Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Unikalus elektrobusas ir robotas Klaipėdoje skleidžia žinią apie naują festivalį

1,5 minutės – tiek laiko sudėti rubiko kubiką užtrunka šis nuotraukoje pavaizduotas robotas, keliaujantis vos prieš pusmetį Klaipėdoje baigtu konstruoti elektroautobusu. Šios naujovės – tai žinia miesto bendruomenei, kad uostamiestyje mokslininkai daug ir sunkiai dirba, o miestiečiai gali susipažinti su jų veikla naujame Klaipėdos festivalyje „Restart”, kuris sujungė mokslą ir meną.
Elektroautobusas ir robotas jau keliauja prie Klaipėdos mokyklų.
Elektrobusas ir robotas jau važinėja prie Klaipėdos mokyklų. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Festivalis, galima sakyti, jau prasidėjo. Šią savaitę į mokyklas kelionę pradėjo elektroautobusas. Jis keliauja į mokyklų kiemus ir atvėręs duris laukia smalsių moksleivių. Šios transporto priemonės inžinierius Olegas Lyanas teigė, jog moksleiviai ir klausimų užduoda, ir kritikos pažeria.

„Sako, cha, matyti autobuso variklis“, – šypteli bendrovės „Vėjo projektai“ inžinierius O.Lyanas. Šį autobusą bendrovė sukonstravo kartu su Klaipėdos universitetu (KU). Pats O.Lyanas yra KU magistro studijų absolventas, aukštojoje mokykloje baigęs elektros studijas.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Elektra varomas autobusas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Elektra varomas autobusas

Autobusu keliauja ir robotas. KU esančios viešosios įstaigos „Robotikos akademija“ koordinatorius Vytautas Radzevičius robotą pagal rastą atitikmenį internete sukonstravo per dvi dienas dirbdamas nuo aušros iki sutemų.

„Robotas sudėtas iš lego detalių. Sukonstravau pagal brėžinius internete, kaip pavyzdį vaikams, nes mokome dirbti su robotais. Norime, kad jie nuo mažumės ne tik žaistų, bet ir techninis išsilavinimas atsirastų, kad Lietuva taptų išmanioji šalis, tokių dalykų labai reikia, – kalbėjo V.Radzevičius, – Žmogui sunku tai padaryti, juk daugelis nemokame sudėti kubiko, o robotas tai moka padaryti – surenka kubiką per pusantros minutės“.

Nors pasaulio rekordininkui, kuris kubiką sudeda vos per penkias sekundes, robotas neprilygsta, daugelis žmonių jo taip ir nėra sudėję per visą savo gyvenimą, o mįslė, sako mokslininkai, paprasta – tereikia žinoti algoritmą. Jį žino ir užprogramuotas robotas.

Robotas po miestą klajoja ne šiaip sau. Kitą savaitę, penktadienį, KU bus surengta konferencija-robotikos kursai, skirti senjorams ir jų anūkams. Į juos jau galima registruotis KU.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Elektra varomas autobusas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Elektra varomas autobusas

Nauji festivaliai Klaipėdoje

Naujas festivalis – tai viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ ir Klaipėdos universiteto bendradarbiavimo vaisius. Įstaigos vadovas Romandas Žiubrys pasidžiaugė, kad įstaiga per pastaruosius trejus metus įgyvendino tris naujus festivalius.

Šiemet programoje turi apie šimtą įvairaus pobūdžio renginių, tai tarsi maža Jūros šventė, tik truputį kitame kontekste, – sakė R.Žiubrys.

„Šviesų festivalį, kuris sėkmingai surengtas metų pradžioje. Dar turime vieną augantį renginuką, tai yra „Švyturių ralis“, tai pažintinis, šeimoms skirtas renginys. Ir naujas festivalis, mokslo ir meno festivalis, šiemet programoje turi apie šimtą įvairaus pobūdžio renginių, tai tarsi maža Jūros šventė, tik truputį kitame kontekste. Džiugu, kad mokslininkai pasidavė mūsų iniciatyvai ir avantiūrai“, – sakė R.Žiubrys.

Jo teigimu, menininkai jau seniai viešina savo sukurtus darbus, mokslininkai dar nepratę to daryti, o juk yra nuveikę daug gražių darbų. Svarbu paskleisti žinią, jog čia, Klaipėdoje, ne tolimame užsienyje, sukurti itin įdomūs moksliniai darbai.

Kviečia į buvusias kareivines

Pirmadienį, lapkričio 23-ąją, prasidedantis festivalis miesto gyventojams siūlo aibę renginių – paskaitų, parodų, konferencijų. Moksleiviai pulsą jaučia jau dabar. Jiems pasiūlytas projektas „Iškeisk pamoką į paskaitą“ arba „Pakviesk pamoką į mokyklą“. Į paskaitas jau užsiregistravo per 700 moksleivių.

A.Pelakausko nuotr./Klaipėdos universitete studijuos beveik 300 magistrantų.
A.Pelakausko nuotr./Klaipėdos universitetas

Klaipėdos universitetas festivalio partneriu tapo neatsitiktinai – šiemet įstaiga švenčia 25 metų sukaktį.

Universitetas yra įsikūręs buvusiame kareivinių miestelyje. Pirmadienį čia bus rengiama netradicinė ekskursija šviečiant žibalinėms lempoms. 

„Festivalis jau yra prasidėjęs, penktadienį buvo pristatytas jūrinių terminų žodynas jūrininkams. Pagrindinė programa startuos pirmadienį. Festivalis gražiai sutapo su Lietuvos kariuomenės diena, turėsime nemažą bendradarbiavimo liniją su Klaipėdos kariškiais, Butigeidžio batalionu, – pasakojo įstaigos „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Goda Giedraitytė. – Pirmadienį turėsime fantastišką projektą – kviečiame į buvusias kareivines simboliškai sutikti ir pažinti Klaipėdos universitetą per kariuomenės dieną. Tuo metu bus specialios ekskursijos, gidai papasakos, kas konkrečiame pastate yra buvę, kaip pastatai veikė, galės pavalgyti kareiviškos košės, paklausyti istorinės muzikos, senųjų nuotraukų pamatyti. Tai šventinis renginys su žibaline lempa po kareivines“.

Organizatoriai mokslo ir meno festivalyje pasiūlys labai skirtingų renginių.

„Turinio prasme, man labai patinka, kad nuo kineziterapijos iki istorijos, nuo menų iki mokslo, visa skalė įvairiausių veiklų, daug renginių, paskaitų, daug įvykių, kas norės, susiras sau tinkamą. Tikiuosi, šis festivalis įgaus tam tikrą dinamiką, perpsektyvą ir vystysis toliau“, – festivalio pristatyme kalbėjo rektorius Eimutis Juzeliūnas.

Miestas neužmigs žiemos miegu

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, kad gausėja renginių šaltuoju metų laiku.

Mes, Klaipėda, tikrai didžiuojamės ir džiaugiamės labai išskirtinai turtinga renginių gama vasarą, bet vis kažkaip paliūdim, kad rudenį ir žiemą tų renginių galėtų ir turėtų būti daugiau, – sakė V.Grubliauskas.

„Mes, Klaipėda, tikrai didžiuojamės ir džiaugiamės labai išskirtinai turtinga renginių gama vasarą, bet vis kažkaip paliūdim, kad rudenį ir žiemą tų renginių galėtų ir turėtų būti daugiau. Sėdėdamas šitoje tradicinėje vietoje, bet netradiciniame autobuse, prisimindamas praėjusių metų iniciatyvą, šviesų festivalį, kuris nuo pat pirmo renginio įgavo tikrai labai gerą pagreitį, neabejotinai puikią perspektyvą, lygiai to paties tikiuosi ir iš šio festivalio, kuris atveria naują rudens-žiemos renginių istorijos puslapį“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

KU prorektorė Rita Vaičekauskaitė teigė, kad toks mokslo ir menų festivalis yra pirmasis ne tik Klaipėdoje, bet ir Lietuvoje. Anot jos, mokslo ir meno sąsajos neginčijamos: „Kai garsių mokslininkų paklausi: „Kas yra mokslas?“, jie dažnai sako: „Tai didelis menas.“ O kai paklausiame menininkų: „Kas tai yra didelis menas?“, sako: „Didelis mokslas“.

Šio festivalio idėja, kad mokslas – ne išskirtinei auditorijai suprantamas dalykas, kaip dažnai kalbama ir apie meną, o skirtas visiems. 

Festivalio programą galite rasti čia. 

Klaipėdoje bus rengiamas dar vienas naujas festivalis.
Klaipėdoje bus rengiamas dar vienas naujas festivalis.
Klaipėdoje bus rengiamas dar vienas naujas festivalis.
Klaipėdoje bus rengiamas dar vienas naujas festivalis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius