-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šuberto magija garsius muzikus atviliojo į Užutrakį

Romantiškame Užutrakio dvare šį savaitgalį skambės užburianti romantiška, impresionistinė muzika. Ar gali būti kitaip, vykstant XIV muzikos festivaliui „Užutrakio vakarai“? Įdomiau kitkas – būtent romantizmo epochos kompozitorių kūrybą atliks muzikai, kurių keliai susieina taip pat labai romantiškai.
Užutrakio vakarai
Užutrakio vakarai / Projekto partnerio nuotr.

Vieninteliam koncertui Lietuvoje, niekados nematę vienas kito du menininkai specialiai atvyksta į Užutrakyje vykstantį festivalį, kad pagrotų duetu. Nikolos Paganinio konkurso laureatas Antonas Kholodenko atskubės iš Graikijos, o Rokas Valuntonis – iš Didžiosios Britanijos.

Projekto partnerio nuotr./Antonas Kholodenko
Projekto partnerio nuotr./Antonas Kholodenko

Alto virtuozas A.Kholodenko Lietuvoje lankysis tik antrąjį kartą. Pirmąsyk Prancūzijoje, Graikijoje šiuo metu nuolat gyvenantis muzikantas mūsų šalį aplankė grodamas „Maskvos virtuozų“, vadovaujamų Vladimiro Spivakovo, orkestro gastrolėse. Jis prisipažino, kad grįžti į Lietuvą buvo ne tik jo, bet ir studijų draugų iš Lietuvos gera idėja. Tai, kad repeticijoms turės mažai laiko, jo netrikdo – tiesiai iš oro uosto važiuos susipažinti su pianistu R.Valuntoniu ir kibs į repertuarą.

„Būna, kad ilgai drauge repetuodami, muzikantai savotiškai perdega, juos paveikia rutina. Man įdomu dirbti su mažai pažįstamu ar visai nepažįstamu scenos partneriu. Aš mėgstu į jį įsiklausyti, leisti atsiskleisti, atsiverti. Atsiranda naujų patirčių, išskirtinių emocijų ir rezultatas nenuvilia“, – savo požiūrį dėstė A.Kholodenko.

Groti romatikų F.Šuberto, K.Debiusi, Š.Guno-F. Listo kūrinius duetu su altininku buvo nemažas iššūkis, bet jis sužavėjo jauną Londone daugiausia dirbantį talentingą pianistą R.Valuntonį. Beje, jis į „Užutrakio vakarų“ festivalį sugrįžta, nes jame yra grojęs pernai su Lietuvą pasaulyje garsinančiu styginių kvartetu „Mettis“. Rokas, pasak muzikos profesionalų, klausytojus žavi savo interpretacijoms būdingu nevaržomos fantazijos skrydžiu, plačiai alsuojančios laisvės pojūčiu ir romantine pasaulėjauta. Užutrakio festivalis ir yra tai, kas artima jaunajam fortepiono maestro.

„Šubertas. Žinoma, Šubertas. Ir ki

Projekto partnerio nuotr./Rokas Valuntonis
Projekto partnerio nuotr./Rokas Valuntonis

ti jo bendraminčiai“, – pabrėžė garsus altininkas A.Kholodenko, paklaustas apie muziką, kurią jis įsivaizduoja romantiškame prancūziško stiliaus dvare. Toks buvo jo pasirinkimas, tokia muzika ir skambės vieninteliame pasirodyme. Muzikas pastebėjo, kad jam padarė įspūdį dvaro aplinka, šilti atsiliepimai apie „Užutrakio vakarų“ festivalį ir ištikimą jo publiką.

„Labai vertinu jaukias kamerines sales ir publiką, kuri myli muziką. Tokie klausytojai yra didelė vertybė, jie suteikia ypatingos kūrybos ugnies. Pažadu, kad Užutrakyje laukia puikus koncertas“, – nuoširdžiai kalbėjo garsus muzikas, nuolatinis ansamblių „Londono laureatai“, „Kovent gardeno solistai“ narys, grojęs su Sevilijos ir Maskvos simfoniniais, „Maskvos virtuozų“, Liono ir Australijos operų bei kitais orkestrais, įrašęs keletą savo plokštelių.

Pasak festivalio organizatorių, pasaulio scenose pripažintas altininko duetas su R.Valuntoniu žada tikrą atradimų katarsį. Pianistas yra pelnęs aukščiausius apdovanojimus daugiau nei 20-tyje tarptautinių pianistų konkursų Europos šalyse, dalyvavo prestižiniuose pianistų konkursuose Malmėje (Švedija), Milane (Italija), Vilniuje bei laimėjo pirmąsias premijas. Atlikėjas koncertuoja didžiausiose Lietuvos koncertų salėse, taip pat daugelyje Europos ir pasaulio šalių, yra kviečiamas į tarptautinius festivalius Danijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Japonijoje.

„Užutrakio vakarų“ festivalio koncertas „Šuberto magija“ vyks liepos 15 dieną, 19 val. Užutrakio dvaro sodybos Baltojoje salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius