Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Direktorius: Juškų muziejus bus remontuojamas, jo kūrėjai municipalinio būsto atsisakė

Kauno rajone, Vilkijoje, esantis Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejus bus remontuojamas, o jo kūrėjai turi išsikelti, nes gyvo muziejaus statuso nenumato įstatymas, sako Kauno rajono savivaldybės muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.
Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejaus fragmentas
Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejaus fragmentas / Antano ir Jono Juškų muziejaus nuotr.

Jo teigimu, pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie ketinimus sunaikinti Juškų muziejų, o jo kūrėjus Arūną ir Vidą Sniečkus „išmesti į gatvę“ neatitinka tikrovės.

„A.ir J.Juškų muziejus yra mūsų krašto pasididžiavimas, todėl Kauno rajono savivaldybė pasirengusi jam skirti dar daugiau dėmesio“, – teigiama pranešime.

Kauno rajono savivaldybės muziejaus, kuriam priklauso ir Juškų muziejus, vadovas tvirtina, kad kelių šimtų metų senumo muziejaus pastatą būtina remontuoti.

Jau sovietmečiu jis buvo avarinės būklės. Kauno rajono savivaldybė į A. ir J.Juškų muziejų jau yra investavusi maždaug 90 tūkst. eurų: buvo pakeistas stogas, elektros instaliacija, apšvietimas, įrengta gaisrinės saugos sistemą, atlikti kiti darbai.

Anot pranešimo, lomoje stovintis maždaug 300 metų medinis namas jautrus drėgmei, todėl muziejininkams jį tenka pašildyti net vasarą.

Šių metų gegužę planuojamas šiluminio mazgo ir sanitarinių patalpų remontas – bus pertvarkomi vandentiekio mazgai ir keičiamas vamzdynas, todėl pastate kurį laiką bus nutrauktas vandens tiekimas ir nuotekų šalinimas. Lankytojams lauke bus pastatyti mobilieji biotualetai.

Kitąmet planuojami medinio priestato (gonkų) ir pietvakarinio prieangio remonto darbai.

A.ir V.Sniečkai Juškų muziejuje ne tik dirba rinkinių saugotoju ir muziejininke, bet ir gyvena.

„Lietuvos teisės aktai tokios galimybės nenumato, todėl Kauno rajono savivaldybė šį klausimą kėlė ir anksčiau, tačiau nei Seimas, nei Vyriausybė konkrečių sprendimų iki šiol nepriėmė. Situaciją žinojo tuometinis kultūros ministras, Seimo nariai, Etninės kultūros taryba. Dar 2019 metais savivaldybė Sniečkų šeimai pasiūlė persikelti į atnaujintą municipalinį butą Vilkijoje, Čekiškės gatvėje, tačiau A.Sniečkus 2019 05 21 d. raštu atsisakė šio siūlymo ir pažadėjo per dvejus metus persikelti į suremontuotą tėvų namą“, – teigiama pranešime.

Nepritarimą muziejaus kūrėjų iškeldinimui prieš kurį laiką pareiškė Etninės globos taryba. Jos teigimu, „Sniečkų iškeldinimas iš muziejaus padarytų didžiulę žalą šiai unikaliai kultūrinei erdvei, kurios neatsiejama dalimi tapo ją sukūrę savo nuolatiniu buvimu ir dalyvavimu žmonės – būtent jų gyvenimas muziejaus sodyboje užtikrina muziejaus jaukumą, neformalumą ir unikalumą“.

Susirūpinimą dėl situacijos praėjusią savaitę išreiškė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis.

Muziejus buvusioje Vilkijos parapijos klebonijoje visuomenininkų iniciatyva pradėtas kurti dar sovietmečiu, o 1990 metais jo steigėju tapo Kauno rajono savivaldybė.

Arūno Sniečkaus ir jo žmonos Vidos pastangomis muziejuje sukaupta šimtai eksponatų. Vieni vertingiausių – A.Juškos rankraščiai, šio tautosakininko ir etnografo užrašytos liaudies dainos, padavimai.

„Juškynėje“ vyksta tarptautiniai dūdmaišininkų festivaliai, švenčiamos kalendorinės šventės, rengiamos etnografinės vakaronės, plenerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius