Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros palydėtuvėms – nemirtinga Bacho vargonų muzika

Palydint atostogų linksmybes ir pasitinkant rudens darbus, paskutinį šios vasaros šeštadienį, rugpjūčio 29 d., 18 val., VU šv. Jonų bažnyčioje klausytojai yra kviečiami pasimėgauti nemirtingąja Johanno Sebastiano Bacho vargonų muzika. Koncertuos vargonininkas iš Airijos Shane Brennan.
Vargonininkas iš Airijos Shane Brennan
Vargonininkas iš Airijos Shane Brennan
Temos: 2 Vargonai Muzika

Vakaro programoje skambės patys gražiausi Bacho choraliniai preliudai iš rinkinio „Vargonų knygelė“ (Orgelbüchlein), Kancona d-moll, Preliudas ir fuga a-moll ir Kanoninės variacijos choralo Von Himmel hoch, da komm ich her tema.

Pasak S.Brennan, „Vargonų knygelę“, sukurtą Veimare 1708-1714 metais, Bachas planavo kaip pačią išsamiausią liturginių choralų kolekciją.

„Rinkinyje turėjo būti 164 choraliniai preliudai, kiekvienas puslapio ilgumo ir apimantys visą liturginių metų ciklą. Bachas iš anksto užrašė visus kūrinių pavadinimus. Deja, dėl nevisai aiškių priežaščių kompozitorius užbaigė tik 46 preliudus“, – apie vieną įstabiausių muzikinių miniatiūrų kolekciją muzikos istorijoje pasakojo vargonininkas.

Kaip pasakojo S.Brennan, kanonines variacijas kalėdinio choralo Von Himmel hoch, da komm ich her (Iš aukšto dangaus aš ateinu) tema Bachas publikavo 1747 metais, nes to reikalavo įstojimo į „Muzikos mokslo draugiją“ nuostatai. Kompozitorius tapo 14-uoju šios elitinės intelektualinės draugijos nariu.

Įdomu, kad būtent šia proga buvo užsakytas ir garsusis E.G.Haussmano nutapytas Bacho portretas. Į šią draugiją įėjo muzikos mąstytojai, kompozitoriai, teoretikai, kurie korespondencijos būdu nagrinėjo muziką kaip mokslą.

„Kaip tik Bachas, nepralenkiamas kontrapunktinio stiliaus genijus, puikiai tiko šios draugijos kontekste. Todėl nenuostabu, kad draugijai jis pasiuntė būtent šias kanonines variacijas, kaip vieną iš paslaptingiausių muzikos mokslo išraiškų. Šis kūrinys, kurį sudaro penkios variacijos įvairiausiomis kanono technikomis, ateities kartoms išliko kaip nepralenkiamas kompozicinis modelis“, – apie kanoninių variacijų atsiradimo istoriją samprotavo S.Brennanas.

Shane Brennan yra Multyfarnhamo (Airija) pranciškonų vienuolyno vargonininkas. Studijavo Šv. Finiano koledže Mullingaro Schola Cantorum ir Dublino universiteto koledže (UCD). 1984-2003 jis buvo Mullingaro Schola Cantorum vadovas ir Mullingaro katedros vargonininkas. Jo kompaktinė plokštelė įrašyta Frobenijaus vargonais Tullamore buvo gerai įvertinta kritikų. S.Brennan veikla apima ir įvairių meno programų kūrimu ir vystymu Midlando regione. Jo projektai apima jaunimo simfoninių orkestrų kūrimą, muziką senelių globos namuose, ligoninėse bei tarp socialiai pažeidžiamų žmonių.

Šis koncertas priklauso VU Kultūros centro organizuojamam koncertų ciklui „Muzikos valanda Vilniaus Universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“. Dalis šio ciklo koncertų yra skirti Tarptautiniams vargonų metams (2008-2009) paminėti.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 15 Lt; moksleiviams, studentams ir pensininkams su pažymėjimais – 10 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius