-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gidas po naujas parodas – ką verta aplankyti?

Muziejai bei galerijos pristatydamos pačius įvairiausius menininkus bei jų darbus, savo parodų erdvėse laukia žiūrovų ir kviečia į nekasdienius susitikimus, kur galima pajusti kūrybinį įkvėpimą, išvysti provokuojančias idėjas ir patirti nuostabą.
Mykolo Saukos paroda „Vaikų kambarys“
Mykolo Saukos paroda „Vaikų kambarys“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilnius

1

„Aš esu vilnietis“

Parodos plakatas
Parodos plakatas

Istorijų namai Vilniaus jubiliejaus proga kviečia į 700 metų laikotarpį aprėpiantį 50-ties istorijų pasakojimą, kuris sukais aplink Vilnių ir vilniečius. Paroda, kaip ir pats Vilnius, yra gausi ir be galo įvairi, tačiau visos istorijos liudija tą patį – visi mes esame vilniečiai ir kuriame miestą, nesvarbu ar esame jame gimę, ar prigiję.

Paroda veiks iki 2023 rugpjūčio 27 d.

Čia taip pat veikia paroda „1 000 000 žingsnių: Gintaro kelias nuo Romos iki Baltijos“.

Paroda veiks iki 2023 metų gegužės 8 d.

2

Luc Tuymans, Zlatko Kopljar / „Mercy“

Parodos ekspozicija
Parodos ekspozicija

Galerijoje „Vartai“ atidarytas pasaulinio kalibro meninis projektas, kuriame pristatomi vieno žymiausių ir įtakingiausių belgų menininko L.Tuymans animacijos kūriniai, kuriuose matyti konceptualiai vis platesni įtakingojo dailininko praktikos užmojai, sugretinami su kroatų menininko Z.Kopljar pastaraisiais dešimtmečiais kurtais darbais, apjungiančiais performansą, skulptūrą, videomeną ir eksperimentinį kiną.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 27 d.

3

Mykolas Sauka / „Vaikų kambarys“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Titanike“ atidaryta Mykolo Saukos paroda „Vaikų kambarys“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Titanike“ atidaryta Mykolo Saukos paroda „Vaikų kambarys“

„Titaniko“ parodų salėse atidarytoe skulptoriaus naujausių darbų parodoje knibždėte knibžda iš medžio padarytų lervų, kokonų, keisčiausių kūdikių ir kitokių neįprastų sutvėrimų. Pagrindinis šios parodos veikėjas yra baroko angelas – riebus kūdikis – besirangantis įvairiose išsivystymo ir net anomalinėse nukrypimo būsenose.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 31 d.

4

„Ribos ir paraštės: socialinė kritika tarpukario Lietuvoje“

Telesforas Valius. Rūpesčiai. 1934. Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus
Telesforas Valius. Rūpesčiai. 1934. Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus

Nacionalinėje dailės galerijoje pristatomi meno kūriniai ir juos lydinti istorinė-dokumentinė medžiaga atskleidžia, kad daugeliui tarpukario dailininkų rūpėjo visuomenės paraštėse ir paribiuose atsidūrusių žmonių kasdienybė. Dalis jų kūryboje ėmėsi gana atvirai kalbėti apie nepatogias to meto socialines problemas: nedarbą, skurdą, socialinę nelygybę ir atskirtį, lyčių nelygybę, visuomenės „moralinį“ nuosmukį ir kt.

Paroda veiks iki 2023 metų vasario 26 d.

Čia taip pat galima apžiūrėti fotografo Dariaus Žiūros parodą „Portretai“.

Paroda veiks 2023 m. vasario 19 d.

5

„Nenugalėtieji. Ukrainos sukilėlių armija“

Ukrainos sukilėlių armija
Ukrainos sukilėlių armija

Lukiškių kalėjimo ekspozicinėje erdvėje pristatoma iš Lvivo istorijos muziejaus atkeliavusi paroda, kurioje supažindinama su Ukrainos ginkluoto pasipriešinimo istorija užgimusia Antrojo pasaulinio karo metais. Dešimtyje stendų galima išvysti ginkluoto pasipriešinimo laikmečio fotografijas, istorinę rašytinę medžiagą ir kitus eksponatus. Bene didžiausią įspūdį palieka rekonstruotos UPA karių – vyro ir moters – uniformos.

Paroda veiks iki 2023 m. vasario 8 d.

6

„Barbora etc.“

Paroda „Barbora etc.“
Paroda „Barbora etc.“

Vilniaus Katedros varpinėje atidaryta paroda, skirta Barboros Radvlaitės 500-osioms gimimo metinėms paminėti. Bene garsiausios Lietuvos istorijoje moters gyvenimą parodoje pristato stilizuota komoda. Dvidešimt keturi stalčiai parodys perlus ir drabužių audinius, galėjusius puošti valdovę, leis pauostyti jai ruoštas vaistines, kvapiąsias medžiagas, patyrinėti, kaip jos epochos žmonės rūpinosi burnos higiena. Skaitydami laiškus, lankytojai galės pasvarstyti, koks galėjo būti karalienės būdas, kam ji atskleisdavo savo rūpesčius ir norus, kokį skanumyną ypač mėgo.

Paroda veiks iki 2023 m. gegužės.

7

Daiva Kairevičiūtė / „Juodi taškai baltoje jūroje“

Daivos Kairevičiūtės darbas
Daivos Kairevičiūtės darbas

Pamėnkalnio galerijoje eksponuojami menininkės piešiniai ir fotografijos, o sąsajas tarp šių kūrinių užčiuopti autorė siūlo naudojantis šokio medijos žodynu. Tada žiūrovai galės pajusti ir pačią autorę: kartais piešiančią, kartais šiepiančią, kartais su fotoaparatu išeinančią patikrinti savojo santykio su šokiu. Jos darbuose linija, spalva, šviesa bei kūnais komponuojami ritmai kompleksiškai kuria vyksmo choreografiją.

Paroda veiks iki sausio 7 d.

8

Vidas Poškus / „Metų laikai. Iš satyro gyvenimo“

Vido Poškaus darbas
Vido Poškaus darbas

„GODÒ galerija“ pristato menininko, dailėtyrininko, kuratoriaus ir rašytojo personalinę tapybos ir piešinių parodą. Tai savotiška menininko retrospektyva, kadangi seniausi kūriniai yra datuojami dar ano tūkstantmečio pabaiga (tai studijų metais, vasaros metu Alytuje esančiame sodo namelyje aliejiniais dažais tapyti vaizdai iš Dzūkijos), o naujausi atsiradę pastaruoju metu, juose kalbama apie gyvenimo ir kūrybos cikliškumą ir dvilypę žmogaus prigimtį. Apie šventes ir kasdienybę, apie pakylėtumą ir kūno senėjimą.

Paroda veiks iki gruodžio 30 d.

9

Gediminas G.Akstinas / „Nuogaliai“

Gedimino G. Akstino parodos fragmentas
Gedimino G. Akstino parodos fragmentas

Radvilų rūmų dailės muziejuje meninikas tęsia 2020-aisiais pradėtų skulptūrų seriją. „Nuogaliai“ apima meistrystės ir šiuolaikinės skulptūros reiškinius, akcentuojant ekonominį statybų sektoriaus svorį ir miesto plėtrą. Šalia naujų darbų, parodoje pristatomi ir nauji, iki šiol nerodyti G.G.Akstino kūriniai – skulptūros, objektai, vaizdo projekcijos.

Paroda veiks iki 2023 m. vasario 12 d.

Čia taip pat galima aplankyti žinomos JAV fotogafės Sylvia Plachy parodą „Kada bus rytojus“.

Paroda veiks 2023 m. sausio 8 d.

10

Patricija Jurkšaitytė / „Iliuzoriumas”

Patricija Jurkšaitytė. „Terasa“. Iš serijos „Peizažai ir interjerai“. 2022
Patricija Jurkšaitytė. „Terasa“. Iš serijos „Peizažai ir interjerai“. 2022

Vilniaus paveikslų galerija kviečia įžengti į iliuzoriumą – vienos žinomiausių šiuolaikinės konceptualiosios tapybos atstovių Patricijos Jurkšaitytės parodą, nuteikiančią lankytojus meno istorijos rebusams ir vaizduotės pratimams. „Išardyti“ klasikinius žanrus, tokius kaip peizažas, interjeras, portretas ar natiurmortas, ir panaudoti juos ne pagal paskirtį – vienas ryškiausių menininkės rebuso kūrimo būdų. Ši paroda, įsiterpusi tarp unikalių XIX a. miesto rūmų interjerų ekspozicijų, mezga dialogą ir su Lietuvos dailės istorija, ir su Vakarų Europos kultūriniu palikimu.

Paroda veiks iki 2023 m. gegužės 28 d.

Čia taip pat galima apžiūrėti parodą „Iš Žemaitijos dvarų kolekcijų. Žemaičių muziejaus „Alka“ rinkinys“.

Paroda veiks iki 2023 metų kovo 5 d.

11

Virginijus Kinčinaitis / „Museion“

Virginijaus Kinčinaičio fotografija
Virginijaus Kinčinaičio fotografija

Vilniaus fotografijos galerijoje veikiančioje mobiliografijos parodoje, autorius pristato 2022 metais lankantis Madrido, Londono, Kembridžo, Paryžiaus, Vienos, Romos, Florencijos, Hamburgo, Bremeno ir kt. muziejus ir meno centruose sukurtą apibendrintą kultūrinio turizmo paveikslą. Muziejinių erdvių scenografija, lankytojų būsenos, kūrinių ikonografijos ir žiūrovų pozų sąveikos šiame cikle išryškina retai matomus, savipakankamus muziejinių erdvių gyvavimo aspektus, kurie per skubėjimą ir vartotojišką optiką yra nebepastebimi.

Paroda veiks iki sausio 21 d.

12

Kalėdinių miniatiūrų paroda

Parodos plakatas
Parodos plakatas

Galerija Ra kviečia į tradicija tapusią, vienuoliktus metus vykstančią miniatiūrų parodą, kuriai darbus kūrė daugiau nei devyniasdešimt įvairioms kartoms ir skirtingoms vaizduojamosios dailės šakoms (tapybos, grafikos, tekstilės, keramikos, skulptūros, juvelyrikos, vitražo, fotografijos, dizaino) atstovaujančių Lietuvos menininkų. Menininkai kūrė ir siuntė darbus iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Utenos, Alantos, Prienų ir kitų Lietuvos miestelių bei miestų, taip pat šiemet prisijungė Ukrainos, Latvijos, Vokietijos, Rumunijos, Švedijos, Prancūzijos menininkai. Mažiausia galerija Vilniuje talpins net kelis šimtus kūrinių.

Paroda veiks iki gruodžio 23 d.

13

„Lygtis su nežinomaisiais. Lietuvos dailininkai Vokietijoje nuo 1945 iki dabar“

Parodos ekspozicija
Parodos ekspozicija

Vytauto Kasiulio dailės muziejuje veikia paroda, skirta Lietuvos menininkams Vokietijoje. Pirmojoje dalyje eksponuojama dailininkų kūryba siejasi su Vokietija kaip pirmąja prieglobsčio teritorija, į kurią lietuviai atvyko kaip karo pabėgėliai, vengdami sovietinių represijų. Antroji parodos dalis kalba apie laisvus kūrėjus laisvajame pasaulyje, už geležinės uždangos, ir laiką, kai jos neliko. Tai pirmasis ciklo, skirto meno migracijos tyrimams, renginys, kurį ateityje pratęs su kitomis šalimis savo ateitį susiejusių lietuvių autorių kūrybos pristatymai.

Paroda veiks iki 2023 m. gegužės 7 d.

14

„Grafikos erdvės. Grafika erdvėje“

Oskar Gorzkiewicz. Miesto vizija II. 2014. Ofortas
Oskar Gorzkiewicz. Miesto vizija II. 2014. Ofortas

Galerijoje „Kairė-dešinė“ veikiant lenkų grafikos paroda suteikia progą artimiau pažinti gilias tradicijas turinčią kaimyninės šalies grafiką. Parodoje pristatomi šiandien aktyviai kuriančių Lenkijos menininkų darbai. Anot rengėjų, kūriniai reprezentuoja įvairius kontekstus, kuriuose šiandien atsiduria grafikos menas. Daugelyje darbų jis dalyvauja ne vien kaip savarankiška raiškos priemonė, bet tampa kompleksine dalimi kuriant instaliacijas, tapybos darbus ar skulptūrinius objektus – taip iš dvimatės plokštumos grafika ištrūksta į trimatę erdvę.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 21 d.

15

Laura Slavinskaitė / „Dar viena diena

Laura Slavinskaitė. Dar viena diena
Laura Slavinskaitė. Dar viena diena

Dailininkų sąjungos galerijoje pristatoma šių metų konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finalininkės bei specialiojo prizo laimėtojos tapybos paroda. Jos ašimi tapo menininkės grįžimas prie pradinio tikslo – kūrybą dedikuoti sutiktiems žmonėms. Per kelerius metus nutapyti keli paveikslų ciklai analizuoja žmogaus būtį kasdienybėje.

Paroda veiks iki gruodžio 31 d.

16

Audronė Petrašiūnaitė / „Čia gyvena Alisa“

Audronė Petrašiūnaitė. Alisa pasiklydo, 2021
Audronė Petrašiūnaitė. Alisa pasiklydo, 2021

„AP galerija“ lankytojams atveria naują parodą naujose erdvėse Jono Meko Skersvėjyje (Užupio g. 24). Tuo tarpu savo parodą „Čia gyvena Alisa“ dailininkė A.Petrašiūnaitė įvardina poetiniu vaizdiniu iš šešiolikos dalių-kūrinių. Parodos rebusas slypi paveikslų pavadinimuose, kuriuos sudėjus atskiromis eilutėmis galima perskaityti menininkės sekamą metaforų istoriją. Optinė žaismė ir vitališka fantazijos jėga įsuka žiūrovą į iracionalų, sapnišką, „Alisą stebuklų šalyje“ primenantį pasakojimą.

Paroda veiks iki sausio 1 d.

17

„Etnografinis opartas: tekstilės tradicija“

Parodos ekspozicijos fragmentas
Parodos ekspozicijos fragmentas

Kazio Varnelio namai-muziejus kviečia atsisakyti įprasto meno skirstymo į liaudišką ar profesionalų, tradicinį ar novatorišką. Naujoje parodoje siekiama tapybą ir tradicinę liaudies tekstilę įvertinti kaip kūrybiško žmogaus pastangą transformuoti natūralų gamtos pasaulį, kartu atskleidžiant tautodailės įtaką dailininko Kazio Varnelio darbams. Parodoje eksponuojamos ne tik XIX–XX a. „tradicinės“ etnografinės lovatiesės, tačiau ir jaunosios kartos kūrėjų bendras darbas – kompozitoriaus Mato Samulionio muzikinis takelis, įkvėptas audimo staklių garsų, ir Paryžiuje gyvenančio amerikiečių eksperimentinių filmų kūrėjo Collino Kluchmano vaizdo instaliacija.

Paroda veiks iki 2023 balandžio 23 d.

18

Gintaras Makarevičius / „Plastmasinė varna“

Gintaras Makarevičius. Be pavadinimo
Gintaras Makarevičius. Be pavadinimo

Galerija „Meno niša“ kviečia į Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato parodą. Joje eksponuojami piešiniai, sukurti praleidus kurį laiką ligoninės palatoje, stacionare, pandemijos metu. Šie darbai inspiruoti realių įvykių bei žmonių. „Viena svarbesnių tokio pobūdžio piešinių atsiradimo, sukūrimo priežasčių yra terapija. Piešdamas „iškraunu“ dabartyje patiriamą nežinios baimę dėl ateities ir, tikriausiai galima sakyti, sublimuoju tokiu būdu etiškumą nepiešti karo, kuriame tiesiogiai nedalyvauju“, – pasakojo menininkas.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 14 d.

19

„Amžininkai: Petras Kalpokas ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis“

Petras Kalpokas. Užburtas miestas, 1912
Petras Kalpokas. Užburtas miestas, 1912

M.K.Čiurlionio namuose atidarytoje parodoje gretinami dailininkų P.Kalpoko ir M.K.Čiurlionio kūriniai, kurie patvirtina abiejų amžininkų dvasinių nuostatų ir meninių problemų artimumą, jų simbolizmo siekius, kompozicinius ieškojimus bei individualybių savitumą. P.Kalpokas buvo tik penkeriais metais jaunesnis M.K.Čiurlionio amžininkas. Abu menininkai mokytis dailės pradėjo beveik tuo pačiu metu, ant XIX–XX amžiaus slenksčio. Abu menininkus siejo artimi, tai epochai būdingi bręstantys nauji dvasiniai interesai, kurie buvo susiję su to meto platesniu kultūros plėtros ir gilesniu kūrybos problemų suvokimu.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 28 d.

20

Paroda „Po šimts pypkių!”

Parodos eksponatas
Parodos eksponatas

Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje veikia paroda, kurioje atskleidžiama pastarųjų šimtmečių vilniečių rūkymo kultūra. Tai pirma Lietuvoje tokio pobūdžio paroda, kurioje surinktos molinės pypkės atskleidžia vilniečių tabako rūkymo įpročius ir jų dinamiką daugiau nei dviejų šimtų metų laikotarpiu. Parodą papildo autentiškos pypkių gamybos priemonės, su Vilniaus rūkaliais siejama ikonografija ir kiti eksponatai, pvz., kaukolė su nuolatinio rūkymo pažeistais dantimis. Paroda atskleidžia žalingų įpročių istoriją, priežastis ir pasekmes ir primena, jog rūkymas kenkia sveikatai.

Paroda veiks iki 2023 metų birželio 18 dienos.

21

„Civitas Vilnensis III“

Parodos ekspozicija
Parodos ekspozicija

Galerijoje „Kunstkamera“ trečią kartą pristatoma lenkiškoji Vilniaus dailės istorija. Šį kartą gilinamasi į ikikarinę lenkų dailės sceną. Ją reprezentuoja darbai nuo realistinio P.Jurjevičiaus „Basakojės valstietės portreto” iki simbolistinės K.Stabrausko „Auksinio rudens” pastelės, nuo B.Buykos kelionių piešinių iki J.Bulhako ir A.Miendzynblockio Vilniaus kampelių fotografijų.

Paroda veiks iki gruodžio 31 d.

22

Tarptautinio projekto „XIV Jaunojo tapytojo prizas“ paroda

Lino Kaziulionio darbas
Lino Kaziulionio darbas

Vilniaus paveikslų galerijoje atidarytoje parodoje pristatomi jaunųjų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos menininkų darbų paroda, skirta keturioliktą kartą vykstančiam konkursui. Šiais metais išimties tvarka konkursui paraiškas galėjo teikti ir jaunieji Ukrainos menininkai, kurie šiuo metu reziduoja Lietuvoje, Latvijoje arba Estijoje.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio pabaigos.

23

„NErūpestingas amžius. Vaikystė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eksponatai iš parodos „Nerūpestingas amžius. Vaikystė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Eksponatai iš parodos „Nerūpestingas amžius. Vaikystė Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“

Valdovų rūmuose atidaryta tarptautinė paroda, skirta vaikystės fenomeno Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir Abiejų Tautų Respublikoje istorijai. Parodą sudaro keturios dalys, išdėstytos teminiu ir chronologiniu principais, joje eksponuojama beveik 300 objektų: portretų, grafikos darbų ir piešinių, rankraščių, vadovėlių ir proginių leidinių, archeologinių radinių, vaikiškų drabužių ir aksesuarų, baldų, žaislų ir vaikiškų ginklų, mokymosi priemonių bei kitų su vaikyste susijusių istorinių artefaktų.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 15 d.

24

„Laisvės siekis kaip žaidimas-įvykis“

Lukas Balandis / BNS nuotr./„Fluxus“ kambarys
Lukas Balandis / BNS nuotr./„Fluxus“ kambarys

Signatarų namuose atidaryta interaktyvi paroda, kurioje vedama paralelė tarp Vytauto Landsbergio politiko ir Vytauto Landsbergio menininko. Parodoje išryškėja trys pasakojimo linijos, atspindinčios meninio ir politinio išsilaisvinimo trajektorijas. Pirmoji – laisvė per meną, pasakojanti ir apie Vytauto Landsbergio bei buvusio jo bendraklasio Jurgio Mačiūno susirašinėjimą ir įsitraukimą į „Fluxus“ judėjimą. Antroji pasakoja apie nepriklausomybės judėjimus ir tėkmes, nes kartu su Lietuvos nepriklausomybe atgimė susidomėjimas „Fluxus“. Trečiasis pasakojimas skiriamas „Fluxus“ įkvėptiems performansams, interaktyvioms ekskursijoms ir edukaciniams užsiėmimams.

Paroda veiks iki 2023 m. gruodžio 31 d.

25

„30 daiktų iš muziejaus rinkinių“

Rožinis
Rožinis

Buvusio KGB vidaus kalėjimo-tardymo izoliatoriaus kamerose – lankytojams pristatomi pirmąkart viešais eksponatais tapę autentiški tremtinių, politinių kalinių ir Lietuvos partizanų naudoti prietaisai, savadarbės atminimo dovanos, su savimi tremtyje ar lageriuose turėtos simbolinės relikvijos – altorėliai, rožiniai, papuošalų ir laiškų dėžutės, nuotraukų rėmeliai, siuviniai-atvirukai, tabokinės, ginklų dėtuvės ar dokumentų slėptuvės, fotoaparatas, šachmatai ir kiti.

Paroda veiks iki 2022 m. pabaigos.

26

„Susitikimas, kurio nebuvo“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Parodos „Susitikimas, kurio nebuvo“ pristatymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Parodos „Susitikimas, kurio nebuvo“ pristatymas

MO muziejus pristato tarptautinės kuratorių komandos parengtą didžiąją parodą. Šį kartą lankytojai išvys daugiau nei 170 kūrinių, sukurtų 32 lietuvių ir 33 užsieniečių autorių 1955–2000 metais. Tai pirmasis tokio masto susitikimas tarp Lietuvos, Vakarų Europos ir JAV menininkų bei jų kūrinių, kuriuos daugelį Šaltojo karo dešimtmečių skyrė geležinė uždanga.

Paroda veiks iki 2023 m. kovo 12 d.

​Čia taip pat galima apžiūrėti parodą „Opartiniai atspindžiai“, kurioje pristatomas optinio meno poveikis Lietuvos dailei XX a. 7–8 dešimtmečiais.

Paroda veiks iki 2023 metų vasario 19 d.

27

„Apie patogumą ir grožį: pokyčiai vilniečių namuose 1870–1918 metais“

LNDM nuotr., LIMIS/Teplovo butas Vilniuje
LNDM nuotr., LIMIS/Teplovo butas Vilniuje

Vilniaus muziejuje veikia paroda, kurioje pasakojama apie XIX a. antroje pusėje bei XX a. pradžioje mieste vykusią sparčią modernizaciją ir jos įtaką žmonių gyvenimui. Parodoje pristatomą laikotarpį galima laikyti lūžiu vilniečių būsto evoliucijoje. Ir nors naujos mados buvo ne visiems pagal kišenę, o įvairūs patogumai paplito ne iškart, visgi būtent šiuo laikotarpiu Vilniaus gyventojų būstas pasidarė panašus į tokį, kokiame gyvename šiandien.

Paroda veiks iki gruodžio 31 d.

28

„Vilnius amžinai. Dailės kūrinių ir vadovų po miestą dialogas“

Organizatorių nuotr./„Tartle“ naujoje parodoje – pirmą kartą Lietuvoje eksponuojami darbai iš Niujorko YIVO instituto
Organizatorių nuotr./„Tartle“ naujoje parodoje – pirmą kartą Lietuvoje eksponuojami darbai iš Niujorko YIVO instituto

Lietuvos meno pažinimo centre „Tartle“ atdaryta paroda, skirta artėjančiam Vilniaus miesto 700 metų jubiliejui. Kaip buvo formuojamas Vilniaus turistinis veidas nuo XIX a. vidurio ir kaip jis pakito daugiau nei per šimtmetį? Meno pažinimo centras šį kartą lankytojams pristato dailės kūrinių Vilniaus motyvais ir istorinių miesto gidų rinkinį.

Paroda veiks iki 2023 m. gegužės.

29

Paroda „Išpakuojam!“

Išeivijos lietuvio Henry Lazarus Gaidis kolekcijos ekspozicijos fragmentas. S.Samsono nuotr. LNK
Išeivijos lietuvio Henry Lazarus Gaidis kolekcijos ekspozicijos fragmentas. S.Samsono nuotr. LNK

Lietuvos nacionalinio muziejaus Naujajame arsenale galima apžiūrėti Jungtinėse Amerikos Valstijose daugiau nei pusę amžiaus išeivijos lietuvio Henry Lazarus Gaidis, ilgą laiką dirbusio FTB agentu, o laisvalaikiu „medžiojusio“ lietuvišką praeitį, kauptą unikalią kolekciją. Vertingiausia beveik toną sveriančios kolekcijos dalis yra karinės tematikos: tarp eksponatų yra vienintelio tarpukario Lietuvos karo laivo „Prezidentas Smetona“ vėliava, taip pat ypač reti, pagal specialų užsakymą tarpukario Lietuvos kariuomenei gaminti ginklai su išgraviruotais Gediminaičių stulpais ir Lietuvos ginklų fondo žymenimis. Ne mažiau svarbi ir numizmatinė kolekcijos dalis, archyviniai ir rašytiniai šaltiniai, gausi ikonografinė medžiaga.

Paroda veiks iki 2023 metų sausio 29 d.

Kaunas

30

„Pro menotyrininko objektyvą. Pauliaus Galaunės fotografijos“

Kultūros paminklų apsaugos kursai. Dubaklonio kaimas, Varėnos rajonas. Su fotoaparatu – Paulius Galaunė. 1937
Kultūros paminklų apsaugos kursai. Dubaklonio kaimas, Varėnos rajonas. Su fotoaparatu – Paulius Galaunė. 1937

A. ir P.Galaunių namuose-muziejuje atverta su Lietuvos menotyros, muziejininkystės, dailėtyros, grafikos bei ekslibriso istorija siejamo P.Galaunės mėgėjiškų fotografijų paroda. Jo nenuoseklų kūrybinį palikimą šioje srityje sudaro neformalios asmeninės nuotraukos, sakralinės, etnografinės, nykstančios senosios Kauno architektūros objektų, jų interjerų fiksacijos. Vis dėlto, šis charakteringas neformalių asmeninių fotografijų rinkinys, yra neabejotinai reikšmingas ikonografinis šaltinis tyrinėjant Lietuvos tarpukario socialinę, kultūros, architektūros istoriją.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 3 d.

31

„The Family of Man“ / „Žmogaus šeima“

Parodos ekspozicijos fragmentas
Parodos ekspozicijos fragmentas

Kauno fotografijos galerija kviečia į vieną žymiausių fotografijos parodų meno istorijoje. 1955 metais Niujorko Moderniojo meno muziejuje MoMA pristatyta paroda kviečia susipažinti su humanistinės fotografijos ištakomis. Apkeliavusi per keliasdešimt šalių ir sumušusi visus lankomumo rekordus, paroda pirmą kartą bus pristatyta Lietuvoje. Galerijoje eksponuojama parodos „The Family of Man“ dalis, kurią sudaro šeimos fotografijos. Instaliacijoje žiūrovai išvys Roberto Carringtono, Nato Farbmano, Vito Fiorenzos, Nina Leen, Carlo Mydanso fotografijas.

Paroda veiks iki gruodžio 31 d.

32

Filip Markiewicz / „Ultrasocialinis popsas“

Filip Markiewicz. Put yer money where yer mouth is, 2019. © Filip Markiewicz
Filip Markiewicz. Put yer money where yer mouth is, 2019. © Filip Markiewicz

Galerijoje „Meno parkas“ Lenkijos-Liuksemburgo meno kūrėjas pristato instaliaciją, kurioje sujungiami pastaraisiais metais sukurti kūriniai – tapyba, objektai ir garso performansai. Parodoje visuomenės istorijos ir dabartinio vystymosi vaizdas kuriamas komponuojant ir dekonstruojant žodžius „Ultra“, „Socialus“ ir „Pop“. Tai fiktyvios politinės kampanijos strategija, kurioje naudojami šūkiai, logotipai ir vaizdai. Vis dėlto pagrindinis menininko tikslas – išsiaiškinti, kaip veikia šios šiuolaikinės propagandos sistemos.

Paroda veiks iki gruodžio 31 d.

33

Česlovas Lukenskas / „Laikas medyje 2022“, Gintautas Trimakas „#atsakymas#spalva#slinktis“

Česlovas Lukenskas. Niekio stendai, 2022 (fragmentas)
Česlovas Lukenskas. Niekio stendai, 2022 (fragmentas)

Prano Domšaičio galerijoje duris atvėrė dviejų neomodernizmo klasikų darbų parodos. Č.Lukenskui meno forma, anot jo paties, tampa malka, o meno turiniu – šerkšnas ir pelėsis. Fotografas G.Trimakas pristato darbus nuo 1993 m. kurto „Dienoraščio“ iki lumen printų ir cianotipijų, t.y. naujausių spalvos paieškų pasitelkiant popierių, šviesą ir jai jautrias chemines medžiagas.

Parodos veiks iki 2023 m. balandžio 2 d.

Panevėžys

34

Fotografijų paroda „Portretas“

Parodos plakatas
Parodos plakatas

Panevėžio fotografijų galerijoje atidaryta Šiaurės Lietuvos fotomenininkų asociacijos fotografijų paroda, kurioje pristatomi 22 autorių darbai, tarp kurių tokie autoriai kaip Algimantas Aleksandravičius, Stanislovas Bagdonavičius, Alis Balbierius, Marija Šileikaitė-Čičirkienė, Ramūnas Danisevičius, Evaldas Ivanauskas, Virginijus Kinčinaitis, Stasys Povilaitis, Andrius Repšys ir daugelis kitų.

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 14 d.

Druskininkai

35

Jūratė Kazakevičiūtė / „Regėjimai, slaunieji medeliai ir kitos gyvastys“

Jūratės Kazakevičiūtės darbai
Jūratės Kazakevičiūtės darbai

V.K.Jonyno galerijoje pristatoma jau du dešimtmečius tekstilinius objektus-skulptūras kuriančios menininkės darbai. Savo kūrybinės kelionės pradžioje jai labiau rūpėjo save atskleisti per laukinę moterį, motiną, kūrėją. Dabar kūrėja save matanti kaip mažą visatos dalelę, ieškanti panašumo ir savo atspindžio augaluose, kraštovaizdyje, pirmapradėje gamtoje. Kurianti meno objektus kaip žmogaus ir augalo jungtis, kuriomis kalba apie jų bendrystę ir panašumą.

Paroda veiks iki 2023 sausio 18 d.

36

„M.K.Čiurlionio atvirlaiškiai“

M.K.Čiurlionis. Rytu dievas. Atvirlaiskis, 1903
M.K.Čiurlionis. Rytu dievas. Atvirlaiskis, 1903

M.K.Čiurlionio namuose-muziejuje pristatomi M.K.Čiurlionio atvirlaiškiai – nedidelės korespondencinės kortelės. Jų aversuose ir reversuose – lakoniški, tačiau iškalbingi piešiniai, trumpi, tačiau neretai labai jausmingi, plunksna, rašalu rašyti tekstai. Pagal juos šiandien galima atsekti dailininko gyvenimo etapus, įžvelgti jo lūkesčius ir nuotaikas.

Paroda veiks iki 2023 metų sausio 5 d.

Palanga

37

Neringa Poškutė / „Prūsų mėlis“

Ingridos Mockutės-Pocienės nuotr./Neringos Poškutės paroda „Prūsų mėlis“
Ingridos Mockutės-Pocienės nuotr./Neringos Poškutės paroda „Prūsų mėlis“

Palangos gintaro muziejuje veikia žinomos Lietuvoje juvelyrės darbų paroda. Menininkė išskirtinė tuo kad savo kūryboje nesusikoncentruoja į kūnui skirtus objektus ar tuo labiau nekuria papuošalų, o fiksuoja procesus. Naujausioje menininkės juvelyrikos instaliacijoje pasakojama apie šiuolaikiškumo ir istorijos sankirtą, apie iliuzijų ir realybės neatitikimą, apie politiką ir sakralumą.

Paroda veiks iki 2023 m. balandžio 16 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius