Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalyje „Suspaustas laikas“ lankysis performanso menininkas Misha Badasyanas

Liepos 26–29 dienomis Nidoje vyksiančiame kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalyje „Suspaustas laikas“ lankysis ir savo kūrybą pristatys armėnų kilmės performanso menininkas Mischa Badasyanas. Festivalio metu svečias žada pademonstruoti savo vaizdo darbus, papasakoti apie kūrybą ir jį inspiruojančias socialines temas.
Mischa Badasyan nuotr.
Mischa Badasyanas / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Nida Kinas

Mano kūnas – mano laboratorija

Performanso menas M.Badasyan gyvenime atsirado atsitiktinai, tačiau greitai jam tai tapo efektyviausiu būdu kalbėti su pasauliu. Drezdeno meno akademijoje dirbdamas modeliu-pozuotoju būsimasis menininkas naujai pažino kūną, suteikė jam naują prasmę ir ėmė jį suvokti kaip esminę meno materiją. Naujai atpažintas savasis kūnas tapo tarsi laboratorija tyrinėti visuomenę, jos baimės, atskirties, susvetimėjimo, agresijos apraiškas, ieškoti jų priežasčių.

Organizatorių nuotr./Mischa Badasyan
Organizatorių nuotr./Mischa Badasyan
Organizatorių nuotr./Mischa Badasyan
Organizatorių nuotr./Mischa Badasyan

Troškimų ir gėdos šaknų paieškos

Tyrinėdamas aplinką ir save joje, Mischa Badasyan atsigręžia į viešumoje ypač eskaluojamą, tačiau tuo pačiu mitais ir stigmomis apipintą temą – žmogaus seksualumą. „Tualetas yra seksualumo šaknys, mūsų troškimų ir gėdos pradžia“, – teigia menininkas „Piss manifest“ (liet. „Myžalų manifestas“) projekte, kurio metu jis dvejus metus tyrinėjo viešuosius tualetus visame pasaulyje ir šių tyrimų pagrindu sudarė 38 žmonių tipus. Tuo tarpu performanso, pavadinimu „ADbuster“ (liet. „Reklamos bankrotas“), objektu tapo reklamos agresyvumas pačių intymiausių žmogaus klausimų atžvilgiu.

Kūno instaliacija iš vienatvės

Bene labiausiai M.Badasyan pasaulyje nuskambėjo savo metus trukusiu projektu „Save the date“, kurio metu kasdien ieškodavo vis kito seksualinio partnerio. Artimiau susipažinus su menininką jaudinančiais klausimais, šokiruojančiu tampa ne seksualinis palaidumas, o norma tapęs visuomenės susvetimėjimas. „365 susitikimai, 365 žmonės, 365 vyrai, 365 istorijos“ – skelbia projekto antraštė. Šįkart menininkas atsigręžė į dėl įvairių priežasčių atsidūrusius socialiniuose paribiuose žmonės ir atsivėrė jų atskirties bei vienatvės siaubui.

Organizatorių nuotr./Mischa Badasyan
Organizatorių nuotr./Mischa Badasyan

Rusijoje gimęs armėnų kilmės, tačiau jau kurį laiką Vokietijoje gyvenantis menininkas patirtą tautinę ir seksualinę atskirtį, slegiančią vienatvę transformuoja į performansus, kurių pagalba atspindi nūdienos visuomenės baimes ir ligas. „Performansų dėka supratau, kad mane kuria aplinkiniai, o aš esu tik jų atspindys“ – teigia menininkas. Savo kūryba M.Badasyan drąsiai stoja į akistatą su savo kūnišku (ne)tobulumu, sąmonės ir pasąmonės baimėmis ir gėda. Tokiu būdu demaskuodamas šiandieninį prigimtinių žmogaus vertybių ideologizavimą.

„Suspaustas Laikas“ – nuo 2016 m. kasmet organizuojamas nemokamas kinematografijos ir alternatyvaus meno festivalis, skirtas apžvelgti nepriklausomo meno formų evoliuciją, šių dienų tendencijas ir ateities perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius