-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Anoniminio mecenato dėka Lietuvą pasieks penkiasdešimt itin vertingų Samuelio Bako kūrinių

Samuelio Bako muziejus, visą vasario mėnesį drauge su Vilniaus miesto savivaldybe kvietęs sumenėti, dalinasi džiugiomis naujienomis: gegužę muziejų pasieks penkiasdešimt garsaus litvakų tapytojo Samuelio Bako kūrinių. Nors paveikslus muziejui dovanoja pats menininkas, jų atkeliavimas į Lietuvą tapo įmanomas tik dosnaus anoniminio mecenato dėka, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Samuelis Bakas. Grįžimas į pirmapradiškumą
Samuelis Bakas. Grįžimas į pirmapradiškumą / Samuelio Bako muziejaus nuotr.

Samuelis Bakas gimė Vilniuje 1933 m., o savo pirmąją piešinių parodą surengė Vilniaus gete sulaukęs vos devynerių. Stebuklingai išgyvenęs Holokaustą kaip išgelbėtas žydų vaikas, Samuelis Bakas studijavo dailę ir kūrė Izraelyje bei Europos šalyse, o galiausiai įsikūrė Jungtinėse Amerikos Valstijose, Bostone. Čia jis tęsia savo kūrybinį kelią, tapydamas unikaliu alegorinio realizmo stiliumi ir kasdien prie molberto praleisdamas bent 7–8 valandas.

Savo „namus“ Vilniuje Samuelis Bakas ir jo paveikslai turi nuo 2017-ųjų, kai duris čia atvėrė jo vardo muziejus. Kol kas tai vienintelis toks muziejus pasaulyje. 2019 m. birželį Samuelio Bako galerija bus atidaryta ir Holokausto muziejuje Hiustone (JAV).

Jau šį pavasarį Samuelio Bako muziejaus Vilniuje kolekcijas papildys penkiasdešimt unikalių menininko darbų, kurių bendra vertė siekia beveik 900 000 JAV dolerių. Kūrinių paruošimas kelionei, rėminimas ir transportavimas tapo įmanomas tik Samuelio Bako kūrybos ir gyvenimo istorijos sujaudinto mecenato, panorusio išlikti nežinomu, dėka. Prie šių išlaidų prisidėjo ir Vilniuje įsikūręs „Meno fondas“. Šiuo metu rinktiniai dailininko paveikslai yra ruošiami kelionei per Atlantą – iš Bostono į Vilnių, kurį siunta turėtų pasiekti gegužės mėnesį.

Pasak Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktoriaus Marko Zingerio, augančios mecenatystės tradicijos Lietuvoje – džiuginantis reiškinys.

Nuostabu, kad šiuolaikinėje Lietuvoje atsiranda sėkmingų ir pasiturinčių žmonių, kuriuos taip jaudina ir motyvuoja kultūros reiškiniai. Mums dovanojamų Samuelio Bako darbų siuntoje randame ir pokario, ir naujausio laikotarpio kūrinių, kurie neabejotinai prisidės prie Lietuvos sostinės magnetizmo“, – teigia M.Zingeris.

Remio Ščerbausko nuotr. /Rašytojas Markas Zingeris
Remio Ščerbausko nuotr. /Rašytojas Markas Zingeris

Samuelio Bako muziejus, įsikūręs Naugarduko g. 10 ir veikiantis kaip Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys, jūsų laukia pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 10 iki 18 val., penktadieniais ir sekmadieniais nuo 10 iki 16 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius