Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 07 /18:40

Geriausiais menininkais meno mugėje „ArtVilnius“ pripažinti Rimas Sakalauskas ir Ivaras Drulle

Ketvirtadienį 9-oji tarptautinė šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius“ atstovai spaudos konferencijoje paskelbė šių metų laureatus: geriausią menininką, geriausią jaunąjį menininką, geriausią skulptūrą / instaliaciją bei septynias geriausias galerijas.
Rimas Sakalauskas
Meno mugės „ArtVilnius'18“ atidarymas ir laureatų apdovanojimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vertinimo komisijos pirmininkas, Latvijos dailės akademijos prorektorius prof. Andris Vitolinis teigė, jog sprendimą dėl laureatų komisija priėmė ganėtinai lengvai, aršių diskusijų nebuvo.

Pasak menotyrininkės Ramintos Jurėnaitės, taip pat vertinusios „ArtVilniaus“ menininkus bei galerijas, sėkmingi darbai mugėje yra ne tik tie, kuriuos galima apibūdinti kaip kokybiškus bei originalius, bet ir tie, kurie sugeba atsilaikyti prieš lankytojų antplūdį ir priverčia stabteldi mugės šurmulyje.

Geriausiu mugės jaunuoju menininku (iki 35 m.) paskelbtas Rimas Sakalauskas. Jį mugėje pristato galerija „Meno niša“, kurios atstovai organizuoja „ArtVilnius“ mugę. Vertinimo komisijoje dalyvavo ir „Meno nišos“ darbuotoja, „ArtVilnius“ meno vadovė Sonata Baliuckaitė, tačiau spaudos konferencijos metu buvo pabrėžta, jog vertinant geriausią jaunąjį menininką ji nebalsavo.

Pasak A.Vitolinio, vertinimo komisija atkreipė dėmesį į autoriaus videoinstaliacijos ritmiškumą bei sinergiją tarp skirtingų instaliacijos projekcijų. S.Baliuckaitė taip pat priminė, jog R.Sakalauskas „ArtVilnius“ buvo apdovanotas 2012 m. kaip geriausios instaliacijos autorius: „Matosi, kaip jis tobulėja, auga, ir išlaiko savo kūrybinę liniją, filosofiją. Buvo pastebėtas menininko augimas.“

R.Sakalauskas, apdovanojimų ceremonijos metu atsiimdamas prizą dėkojo S.Baliuckaitei, mugės vadovei D.Stomienei bei kitiems kolegoms.

R.Sakalauskui įteikta 1000 eurų vertės piniginė premija.

Geriausiu „ArtVilnius“ menininku pripažintas latvis Ivaras Drulle, mugėje atstovaujamas galerijos „Alma“, kuri taip pat pelnė apdovanojimą. Vertinimo komisiją menininką įvertino už ekspozicijos vientisumą ir performatyvumą.

Apdovanojimų metu A.Drulle sakė: „Po penkerių metų studijų JAV nuprendžiau ten nepasilikti ir grįžti į tėvynę. Ne tik grįžau į Latviją, bet ir įsikūriau mažame kaimelyje viduryje miško, beveik vienkiemyje. Kai čia atsidūriau, supratau, kad čia nelabai yra ką veikti, aplink miškas, apleisti namai ir daugiausia pagyvenę žmonės. Šis darbas yra apie gyvenimą čia, tai nelyg gilaus kaimo gyvenimo dienoraštis“.

Prizas už geriausią skuptūrą / instaliaciją bus įteiktas Vladui Urbanavičiui.

Atsiimdamas apdovanojimą V.Urbanavičius dėkojo komisijai, o pristatydamas savo kūrinį sakė: „Savo darbe panaudojau tuščias statines, kadangi jos pigios ir lengvos. Tiesiog taip sumažinau savo problemas, viską padariau pats“.

Geriausiomis „ArtVilnius“ galerijomis šiemet buvo pripažintos šios galerijos: „Alma galerija“ (Latvija), „Contour“ (Lietuva), „Foku“ (Estija), „Galerie des Petits Carreaux“ (Prancūzija), „Kogo“ (Estija), „Piktogram“ (Lenkija“ ir „The Rooster Gallery“ (Lietuva).

Vertinimo komisiją šiemet sudarė pirmininkas Latvijos dailės akademijos prorektorius prof. Andris Vitolinis, menotyrininkė prof. dr. Raminta Jurėnaitė, menotyrininkė dr. Elona Lubytė, fotografas, kuratorius Donatas Stankevičius ir „ArtVilnius“ meno vadovė, menotyrininkė Sonata Baliuckaitė.

Meno mugėje „ArtVilnius‘18“ dalyvauja 55 galerijos ir 250 menininkų iš 20 pasaulių šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius