Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Benamis vilnietis atidaro parodą: „Jei nemokėčiau juoktis, manęs jau nebūtų tarp gyvųjų“

„Skalvijos“ kino centro galerijoje š. m. rugsėjo 24 d. atidaroma Andrejaus Kibisovo koliažų paroda. A. Kibisovo koliažai kurti po atviru dangumi, iš medžiagų rastų miesto gatvėse. Ši paroda yra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos meno projekto „Padainuok man labanakt“ („Sing me to Sleep“) renginių programos dalis. Šis dvišalis projektas siekia sudaryti galimybę asmenims, patiriantiems skurdą ir benamystę, užsiimti menine kūryba bei skatina bendradarbiavimą su profesionaliais menininkais.
Parodos autorius Andrejus Kibisovas
Parodos autorius Andrejus Kibisovas / Eglės Gudonytės nuotr.

Koliažai ir ansambliažai – parodos autoriui artimos technikos, kurios kūrybai pasiūlo šiandienio pasaulio įvykių ir vaizdų citatas. Šių citatų interpretacijos koliažuose atkreipia dėmesį į vartotojiškos kultūros blizgesį. Mada, rampų šviesa ir reklama – atsikartojantys motyvai „surinkti“ gatvėse: „Naktį išeinu fotografuoti arba rinkti daiktus koliažams. Jiems panaudoju viską, ką randu“, – pasakoja autorius.

Koliažuose ryškus juokas ir ironija yra tai, kas padeda jų autoriui išgyventi. „Jei nemokėčiau juoktis, manęs jau nebūtų tarp gyvųjų“, – atvirauja Andrejus ir priduria, kad kūrybą jis sieja su kalbėjimu apie viltį. „Nenoriu kalbėt apie blogį, jo ir taip labai daug. Mačiau gyvenime daug baisių dalykų. Man nepatinka tai, kas dabar vyksta pasaulyje“, – dalijasi išgyvenimais autorius.

Andrejaus Kibisovo koliažas
Andrejaus Kibisovo koliažas

Projekto „Padainuok man labanakt“ vadovė Ieva Petkutė sako, kad visuomenę pirmiausiai galbūt domintų faktas, kad Andrejus yra benamis. „Natūralu, kad jo aplinka turi didelę įtaką kūrybai. Vis dėlto benamystės situacija nėra nei įgimta, nei pastovi – menininkas randa terpę kūrybai ir tuomet, kai gyvenimas nelepina. Parodos autorius turi išskirtinę menininko nuojautą – forma, kompozicija, visuma, vizualaus pasakojimo dėlionė Andrejaus darbuose gimsta natūraliai. Ir ši visuma nepalieka žiūrovo abejingo“, – pasakoja I. Petkutė

Andrejaus Kibisovo koliažas
Andrejaus Kibisovo koliažas

Paroda kino centre „Skalvija“ yra pirmoji personalinė A. Kibisovo kūrybos paroda.

Paroda veiks iki spalio 5 d. Pagrindinė projekto „Padainuok man labanakt“ paroda, prie kurios tiesiogiai prisidėjo apie 80 benamių ir skurdą patiriančių žmonių iš Lietuvos ir Didžiosios Britanijos, eksponuojama Nacionalinėje dailės galerijoje iki šių metų spalio 9 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius