Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro gastrolės Ukrainoje (2): Lietuvos žmonių gerumas prieš šv. Velykas pasiekė Ukrainos vaikus

Šv. Velykų dieną dalinamės Lietuvos žmonių gerumo darbų vaisiais. Šių metų vasario-kovo mėnesiais Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir Lietuvos Caritas iniciatyva vyko Ukrainos vaikų paramos akcija, kurios metu Lietuvos žmonės suaukojo 2200 eurų.
Aplankyta pafrontės šeima
Aplankyta pafrontės šeima / Lauryno Mataičio nuotr.

Iš karto po jos, kovo 8-16 dienomis orkestras vyko į gastroles Rytų Ukrainoje. Jų metu Šv. Kristoforo – Vilniaus miesto globėjo vardu – pavadintas orkestras įgyvendino gerumo akciją. Nors nuveiktas darbas ir negali prilygti legendose pasakojamam III a. gyvenusio geradario žygdarbiui, kai jis ant pečių nešė kūdikėlį Jėzų Kristų su visomis pasaulio nuodėmėmis, jis suteikė vilties šiuo metu sudėtingoje situacijoje esančioms Rytų Ukrainos pafrontės vaikų globos institucijoms. Už Lietuvos žmonių aukas pagal vaikų globos institucijų išsakytą poreikį buvo supirkta ir pačių muzikantų pristatyta parama.

Paramos rinkimo akcijos kulminacija tapo kovo 1 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje įvykęs koncertas „Rojaus paukščiai“. Jo metu orkestras atliko gastrolėms rengtą programą. Kolektyvui talkino tenoras Edgaras Davidovičius, dirigavo orkestro vadovas Modestas Barkauskas. Iniciatyvai palaikymą savo dalyvavimu koncerte išreiškė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lenkijos, Suomijos, Ukrainos, Latvijos, Norvegijos, Gruzijos ambasadoriai ir ambasadų bei NATO atstovai.

Atvykusius svečius sveikindama Lietuvos Caritas generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė kalbėjo: „Rinkdami paramą vaikams, Caritas ir Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, bendradarbiauja jau ne pirmą kartą, tačiau iki šiol surinkta parama būdavo skirta Lietuvos vaikams. Vaikai nėra pajėgūs savimi pasirūpinti, todėl esame reikalingi mes, suaugusieji. Šiandien esame kviečiami pasirūpinti Ukrainos mažiausiais. Džiugu, kad Orkestras, dovanodamas savo talentus ir laiką, pakvietė mus prisidėti prie šios prasmingos paramos akcijos. Situacija Ukrainoje yra tikrai sudėtinga, vaikus globojančios įstaigos stokoja elementariausių daiktų ir priemonių. Gavėnios metu apglėbkime vieni kitus malda ir prisidėkime prie paramos akcijos auka. Tikiu, kad mūsų žmonės bus dosnūs. Tegul muzika ir rūpestis vieni kitais įkvepia geriems darbams“.

VIDEO: Šv. Kristoforo kamerinio orkestro Paramos Ukrainos vakams koncertas

Į pafrontę orkestras atvyko kovo 12 d. Be koncertinių programų Severodonecke ir Novodružeske muzikantai drauge su CIMIC‘u (Civilių ir karių bendradarbiavimo padalinys) aplankė Severodonecko II-ojo internato patalpose po karo įsikūrusius Luhansko vaikų namus ir Severodonecko apskrities vaikų tuberkuliozės sanatoriją. Pasak vyriausiųjų įstaigų gydytojų abejose įstaigose nuolat gyvena virš 100 vaikų. Pagal vaikų namų administracijos išsakytą poreikį, vaikams buvo nuvežtas kūdikių maistas, tyrelės, sultys, sauskelnės, vaikų higienos priemonės, muzikiniai ir lavinamieji žaislai, ukrainietiškos knygos, kanceliarijos priemonės. Ypatingai vaikų namų vadovės džiaugėsi atvežtais saldainiais, nes jiems patiems tai yra per didelė prabanga.

Vizitas pas vaikus iš arti

Atvykus, įstaigų direktorės ir vyriausios gydytojos ėmėsi tikrinti iškrautas paletes ir vadovauti rūšiuojant paramą. Dovanas į vaikų namus nešiojo patys muzikantai. „Viską sunešus buvome pakviesti užeiti į vaikų namus vietinių vadinamus „Дом малютки“. Vyriausioji gydytoja ir vaikų namų direktorė Jekaterina Doncova pasakojo apie įstaigos kasdienybę, apie tai, kad jų gyvenimas labai priklauso nuo savanorių pagalbos daiktais. Abi vaikų globos institucijos dotuojamos valstybės, bet gaunamų lėšų nepakanka ir nuolat trūksta pinigų pagrindiniams baziniams poreikiams.“ – dalinosi orkestro direktorės pavaduotoja Dana Podriabinkina-Kalytienė. Orkestras ir Lietuvos Respublikos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis aplankė nuo 2 mėn. kūdikių iki 3 metų amžiaus vaikų grupes. Vyresniųjų vaikų grupėje keli muzikantai pagrojo vaikams kūrinių iš animacinių filmų, iš arti parodė muzikos instrumentus. Visi bendravo su vaikais rodydami jiems atvežtas knygeles, dalindami saldainius.

Abi įstaigos įsikūrusios viename pastate, tad po bendravimo su vaikais iš vaikų namų orkestras buvo palydėtas į tuberkuliozės sanatoriją. Nedidelėje salėje susėdusiems vaikams muzikantai išdalino dvipuses Lietuvos-Ukrainos vėliavėles, orkestro kvartetas pagrojo nuotaikingą programą sudarytą iš iš animacinių filmų melodijų ir pasaulio muzikos klasikos aukso fondo kūrinių. Su vaikais susėdę orkestro nariai koncerto klausėsi drauge, o per pertraukas tarp kūrinių kalbino vaikus. Atsisveikinant tuberkuliozės sanatorijos vyr. gydytoja Oksana Priščepa guodėsi: „Mes visi pavargome nuo nežinomybės ir neapibrėžtumo. Tvyranti įtampa ir nesaugumas neigiamai veikia visus žmones, o ką bekalbėti apie vaikus. Orkestro atvykimas ir dėmesys yra didžiulė dovana, mes tokių sulaukiame retai.“

Aplankyta šeima gyvenanti prie pat fronto linijos

Dalis orkestro atstovų taip pat aplankė prie pat fronto linijos gyvenančią šeimą. Itin sunkiomis sąlygomis gyvenanti moteris su dviem mažamečiais vaikais, beprarandanti paskutinę viltį, kad situacija pasikeis. Name belikę vos keletas gyvenamų būstų, visi, turėję bent menkiausią galimybę pabėgti – išsikraustė. Kartu su mama čia gyvenantys dviejų ir penkerių metų vaikai džiaugsmo mato mažai, net išėjimas į lauką ne visada yra saugus, nes teritorija reguliariai apšaudoma. Dažnai nutrūksta elektros tiekimas, artimiausias veikiantis darželis pėsčiomis nepasiekiamas, todėl kitų vaikų jie nemato. Kiek gali, šeimai padeda CIMIC kariai, atveža anglių krosnelės kūrenimui, jos pagalba šildomas vienas kambarys; centrinis šildymas neveikia. Atvežta nedidelė parama šeimą labai pradžiugino, mažoji itin džiaugėsi padovanota Lietuvos-Ukrainos vėliavėle. Šeimą aplankiusi orkestro direktorė Milda Goštautaitė dalinosi: „Manau, kad net tokie trumpi susitikimai su gerumu palieka įspaudą mažose širdelėse.“

Parama Ukrainos vaikų namams – tęstinis orkestro projektas. 2017 m. už orkestro koncerto metu, bei kartu su portalu Versli mama vykdytos akcijos metu surinktas lėšas Lietuvos šaulių sąjungos nariai pristatė paramą tiems patiems vaikų namams. „Tokių projektų tęstinumas – labai svarbu. Tai padeda tiksliau įvertinti poreikius, kartu stiprinant vaikų pasitikėjimą svečiais, tikėjimą, kad jie kažkam rūpi ir, kad verta stengtis, mokytis, dirbti ir siekti savo svajonių.“ – kalbėjo orkestro direktorė Milda Goštautaitė.

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro gastrolės finansuotos Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos kultūros ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius