-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žymūs Lietuvos atlikėjai dalyvavo tarptautiniame žydų kultūros festivalyje Kopenhagoje

Birželio pradžioje Kopenhagos Trinitorių bažnyčioje įvyko lietuvių muzikinio projekto „Svetimi namai“ pristatymas 11-ajame tarptautiniame žydų kultūros festivalyje „Jodiske Kulturfestival“, skirtame Danijos žydų bendruomenės 400 metų jubiliejui paminėti. Festivalyje, kuris vyksta birželio 1–12 d., litvakų sukurtą muziką pristatė žymūs Lietuvos atlikėjai – smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir akordeonininkas Tadas Motiečius, pranešė Kultūros ministerija.
Smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir akordeonininkas Tadas Motiečius.
Smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Glebas Pyšniakas ir akordeonininkas Tadas Motiečius. / Projekto „Svetimi namai“ nuotr.

Koncerte skambėjo A.Šenderovo, C.Cui, A.Coplando, J.Heifetzo ir M.Ponce, G.Gershwino ir kitų kompozitorių kūriniai.

„Lietuvių atlikėjų koncertas – tai ilgam įsimintina nuostabi patirtis. Neįtikėtina, kad Lietuva turi tiek daug žydų kilmės kompozitorių. Mačiau, kaip publiką nustebino kiekvienas atliktas koncerto kūrinys. Daugelis klausytojų net nežinojo, kad tų kūrinių autoriai – lietuvių kilmės žydai. Manau, labai svarbu pristatyti Lietuvos žydų (litvakų) muzikinį paveldą kaip neatsiejamą Lietuvos kultūros dalį užsienyje. Mes tiek mažai apie tai žinome... Koncertas buvo fantastiškas ir nekantrauju sužinoti, ką Lietuva pristatys ateinančių metų festivalyje“, – savo mintimis po koncerto dalijosi tarptautinio žydų kultūros festivalio direktorius ir meno vadovas Jacobas Zylberas.

Nuo seno Lietuvos žydų kultūra buvo ir yra neatsiejama bei svarbi tiek Lietuvos, tiek pasaulio kultūros dalis. Projektas „Svetimi namai“ – tai muzikos ir tapybos šedevrų sintezė, kviečianti prisiminti ir įamžinti Lietuvos žydų gyvenimo palikimą. Projektas sukurtas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos minėjimo metais.

2018 metais Lietuvoje surengta ypatinga paroda, kurioje buvo eksponuojami Kyjive gyvenančio šių dienų žymaus litvakų dailininko Matvejaus Vaisbergo kūriniai. Pats tapytojas taip pat buvo pakviestas atvykti į Lietuvą ir su dideliu noru lankėsi mūsų šalies miestuose bei miesteliuose, o labiausiai liko sužavėtas Žagare.

Būtent šis Lietuvos miestelis įkvėpė menininką nutapyti visą paveikslų seriją „Svetimi namai“. Joje menininkas vaizduoja ir kviečia prisiminti Žagarės negyvenamus namus, kuriuose kadaise gyveno arba dirbo Lietuvos žydai. Unikali paveikslų serija įkvėpė violončelininką G.Pyšniaką ir smuikininkę D.Dėdinskaitę prisiminti bei atrasti litvakų kompozitorių muziką, priderinti muzikos kūrinius prie paveikslų ir pristatyti bendrą tapybos bei muzikos sintezę Lietuvos ir užsienio klausytojams.

„Džiaugiuosi, kad, tęsiant bendradarbiavimą su tarptautiniu Kopenhagos žydų kultūros festivaliu, pristatytas jau antras sėkmingas muzikinis projektas Danijos auditorijai, supažindinant ją su įspūdingu litvakų kompozitorių kūrybiniu palikimu. Didžiulėje Kopenhagos senamiesčio širdyje esančioje Trinitorių bažnyčioje (Trinitatis Kirke) neliko nė vienos laisvos vietos, nors Danijoje tuo metu buvo saulėtas ilgasis savaitgalis.

Nepaprastai jautri bei spalvinga koncerto „Svetimi namai“ programa ir meistriškas Dalios Dėdinskaitės, Glebo Pyšniako ir Tado Motiečiaus muzikavimas žiūrovų nepaliko abejingų“, – įspūdžiais dalijasi Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijai ir Danijai Liana Ruokytė-Jonsson.

Birželio 2 d. Kopenhagos žydų namų bibliotekoje literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas skaitė paskaitą apie Avrahamo Sutzkeverio poeziją, pristatė naują poeto knygą „Dešimt eilėraščių / Tsen Lider / Ten poems“, išleistą praėjus beveik 80 metų nuo šių eilėraščių parašymo Vilniaus gete. M.Kvietkauskas juos yra išvertęs iš jidiš kalbos ir parašęs straipsnių apie A.Sutzkeverį.

Koncertą organizavo tarptautinis Kopenhagos žydų kultūros festivalis, bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos ambasada Danijos Karalystėje ir kultūros atašė Švedijoje, Suomijai ir Danijai. Koncertą parėmė Lietuvos kultūros institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius