Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 06 /18:41

Sostinėje suskambo unikalus instrumentas

Sekmadienį prasidėjo V jubiliejinis Šv. Jokūbo festivalis, kurio atidarymo iškilmėse vilniečiams ir miesto svečiams buvo pristatytas didžiausias ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse karilionas.

Džiaugėsi ir linkėjo harmonijos

Kariliono atidarymo iškilmėse dalyvavo didelis būrys žmonių, tarp kurių buvo ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kultūros ministras Šarūnas Birutis, Seimo narys Vytautas Juozapaitis, profesorius Vytautas Landsbergis ir kiti.

Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas pasidžiaugė, kad pagaliau ir Vilniuje įrengtas karilionas. „Varpų garsai amžiais kviečia mus pakelti galvas, mintis ir širdis į Viešpatį, kviečia į maldą, skelbia džiugius ir skausmingus momentus mūsų gyvenimuose. Karilionas ypatingu būdu mus kviečia į bendrystę, dirbti kartu, siekti harmonijos“, – kalbėjo arkivyskupas metropolitas G.Grušas.

Karilionas paskleis garsą apie mūsų kultūrą, mūsų šalį, mūsų sostinę Vilnių.

Susirinkusiems žodį tarė ir kultūros ministras Š.Birutis: „Karilionas paskleis garsą apie mūsų kultūrą, mūsų šalį, mūsų sostinę Vilnių. Turbūt ne veltui Lukiškių aikštė neturėjo galutinės koncepcijos. Atsiradus karilionui ta koncepcija gali stipriai kisti – aikštė gali tapti koncertų sale po atviru dangumi ir tautos susirinkimo vieta.“

Meras R.Šimašius pabrėžė, kad kariliono atidarymas Vilniuje tai šimtmečių svarbumo įvykis.

„Karilionas susideda iš varpų. Varpas ir vienas gražiai skamba, bet 61 varpas skamba kur kas gražiau. Ir mes esame kaip varpai, didesni ar mažesni, gražiai skambame ir po vieną – bet visi kartu skambame dar gražiau. Todėl kokius darbus bedarytume, prisiminkime tokią varpų darną.“

Didžiausias Baltijos šalyse

Šiuo metu Lietuvoje yra penki karilionai. Trys iš jų yra skirti groti žmogui, o kiti du – automatiniai. Sekmadienį Vilniuje atidarytas karilionas yra sudarytas iš 61 varpo.

Būtent dėl to Vilniaus Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje įrengto kariliono atidarymas svarbus įvykis ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvai. Šis karilionas yra didžiausias tiek Lietuvoje, tiek ir visose Baltijos šalyse.

v. Jokūbo festivalio atidarymo metu naujuoju Vilniaus karilionu grojo žymiausi Lietuvos karilionininkai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis.

Mažiausio Vilniaus Šv. Jokūbo kariliono varpo svoris yra apie 8 kilogramus, o štai didžiausias sveria 3 360 kilogramų. Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios rektorius, dominikonas brolis Pijus pasakojo, kad kariliono gamyba truko beveik dvejus metus. Svarbu, kad varpai būtų kokybiški, netrūkinėtų, tad varpus gaminusi olandų įmonė kai kuriuos varpus liejo net devynis mėnesius.

Šiuo instrumentu galima groti ne tik bažnytinę muziką. Brolis Pijus pasidžiaugė, kad kariliono muzika patiks įvairią muziką mėgstantiems žmonės, mat šiuo instrumentu galima groti džiazą, moderniąją klasikinę muziką ir kitus žanrus.

Šv. Jokūbo festivalio atidarymo metu naujuoju Vilniaus karilionu grojo žymiausi Lietuvos karilionininkai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis. Jie atliko J.S.Bacho, L.Bethoveno, M.K.Čiurliono ir kitų klasikų kūrinius. Skambant kariliono muzikai dainavo valstybinis choras „Vilnius“, kuriam dirigavo Artūras Dambrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius