Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Vilniaus galerijų savaitgalio kuratorės rekomendacijos: maršrutas skulptūrai ir garsams

Susipažinkime! Tokiu šūkiu šiemet kviečiame į jau 6-ąjį Vilniaus galerijų savaitgalį. Rugsėjo 9-12 d. daugiau kaip 30 menui skirtų erdvių – muziejų, galerijų, parodinių salių – plačiai atveria savo duris, už kurių – personalinės ir grupinės menininkų ekspozicijos, kūrybinės dirbtuvės, ekskursijos, garso meno pasirodymai ir kt.
Akvilė Anglickaitė
Akvilė Anglickaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiais metais Vilniaus galerijų savaitgalyje ypatinga meno, jo rūšių, ekspozicinių erdvių įvairovė. Ir šios rekomendacijos jokiu būdu nėra vertinimas, kad kažką verta, o kažko neverta aplankyti. Jeigu turite galimybę – rekomenduoju aplankyti visas galerijų savaitgalio erdves ir pasimėgauti menu. Jei norite sutrumpinti maršrutą ir apsiriboti keliomis erdvėmis, galbūt rekomenduočiau eiti pasirinkus kokį vieną dominantį elementą, pavyzdžiui, skulptūrą.

Manau žiūrovai tikrai liks maloniai nustebinti, objektų „sužaidimais“ erdvėje Dano Aleksos parodoje „Skulptoriaus kūnas“ AV17 galerijoje (Totorių g. 5). Kalbant apie skulptūrą, įprastai akcentuojamas baigtinis meno objektas, dažniausiai atsiejant jį nuo įgyvendinimo proceso, tačiau Danas Aleksa naikina šią atskirtį. Parodoje žiūrovas neišvys jokio objekto, kurį būtų galima įvardinti skulptūra – objektu taps pats skulptūros kūrimo procesas. Rekonstruotuose istoriniuose Radvilų rūmuose (Vilniaus g. 24) parodoje „Kambariuose ir lauke“ Mindaugas Navakas pristato naujausius darbus, skulptūrinius objektus, sumontuotus iš degto, poliruoto, glazūruoto porceliano segmentų. O pastato prieigose, priešais akliną, tinkuotą plytų sieną, menininkas įkomponuoja keturių granito blokų objektą, ant kurio drąsesni gali ir užsiropšti.

Sapniška atmosefera tvyrauja Antano Gerliko parodoje „Rūbinė“ projektų erdvėje „Editorial“ (Latako g. 3).

Turbūt nedažnas atvejis, kai vieno menininko kūryba eksponuojama dviejose skirtinose erdvėse. Tai – Dainiaus Trumpio paroda „Skarda“ Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1) ir „Contour Art Gallery“ (Lydos g. 4-59). Ieškodamas naujo, vertybiškai ir estetiškai artimo raiškos būdo, menininkas kontekstualiai sulydo asmenines, šaltkalvio darbo ir kelionių po vakariečiams egzotiškas Rytų šalis patirtis naujausiame darbų cikle.

O kam norėsis didesnės koncentracijos bei intymesnio santykio su meno kūriniu, tam puiki erdvė yra galerija „Trivium“ (Vitebsko g. 23) ir ten eksponuojama Agnės Jonkutės paroda „Judita-self“. Tapyba, kurią galima būtų pavadinti meditacija. Anot autorės, ji savo kūryboje dažnai taiko iš budizmo pasiskolintą metodiką.

Jonkutei itin artima ir kita ekspozicija – jaunų menininkų Valentinos Černiauskaitės ir Juozapo Švelnio paroda „Vilniaus tylos“ VDA galerijoje „Akademija“. Parodoje pristatomi garso įrašai, leidinys ir objektai, gimę siekiant pagauti neapčiuopiamą reiškinį – tylą. Tylos menininkai ieško atvirose miesto erdvėse, senuose pastatuose, mėgina kolekcionuoti, o jiems talkina užburiantys kompozitoriaus Dominyko Digimo „Vilniaus tylų klausymai“ gyvo garso performansai. Liko tik du pasirodymai šeštadienį (16 ir 21 val.), tad kviečiu suskubti.

Rekomendacijų sąrašą užbaigsiu kvietimu į pokalbį su trimis nuolatiniais vizualiojo meno erdvių lankytojais. Daiva Gerulytė, Inga Langaitė ir Andrius Romanovskis nėra meno lauko profesionalai, tačiau aktyviai lankosi meno ekspozicijose. Renginio metu jie prisimins pirmųjų apsilankymų parodinėse erdvėse aplinkybes, papasakos, kas keitėsi, kai pradėjo leisti save nustebinti, ir galbūt pasidalins veiksmingais galerijų ir meno erdvių prisijaukinimo receptais. Pokalbis „Kodėl aš einu į parodas. Laisvalaikio leidimo būdai vizualiojo meno erdvėse“ vyks šeštadienį 16 val. MO muziejuje.

6-asis Vilniaus galerijų savaitgalis rugsėjo 9-12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius