Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Kauną atkeliavo šiuolaikinis menas iš Vokietijos: kūrėjai savo darbais kalba apie ateitį

Dvi Kauno galerijos kauniečius ir miesto svečius kviečia susipažinti su šiuolaikiniu Vokietijos menu. Šešiolikos vokiečių menininkų darbai pristatomi M.Žilinsko dailės galerijoje ir Kauno paveikslų galerijoje.
Paroda „FUTURE PERFECT. Šiuolaikinis Vokietijos menas“
Paroda „FUTURE PERFECT. Šiuolaikinis Vokietijos menas“

Daugiabriaunėje parodoje lankytojai išvys ne tik fotografijas, tapybos darbus, tačiau ir kiną bei įvairias instaliacijas.

Kaip 15min sakė nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis, paroda keliauja po įvairias pasaulio šalis.

„Ji buvo pristatyta Pietų Amerikoje, o iš Kauno keliaus į Rygą. Parodą pristatyti dviejose erdvėse buvo jos kuratorių sumanymas. Tai, kad viena paroda pristatoma skirtingose erdvėse, mums nėra naujiena, tokių parodų buvo ir anksčiau. Pavyzdžiui, Kauno bienalė“, – sakė O.Daugelis.

Parodos „FUTURE PERFECT. Šiuolaikinis menas iš Vokietijos“ organizatoriai yra IFA (Užsienio ryšių institutas) ir Goethe‘ės institutas.

„Parodą atsivežti į Kauną nebuvo lengva. Tačiau mes jau ilgą laiką bendradarbiaujame su Goethe‘ės institutu. Kauno paveikslų galerijoje ir M.Žilinsko dailės galerijoje pristatomi skirtingų dailininkų darbai“, – sakė O.Daugelis.

Parodoje „FUTURE PERFECT“ surinkti šešiolikos menininkų filmai, fotografijos, skulptūros, objektai, tapybos darbai ir koliažai, skirti įsivaizduojamai ateičiai.

Kai kurie menininkai Vokietijoje jau nebegyvena, kiti – kilę iš kitų šalių, tačiau jau daug metų gyvena ir kuria Vokietijoje.

Parodos pavadinimas siejamas su viena iš veiksmažodžio laiko formų, kuri reiškia užbaigtą veiksmą ateityje: kažkas bus atsitikę.

„Todėl paroda kelia klausimą iš šios perspektyvos: jei ateitis gali būti suprantama kaip praeities pabaiga, kaip tuomet mes dar apskritai galime pranašauti, samprotauti ir išeiti iš įprastų mąstymo paradigmų?

Galimybė apmąstyti ateitį, teikti sumanymus, kelti lūkesčius ir būgštavimus ir jais pagrįsti savo veiksmus sutvirtina visuomenę.

Tačiau šiandien ateitis vis dažniau pristatoma kaip kritinio mąstymo koncepcija. Nors skaitmeninės technologijos vis spartėja ir didėja mobilumas, mums sunku numatyti net artimą ateitį ir, atrodo, neįmanoma kalbėtis apie ateitį vartojant kategoriškus teiginius. Pavyzdžiui, griuvus Berlyno sienai ir nustojus mąstyti šaltojo karo kategorijomis, buvo ne tik paskatinta ekonomikos globalizacija, bet ir atsisakyta daugelio Europos iliuzijų bei mąstymo paradigmų.

Parodoje apmąstomi ateities pažadai. Ar mes dar galime susikalbėti būsimojo atliktinio laiko kategorijomis? Kaip savo požiūrį į šias kategorijas išreiškia menininkai, pasirinkdami atitinkamas medžiagas, formą, naratyvą ir vaizdinius? Kaip jie iš naujo pristato praeitį? Kurioje vietoje jie mato galimybę veikti?“ – rašoma parodos pristatyme.

Savo darbus pristato menininkai Nairy Baghramian, Kerstin Brätsch, Adele Röder, Mariana Castillo Deball, Cyprienas Gaillardas, Dani Galis, Annette Kelm, Arminas Linkė, Nasanas Turas ir kiti.

Paroda Kauno paveikslų galerijoje ir M.Žilinsko dailės galerijoje veiks iki balandžio 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius