Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 31 /13:55

VDA rektorius: dėstytojas J.Gasiūnas po kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo nušalintas nuo darbo su studentais

Studentėms tinklaraštyje „Akadės paslaptis“ paviešinus istorijas apie Vilniaus dailės akademijos tapybos katedros dėstytojo Jono Gasiūno galimą seksualinį priekabiavimą, dėstytojas nuo trečiadienio dviem savaitėms nušalinamas nuo darbo.
Jonas Gasiūnas
Jonas Gasiūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus dailės akademijos rektorius Audrius Klimas tinklaraštyje skelbiamą informaciją teigia vertinantis neigiamai.

„Tas žmogus dabar dviem savaitėms yra nušalintas nuo darbo su studentais, šitas reikalas atiduodamas į senato etikos komitetą, po dviejų savaičių yra senato posėdis ir senatas taip pat pasakys savo nuomonę“, – trečiadienį BNS sakė jis.

Rektorius tikino, kad iki šiol rašytinių skundų dėl dėstytojo J.Gasiūno netinkamo elgesio su studentėmis nebuvo gavęs, nors tokių gandų buvo.

„Anksčiau konkrečių rašytinių skundų nebuvo (...), žodiniai skundai yra kaip signalas, bet gal dar nėra priežasties reaguoti. Nebuvo konkretaus skundo, buvo gal kažkokios šnekos, gandai, nuomonės ir panašiai, tokių dalykų yra daug“, – teigė A.Klimas.

Tinklaraštyje – dvi istorijos

„Akadės paslaptis“ yra tinklaraštis, skirtas esamoms arba buvusioms studentėms ir studentams anonimiškai prabilti apie seksualinį priekabiavimą, išnaudojimą, smurtą ar kitą prieš juos atliktą žalą, patirtą Vilniaus dailės akademijoje bei kitose Lietuvos mokslo ir studijų institucijose“, – teigiama tinklaraštyje.

Šiuo metu jame publikuojamos trys istorijos, dvi iš jų – apie Vilniaus dailės akademijos tapybos katedros dėstytoją, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą Joną Gasiūną.

Vieną vakarą rampoje jis, studentams nematant, mane apkabino per pečius.

Pirmajame laiške buvusi tapybos katedros studentė nurodo, kad nederamas dėstytojo elgesys prasidėjo praktikos Nidoje metu: „Vieną vakarą rampoje jis, studentams nematant, mane apkabino per pečius. Nebuvau tikra, kaip į tai reaguoti, norėjau tikėti, kad tai – globėjiškas apkabinimas, nuėjau miegoti.

Visą kitą dieną mane pykino, vėmiau nuo alkoholio. J.G. man išvirė sriubos bei davė degtinės, sakė, kad padės nuo skrandžio bėdų. Valgyti pakvietė į savo kambarį (jame buvo dvi vienvietės lovos), jis peržiūrinėjo ir rūšiavo dėžes su senais tekstais ir žurnalais, kurie per daugybę metų prisikaupė jo kambaryje. Jaučiausi silpnai, prisimenu jo abstrakčias frazes: „Menininkas yra karys, o ne vaikų darželio auklėtojas.“

Tada jis prisėdo šalia manęs, pradėjo mane bučiuoti ir nurenginėti. Jaučiausi sutrikus, nežinojau, kaip elgtis, ryškiai prisimenu, kad norėjau staiga atsikelti, išeiti ir trenkti durimis – bet neišdrįsau. Kitą rytą prabudau šalia jo, negalėjau jam pažvelgti į akis. Jis sakė, kad tai nieko blogo, kad tai tik mūsų dviejų reikalas.“

Daugelis žmonių ir taip žinojo jo romanus su studentėmis.

Mergina rašo nesiryžusi apie tai prabilti, nes bijojo būti pasmerkta už tai, kad permiegojo su dėstytoju, ir negalės baigti studijų: „Kita vertus, priešintis jo valiai buvo beprasmiška vien dėl to, kad paslapčia daugelis žmonių ir taip žinojo jo romanus su studentėmis. Sklido gandai apie jo buvusias „mergaites“, o aš po truputį tapau atskirta nuo kitų studentų.“

Apie savo patirtį pasakoja ir kita mergina: „Viskas prasidėjo dar pirmo kurso pirmame semestre, tuomet man buvo tik 18. Eilinis pasisėdėjimas kavinėje – buvo gal 6–8 žmonės. Visi gerokai per daug išgėrę. Kavinei atėjo laikas užsidaryti, reikėjo skirstytis. Mums su J.G. buvo pakeliui (man iki stotelės). Jis pasiūlė eiti kartu su juo, alkoholis aiškiai susuko man smegenis, ir nuėjau. Į kažkokią jam priklausančią lūšną (gal studiją?) prie Kalvarijų turgaus. Po to nuėjau namo.

Kitą rytą jaučiausi siaubingai, nuo pagirių, nuo kaltės jausmo, vis dėlto nuėjau laiku į paskaitas. Prasilenkiau su J.G. ant laiptų. Jis bandė žaismingai pasisveikinti, bet tik prabėgau. Po to jis bandė klausti, ar man viskas gerai. Atsakiau, kad gerai.

Taip, tą pirmąjį kartą buvo smalsu, buvau tokia girta, kad, matyt, būčiau sutikusi su daug kuo. Deja, vėliau reikėjo tai daryti ir blaiviai, buvo šlykštu. J.G. rašydavo sms: „Ateik“. Kodėl eidavau? Bijodavau, be galo bijojau prarasti įsivaizduojamą viršenybę prieš kitus studentus, juk gaudavau gerus pažymius, mane „išgelbėdavo“, pasakęs, ką ir kaip tapyti (tuo metu man taip atrodė). Be to, man argumentuotai pasakojo, kodėl kiti dėstytojai blogi, neverta jų rinktis kaip vadovo, kodėl kitų studentų darbai blogi. Taigi tai tęsėsi. <…>

Esu vieną kartą pasakiusi netvirtą „ne“, tačiau man pakartojo, ką daryti, ir nusileidau. Tai vyko visur – nuo praktikų iki ekskursijų. Dažnai gaudavau žinutes, nurodančias, kur ateiti.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VDA
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VDA

J.Gasiūnas kaltinimus neigia

VDA dėstytojas J.Gasiūnas atmeta studenčių metamus kaltinimus ir nurodo, jog jie atsirado, kai jis dėl aukštosios mokyklos naujojo katedros vedėjo Jono Vaitiekūno veiksmų kreipėsi į VDA Senato etikos komisiją. Profesorius delfi.lt nurodė, jog J.Vaitiekūnas katedroje įdarbino savo brolį, jo gyvenimo draugę, o katedroje imamasi destruktyvių, konservatyvių sprendimų.

„Vyksta povandeninis purvas. Galų gale, netgi jeigu būtų taip, kad kažkur per kažkokį neapsižiūrėjimą aš kaip nors neapdairiai su kuo nors šnekėjau, iš kur aš dabar galiu prisiminti savo galvoje? Devyneri metai praėjo“, – portalui sakė tapytojas.

Vilniaus dailės akademija: reaguosime labai rimtai

Susisiekus su Vilniaus dailės akademijos Komunikacijos skyriaus vedėju Mariumi Dirgėla, jis sakė, jog pasirodžiusios istorijos akademijos vadovybei buvo netikėtos: „Akademijoje pirmą kartą gavome kažkokį raštišką nusiskundimą su konkrečia pavarde dėl tokio pobūdžio elgesio. Kaip bebūtų gaila, neturime pagrindo netikėti, jei žmogus taip rašo. Kita vertus, tas dalykas turės būti ištirtas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Studentai
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Studentai

Kaip tik šiuo metu vyksta pokalbis su tuo dėstytoju, mes tikrai labai rimtai į tai reaguosim ir padarysim viską, ką galim, kad tokie dalykai nesikartotų ir jų daugiau niekada nebebūtų.

Kokiu būdu tai padarysime, sprendžiama šiuo metu. Bet kuriuo atveju šis klausimas ir tolesni prevencijos dalykai taps pagrindine tema mūsų etikos komiteto metinio posėdžio. Dėl šio konkretaus atvejo dėstytojas bus mažų mažiausiai suspenduotas ir iki posėdžio su studentais kontakto neturės, o po to bus matyt, bet aš galvoju, kad viskas išsispręs ir anksčiau.“

Studentų sąjunga: pasitvirtinus kaltinimams, dėstytojas privalo būti nubaustas

Į dviejų studenčių paskleistą informaciją apie J.Gasiūno elgesį reaguoja ir Lietuvos studentų sąjunga (LSS). Ji teigia norinti išreikšti viešą pasipiktinimą.

„Toks dėstytojo elgesys ne tik, kad prasilenkia su elementaria žmogiška etika, tačiau apskritai yra sunkiai sveiku protu suvokiamas ir smerktinas. Vilniaus dailės akademija privalo dėti visas įmanomas pastangas kaip įmanoma greičiau išsiaiškinti šią situaciją, o pasitvirtinus šiems kaltinimams dėstytojas privalo būti nubaustas ne tik pagal aukštosios mokyklos priimtus dokumentus, tačiau ir pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus. LSS ragina ir visų kitų aukštųjų mokyklų studentus, patyrusius bet kokios formos smurtą ar priekabiavimą, nebijoti, netylėti ir toliau viešinti tokias istorijas, nes tik tokiu būdu galima kovoti prieš tokį elgesį. Savo ruožtu, mes kaip LSS, prisiimame atsakomybę suteikti visokeriopą pagalbą su tuo susidūrusiems studentams“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas LSS prezidentas Eigirdas Sarkanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius