Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviesiam susimąstymui – vargonų ir vokalinė muzika

Tęsiantis Tarptautinių vargonų metų ir Lietuvos vargonų 600-ųjų metų jubiliejaus renginiams, „Muzikos valanda Vilniaus šv. Jonų bažnyčioje“ šį šeštadienį, lapkričio 15 d., 18 val. klausytojus kviečia į soprano Vegos Maščinskaitės, boso Igno Misiūros ir vargonininkės Gražinos Petrauskaitės koncertą „Rudeniškų susimąstymų šviesa“.
Vargonai
Vargonai / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Pasak vargonininkės G.Petrauskaitės, šio koncerto tema pasirinkta neatsitiktinai, nes bene gūdžiausias metuose lapkričio mėnuo idealiai tinka muzikiniams apmąstymams. Tai laikas, kai pati gamta kviečia mus susikaupimui ir rimčiai.

Garsių Lietuvos solistų ir vargonininkės koncerte skambės G.F.Hendelio, F.Schuberto, G.Rossini, R.Strausso vokaliniai bei vargoniniai J.Pachelbelio, D.Buxtehude, J.S.Bacho ir J.Brahmso kūriniai.

Be kitų kūrinių, susimąstymui kvies ir garsusis J.S.Bacho choralinis preliudas vargonams „Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ“ – nors ir itin trumpa, bet viena įstabiausių Bacho vargoninių miniatiūrų. „Ypač paprastomis muzikos išraiškos priemonėmis kompozitorius sugebėjo perteikti tobulą visatos harmoniją. Šis kūrinys tiesiog įkūniją mintį, kad genialumas slypi paprastume. Preliudą galima palyginti su mažu vandens lašeliu, kuriame atsispindi visas dangus“, – mintimis dalinosi atlikėja. Daugelis klausytojų šį choralą atpažins iš filosofiškojo rusų režisieriaus A.Tarkovskio filmo „Soliaris“.

Anot G.Petrauskaitės, rudeniška, apmirštanti gamta ne vienam sukelia melancholiškų minčių apie būties laikinumą, šių minčių savotiški atgarsiai jaučiami J.Brahmso priešmirtiniuose choraliniai preliuduose. Du iš jų klausytojai išgirs šeštadienio vakarą.

„Tačiau amžinai besisukantis gyvybės ratas suteikia mums vilties, kad pavasaris ir šviesa vis dėlto ateis. Kupinas laukimo, šviesos ir vilties yra adventinis Bacho choralinis preliudas „Nun komm den Heiden Heiland“. Iš jo tiesiog trykšte trykšta vidinė šviesa, kuri galbūt yra supama sutemų, bet neabejotinai už jas galingesnė,“ – pasakojo vargonininkė.

Dainininkė V.Maščinskaitė 1998 m. Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje baigė magistro studijas – prof. Irenos Milkevičiūtės dainavimo klasę. 1999 m. Čekijoje vykusiame tarptautiniame operos dainininkų konkurse buvo įvertinta diplomu. Dalyvavo J.Loibl meistriškumo kursuose Vokietijoje (2000) ir Austrijoje (2001) – ten pelnė geriausios atlikėjos vardą. 2005 m. stažavosi Prancūzijoje. Daug koncertuojanti atlikėja dalyvauja įvairiuose „Musica sacra“ ir kituose projektuose Lietuvoje bei Europoje.

Ignas Misiūra-Tumanovas vienas iš nedaugelio aktyviai koncertuojančių Lietuvos bosų. 1990-1995 m. studijavo Lietuvos muzikos akademijoje, prof. Virgilijaus Noreikos klasėje. Debiutavo 1993 m. atlikdamas Elijo partiją F. Mendelssohno oratorijoje „Elijas“. Vėliau dirbo LTV, Lietuvos muzikos akademijos Operos studijoje, Lietuvos valstybiniame operos ir baleto teatre, Kauno muzikiniame teatre, dėstė vokalą Lietuvos muzikos akademijoje. Savo sugebėjimus tobulino garsiausių pasaulio vokalistų meistriškumo kursuose. Laimėjo daugelį svarbių tarptautinių konkursų ir prizų. I.Misiūros repertuaro pagrindą sudaro stambių vokalinių instrumentinių žanrų kūriniai – solo partijos oratorijose, kantatose.

G.Petrauskaitė vargonuoti mokėsi Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje, kur įgijo bakalauro ir magistro diplomus (J.Barkauskaitės klasė). 1998 m. tobulinosi vasaros vargonų akademijoje Švedijoje. 1999 m. dalyvavo tarptautiniame M.K.Čiurlionio vargonininkų konkurse. Kaip vargonininkė solistė bei su kameriniais ansambliais koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje.

Šis koncertas priklauso Vilniaus universiteto kultūros centro organizuojamam koncertų ciklui, kuriuo siekiama populiarinti vargonų muziką, klausytojams pristatant didžiausius vamzdinius vargonus Lietuvoje ir žymiausius šalies vargonininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius