Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 21 /13:39

Vokietijoje pavogti į LNOBT vežti „Turandot“ kostiumai, verti šimtų tūkstančių eurų

Vokietijoje iš į Vilnių vykusio vilkiko pavogti operos „Turandot“ atlikėjams skirti kostiumai – šios operos premjera Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) numatyta kovą. Kaip pranešė LNOBT, vagystė įvyko sausio 17-osios naktį, Vokietijoje, netoli Giutersloho miesto Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje.
Opera „Turandot“
Opera „Turandot“ / LNOBT nuotr.

Vagystė gali sujaukti LNOBT planus parodyti šią operą jau kovo pradžioje – pasaulinė Roberto Wilsono režisuotos Giacomo Puccini operos premjera lapkritį vyko Madrido Karališkame teatre. Planuota, kad po to ši opera bus parodyta Vilniuje.

„Vagystė greičiausiai įvyko tamsiuoju paros metu, kai vairuotojas ilsėjosi privalomąsias poilsiui valandas, prieš tai apžiūrėjęs vilkiką. Rytą, atlikdamas pakartotinę procedūrą po nakties, jis pamatė, kad vilkikas išplėštas ir trūksta dalies krovinio“, – BNS sakė LNOBT Rinkodaros departamento direktorius Julijus Grickevičius.

Jis tvirtino, kad gali būti pavogta iki šimto kostiumų, įskaitant itin brangius ir daug darbo pareikalavusius pagrindinių solistų kostiumus. Iš viso dingo maždaug 600 kilogramų svorio krovinys.

„Šeštadienį paaiškėjo, kurios būtent kostiumų dalies trūksta. Teisėsauga informuota, tyrimą vykdo Vokietijos policija, informuota ir Lietuvos policija. Įmanoma, kad nuostolis gali siekti kelis šimtus tūkstančių eurų“, – BNS sakė J.Grickevičius.

Krovinys buvo draustas.

LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas teigė, kad daroma viskas, jog nauji scenos kostiumai, identiški pavogtiesiems, būtų pasiūti laiku ir operos premjera, kaip numatyta, įvyktų kovą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

„Jau netrukus Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre prasidės intensyvios būsimosios premjeros repeticijos. Kartu su teatro žiūrovais tikimės nepamirštamo scenos reginio, kurį padės sukurti puikūs Lietuvos atlikėjai“, – sakė J.Sakalauskas.

Kostiumus R.Wilsono pastatymui sukūrė italų dailininkas Jacques‘as Reynaud. Daug sudėtinių dalių turintys kostiumai buvo gaminami Vokietijoje, Ispanijoje ir Italijoje.

R.Wilsono režisuota G.Puccini opera „Turandot“ – tai bendras Madrido Karališkojo teatro, LNOBT, Toronto „Canadian Opera Company“ ir Hiustono „Grand Opera“ pastatymas. Šiuo atveju spektaklio scenografija bei kostiumai nėra gaminami kiekvienam iš projekte dalyvaujančių teatrų, o yra pervežami iš vienos šalies į kitą.

LRT Radijo laidoje „Lietuvos diena“ J.Sakalauskas plačiau pakomentavo susidariusią situaciją.

– Kiek jums žinoma, kaip įvyko vagystė?

– Mūsų žiniomis, šio mėnesio 17 dienos naktį buvo apiplėštas mūsų samdytas vilkikas, vežęs scenografiją ir kostiumus iš Madrido operos teatro į mūsų teatrą. Vilkiko vairuotojas vakare viską patikrino, pastatė vilkiką į stovėjimo aikštelę ir turėjo eiti pailsėti, nes tai privaloma. Ryte vairuotojas rado apiplėštą vilkiką, iš kurio dingo ir dalis turto – dauguma choro ir solistų kostiumų.

Operai „Turandot“ skirta labai daug scenografijos, rekvizitų ir kostiumų. Iš viso į Lietuvą tai veža trys vilkikai, per tris kartus, o gal net keturis. Šis krovinys buvo vienas jų ir jis tikrai labai specifinis.

– Kiek kostiumų pavogta?

– Sąrašus dar tiksliname, nes kostiumų ten šimtai... Mūsų žiniomis, dingo tikrai daugiau nei šimtas kostiumų ir jų detalių.

LNOBT nuotr./Opera „Turandot“
LNOBT nuotr./Opera „Turandot“

– Kokia to vertė?

– Vertė šiuo metu nustatinėjama, bet tikrai galima pasakyti, kas tai ne vieno šimto tūkstančių vertės kostiumai. Tai juk ir medžiagos, pasiuvimas, gamyba... Darbai labai išskirtiniai, specialūs.

– Kas juos siuvo ir iš kur buvo vežami kostiumai?

– Medžiagos pirktos Italijoje, o kostiumus siuvo Vokietijos ir Ispanijos meistrai. Komanda tarptautinė, todėl nelengva šiuos kūrinius pergaminti.

– Tačiau operos „Turandot“ premjera vis tiek įvyks kovos mėnesio pradžioje?

– Užsisakinėsime naujus kostiumus ir, pagal planą, jie tikrai turėtų atvykti. Siuvėjai, kūrėjai ir gamintojai dirbs keliomis pamainomis, nes visi supranta, koks rimtas šis reikalas. Mes padarysime viską, kad kostiumai būtų. Manau, kad dalis jų bus gaminama Lietuvoje, dalis – Vokietijoje.

Dabar intensyviai planuojame, kaip viskas vyks, ir nedelsiant kostiumai bus imti pergaminti. Tačiau tikiuosi, kad atsiras ir pavogtas krovinys. Jis draustas, tad manau, kad didelių finansinių nuostolių neturėsime. Bet turime tikrai daug streso ir nepatogumų.

Tai labai retas, gal pirmas toks atvejis, dėl kurio šokiruoti ir mūsų partneriai kitose šalyse. Mums, sužinojus apie vagytę, buvo šokas, nes tokių dalykų tiesiog nebūna. Tai premjerinis spektaklis, nelabai žinomas, reikia suvokti, kokia krovinio vertė ir pan.

Didžiausias klausimas – kam to reikia. Taip, kostiumai labai vertingi, bet juos sunku realizuoti. Tai nėra vardinės Hugo Boss suknelės, šių kostiumų gamintojų vardai svarbūs mums, bet kitiems... Tai reikia žinoti, nes darbai specifiniai. Tačiau mums padeda ir Lietuvos policija, iš karto sutikusi pagelbėti – bus padaryta viskas, kas jų pajėgose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius