Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spalio pradžioje vilniečių laukia unikali galimybė – pažinti žirgų lenktynių sportą iš arčiau

Visame pasaulyje žirgų lenktynės sulaukia daugiau susidomėjimo nei verdančios politinės aistros ar garsiausių atlikėjų pasirodymai, tačiau Lietuvoje ši sporto šaka tokio populiarumo dar nesulaukia. Norint pamilti žirgų lenktynių sportą, visų pirma, reikia su juo susipažinti. Būtent tai padaryti vilniečiai ir turės progą spalio 3 dieną organizuojamose lygiosiose žirgų lenktynėse.
 Pažinti žirgų sportą iš arčiau. A. Gagaitytės nuotr.
Pažinti žirgų sportą iš arčiau. A. Gagaitytės nuotr.

Galimybė susipažinti

2015 m. spalio 3 dieną Vilniaus žirgyno padalinio hipodrome Riešėje organizuojamos Vilniaus rajono lygiosios žirgų lenktynės. Renginio tikslas ne tik suteikti puikų reginį šio sporto mėgėjams, bet ir apskritai populiarinti bei plėtoti lygiųjų žirgų lenktynių sportą Lietuvoje.

Vilniečiai ir miesto svečiai turės unikalią galimybę susipažinti su žirgų sporto taisyklėmis, pagrindiniais principais bei jo dalyviais. Iš pirmo žvilgsnio pasaulyje jau labai pamėgtas sportas gali viskas atrodyti palyginti paprastas – žirgai. išnaudodami visas savo galimybes, lenktyniauja ir atbėgęs pirmas tampa nugalėtoju. Vis dėlto, ši sporto šaka taip pat turi savo taisyklių.

Lygiųjų žirgų lenktynių metu žirgai yra grupuojami pagal veislę, amžių, laimėjimus, patirtį ir kitus dalykus. Profesionaliose lenktynėse kiekvienas žirgas turi savo handikapą – tai yra svorį, kurį turi nešti. Prieš startą su visa įranga, išskyrus šalmą ir steką, yra sveriamas ir žokėjas, kurio svoris negali būti mažesnis nei nustatyta lenktynių taisyklėse. Jei žokėjui svorio trūksta, naudojami papildomi svareliai.Lenktyniaujant žirgas, kuris neša mažesnį svorį, turi didesnes galimybes laimėti.

 Pažinti žirgų sportą iš arčiau. A. Gagaitytės nuotr.
Pažinti žirgų sportą iš arčiau. A. Gagaitytės nuotr.

Lietuvos pasididžiavimas – žemaitukai

Lenktyniniai žirgai yra grynakraujai jojamieji žirgai, kurie labai išsiskiria savo gracija. Jie yra greiti, aukšti, trumpu liemeniu, nedidele galva bei ilgu, plonu, tiesiu kaklu. Akį traukia ir ilgas, aukštas gogas, trumpa, tiesi nugara, siaura, ilga krūtinė bei ilgos, plonos kojomis – iš tiesų įspūdingi ir neapsakomai gražūs gyvūnai.

Tokios šalys kaip Vokietija, Airija ar Anglija turi lenktyninius ponius, kurių lenktynės yra pati geriausia puikių žokėjų kalvė. Lietuviai taip pat turi kuo didžiuotis savo – žemaitukų veislės žirgais. Pastarieji yra žemo ūgio ir yra puikiai pritaikomi jaunųjų žokėjų ruošimui sėsti ant lenktyninių žirgų. Spalio 3 d. Vyksiančiose lenktynėse dalyvaus ir Arabų veislės bei Žemaitukų veislės žirgai, ant kurių taip pat jos jaunieji žokėjai mokiniai.

 Pažinti žirgų sportą iš arčiau. V. Judicko nuotr.
Pažinti žirgų sportą iš arčiau. V. Judicko nuotr.

Kokiais kriterijais vadovaujantis bus grupuojami žirgai spalio 3 d. lenktynėse? Kodėl pirmą kartą Lietuvoje pakviestas dalyvauti profesionalus žokėjas iš Lenkijos? Kada yra sveriami žokėjai? Kokie taisyklių pažeidimai gali anuliuoti laimėjimą? Kur kreiptis norint mokytis šio amato ar įsigyti savo lenktyninį žirgą? Ir kas gi yra tas stekas? Visi atsakymai į intriguojančius klausimus jau 2015 m. spalio mėn. 3 d. Žirgų lenktynėse Vilniaus žirgyno hipodrome.

14 val. prasidėsiančiame nemokamame renginyje dalyvių laukia ir daugiau atrakcijų – lažybos už žirgą favoritą, azartiški žirgų bėgimai bei pažintis su profesionaliu žokėju iš Lenkijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius