Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gelbstint „Real is beautiful“: pristatyta nemokama Lietuvos nuotraukų bazė

Šią žiemą kampanija „Lithuania. Real is beautiful“ patyrė fiasko, paaiškėjus, jog Lietuvą reprezentuojančios nuotraukos yra darytos ne Lietuvoje ir įgytos iš fotobankų – po šio incidento atsistatydino Turizmo departamento vadovė.                                                      
Pristatytas nuotraukų platforma „Real is beautiful“
Pristatytas nuotraukų platforma „Real is beautiful“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Idėjos autoriai, reklamos agentūra „New!“, šūkį bando reabilituoti sukūrę naują platformą. Joje fotografai kviečiami kelti nuotraukas, kuriose užfiksuota Lietuva, suteikiant galimybę jomis neatlygintinai ir nekomerciniais tikslais naudotis visiems norintiems.

Tiesa, vos paskelbus apie šią idėją, socialiniame tinkle „Facebook“ pasigirdo kaltinimų, jog taip nuvertinamas fotografų darbas, mat jie už savo kūrinius negaus jokio finansinio atlygio. Taip pat prisiminta kita Lietuvą pristatanti platforma „We love Lithuania“, kurioje jau kurį laiką veikia nuotraukų bazė.

Vis tik „New!“ kūrybos vadovas Tomas Ramanauskas, ketvirtadienio rytą pakvietęs miestiečius į akciją „Padovanok nuotrauką Lietuvai: fotografuojame rytinį Vilnių kartu“, į kritiką reagavo ramiai: „Reikia pabrėžti, kad tai yra absoliučiai mėgėjų iniciatyva. Mes, mėgėjai, kiekvieną dieną milijonus nuotraukų postinam „feisbukuose“, „instagramuose“ ir t.t. Ir nesukam dėl to galvos. Atsiranda vieta, kuri jas surenka – tokia ir yra funkcija. Čia nėra nieko bendro su profesionalia fotografija, bet labai faina, kad tarp jūsų yra ir profesionalių fotografų, kurie nesibodi kad ir vieną nuotrauką padovanoti Lietuvai.“

Pasak T.Ramanausko, tokia idėja – nemokamas šalies nuotraukų bankas – galbūt yra net pirmoji pasaulyje. Į jau veikiančią platformą įkeltos nuotraukos galės būti naudojamos nekomerciniais tikslais. Jei atsiras kompanijų, kurios norės naudoti vieną ar kitą darbą, jų atstovai galės tiesiogiai susisiekti su autoriais.

„Nenustebkite, jei pamatysite savo nuotrauką kur nors tolimoj šaly – kas nors rašys apie Lietuvą ir panaudos jūsų nuotrauką. Man atrodo, kad tai yra labai gerai“, – sakė T.Ramanauskas.

Puslapyje veikia paieška, padedanti rasti tam tikrų vietovių vaizdus pagal raktažodžius. T.Ramanauskas taip pat atkreipė dėmesį, jog nuotraukos bus moderuojamos, tačiau, nepaisant to, galutinė atsakomybė teks žmogui įkėlusiam savo darbą: „Jeigu jūs nufotografavot lapą Suomijoj, įkėlėt jį ir pasakėt, kad čia lapas Anykščiuose, ir po to sakėt: „Cha cha, išdūriau“, tai čia jūs esat tas, kuris susimovėt, o ne projektas.“

T.Ramanauskas taip pat dėkojo visiems ankstyvą rytą susirinkusiems ir pasiryžusiems padovanoti nuotraukų naujajai platformai: „Jūs ir esat viso šio projekto prasmė. Jei po šio pristatymo niekas apie tai gyvenime nebekalbės, jau apsimokėjo visiems partneriams sėdėt tas valandas prie šio projekto“.

Jis taip pat ragino skleisti žinią apie projektą. Jam antrino ir patarimais apie fotografiją su susirinkusiaisiais pasidalinęs fotografas Tomas Tumalovičius: „Startuoti lengva, „paleisti“ lengva, bet palaikyti, kad tai būtų gyva – čia jau sunkiau.“

Kaip skelbia BNS, idėjos įgyvendinimas kainavo keliasdešimt eurų – tiek atsiėjo svetainės talpinimas internete. Kitus darbus prie jos prisidėję kūrėjai atliko nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius