tekstilės gaminiai, įvairiausios faktūros.

Visuomenė išsiilgusi jaukumo ir tai labai akivaizdžiai matosi parodose. Vyrauja natūralios medžiagos – medis, vilna, linas, kailis

„Visuomenė išsiilgusi jaukumo ir tai labai akivaizdžiai matosi parodose. Vyrauja natūralios medžiagos – medis, vilna, linas, kailis. Labai daug naudojama kontrastinių junginių, pavyzdžiui, baldai pagaminti iš metalo ir kailio arba sendinto medžio, arba baldai pagaminti iš metalo ir senų rytietiškų kilimų. Mane asmeniškai žavi betoniniai stalai. Sofose atsiranda daug aukštų atlošų, jos dažnai būna iš kelių spalvų ir gausiai dekoruotos įvairiausiomis pagalvėlėmis. Jaučiamas pozityvumas. Balduose atsiranda šmaikšti forma, kuri žmones priverčia tiesiog šypsotis“, - teigia „Be saiko“ direktorė, interjero dizainerė Indra Marcinkevičienė.

Ekspozicijos dalyvė parodoje pristatys savo kūrybos naujovę - vaikišką kėdutę „Eureka!“, kurios pirmoji partija jau yra iškeliavusi į Japonijos mokyklas. Ši kėdutė turi skaitliukų nugarėlę – su ja galima skaičiuoti, masažuoti nugarą, smagiai mėgautis spalvomis arba tiesiog žaisti.   

šiandien baldų pasaulyje jaučiasi po krizinės nuotaikos, mažiau racionalumo, minimalizmo, daugiau rafinuotų manieringesnių formų, daug ryškios spalvos, derinamos su natūraliomis medžiagomis

„Contraforma“ interjero namų dizaineris Nauris Kalinauskas taip pat priduria, kad šiandien baldų pasaulyje jaučiasi po krizinės nuotaikos, mažiau racionalumo, minimalizmo, daugiau rafinuotų manieringesnių formų, daug ryškios spalvos, derinamos su natūraliomis medžiagomis – medžiu ir akmeniu. „Su savo dizaino studija „Contraforma” planuojame pristatyti kitokį požiūrį į darbo vietą. Ekspozicijos pavadinimas - „Holijob” arba lietuviškai „Mano darbas, kaip šventė”, - trumpai būsimą ekspoziciją pristato N. Kalinauskas.

Drąsūs eksperimentai ir kūryba įvairiose erdvėse

Parodoje „Baldai“ taip pat veiks „Dizaino šnekos“ - diskusijų, keitimosi idėjomis, žiniomis ir patirtimi erdvė. Šiais metais „Dizaino šnekos“ bus aktyvios, interaktyvios, su praktiniais užsiėmimais.

Kovo 27 – 28 dienomis „Dizaino šnekose“ lankytojų dėmesį kaustys kūrybiškumo dirbtuvės „Powered by Penketai“.

„Penketai“ - tai idėja dalinti(s) nematerialiais dalykais – patirtimi, požiūriu, įžvalgomis. „Mūsų komandos pagrindinis tikslas – suburti besidominčius vizualine kultūra ir kartu ieškoti įkvėpimo šaltinių, idėjų įgyvendinimo būdų. „Penketai“ siekia sukurti progas bendraminčiams atrasti vieni kitus. „Baldai“ parodos metu į dizaino šnekas po „Penketų“ vėliava atkeliauja dvi kūrybingos poros, kurios drąsiai meta iššūkius pasauliui“, - sako „Penketai Junior“ projekto vadovė Ieva Mickevičiūtė. Šių dviejų komandų tikslas - išprovokuoti kiekviename iš mūsų slypintį sugebėjimą kurti ir paprastuose dalykuose pamatyti nepaprastas galimybes.

Pirmoji pora - maisto ir kūrybiškumo dizainerė Jolita Vaitkutė ir režisierius Armas Rudaitis. Parodoje jie mokys kurti netikėtose situacijose netikėtais įrankiais bei stebėti pasaulį pro padidinto ryškumo akinius. „Pati organizuoju įvairias dirbtuves, pradedant nuo piešimo ant marškinėlių ir baigiant iliustracija maistu. Pastaroji veikla į mano gyvenimą atkeliavo visai netikėtai. Iškart atvykusi gyventi į Vilnių dirbau su įvairiais restoranais, televizija, reklama, todėl dažniausiai esu atpažįstama kaip piešėja maistu“, - tvirtina menininkė J. Vaitkutė.

Kita komanda – „Crack Studio“ ir jos įkūrėjai - Tomas Milkamanavičius ir Linas Jurevičius, kurie drąsiai eksperimentuoja su erdve, medžiagomis, funkcionalumu ir estetika. Jie mokys kūrybiškai pažvelgti į mus supantį pasaulį, kūrybos procesą ir daiktų kūrimą. „Atmestinumas, žmonės be nuomonės ir kapitalo - nedomina, tačiau visuomet padedame ambicingiems ir taupiems. Mus įkvėpia geros idėjos, sunkus darbas, drąsūs klientai ir neįmanomi projektai“, - teigia Linas Jurevičius.

Tarptautinė paroda „Baldai 2015“ vyks kovo 26 – 29 dienomis, Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO Keturias dienas truksianti paroda į vieną vietą suburs 130 baldų gamintojų ir pardavėjų, baldų dizaino, interjero kūrėjų, architektų, projektuotojų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius