Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antano Mončio namų-muziejaus parodoje „Hommage“ – ukrainiečių baleto šokėjo gyvenimas

Antrąjį rudens mėnesį Antano Mončio namai-muziejus pasitinka ypatingai: penktadienį, spalio 1 d., čia atidaroma paroda „Hommage à Serge Lifar“, tapusi šiais metais minimo skulptoriaus Antano Mončio (1921–1993) gimimo šimtmečio akcentu. Paroda atidaroma ir pristatoma lankytojams 15.00 val. Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
Antano Mončio namai-muziejus paroda „Hommage“
Antano Mončio namų-muziejaus paroda „Hommage“ / Antano Mončio namų-muziejaus nuotr.

„Ši paroda – tai pasakojimas apie šokio dievu vadinamą ukrainiečių kilmės baleto šokėją Sergejų Lifarą, kurio gyvenimo įvykiai turi daug paralelių su tuo, ką patyrė A.Mončys. Abu pabėgėliai, abu gabūs menininkai, atsiskleidę Paryžiuje, abiejų ateitis buvo miglota, abu išgyveno ypatingą tėvynės ilgesį, abu geraširdžiai, tik vienas – kaip vėjas, o kitas – ramaus žemaitiško būdo“, – sako Antano Mončio namų-muziejaus direktorė, skulptoriaus A.Mončio dukterėčia Loreta Birutė Turauskaitė.

Atidaromoje parodoje rodomas simbolinis skaičius – šimtas – kūrinių, kurie atsiskleidžia kaip S.Lifaro darbų meninis atvaizdavimas. Kaip teigiama parodos anotacijoje, paroda neseka šokėjo gyvenimo chronologija ir nerodo jo paties darbų, tačiau „bando atvaizduoti galimas idėjas už tų darbų, kuriuos S.Lifaras sukūrė ne tokius „tolerantiškus“. Didelė parodoje rodomų kūrinių parodo fragmentus darbų, kurių choreografiją S.Lifaras kūrė ar perkūrė, istorijas bei darbus kitų menininkų, kurie iš dalies buvo įkvėpti Lifaro kūrinių.

Antano Mončio namų-muziejaus nuotr./Antano Mončio namų-muziejaus paroda „Hommage“
Antano Mončio namų-muziejaus nuotr./Antano Mončio namų-muziejaus paroda „Hommage“

Pasak L.B.Turauskaitės, šiuos kūrinius sukūręs menininkas norėjo parodos sceną užleisti būtent S.Lifarui, o pats likti jos užkulisiuose. „Pabrėžtina, kad taip pasielgti gali tik didelę savivertę turintis, pripažintas menininkas, nesivaikantis šlovės laurų, bet užtikrintai einantis meno keliu“, – sako ji.

Parodą „Hommage à Serge Lifar“ Palangoje esančiame Antano Mončio namuose-muziejuje bus galima lankyti iki gruodžio 1 dienos muziejaus darbo laiku nuo trečiadienio iki sekmadienio 10–17 val. Atsižvelgiant į šiuo metu keliamus sveikatos apsaugos reikalavimus, parodos lankytojų prašome dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas ir laikytis saugių atstumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius