Iš partijų programų ir pažadų menininkės sukurta „Triumfo arka“ išlaikė tik dieną

Nepriklausomybės aikštėje priešais Seimą per naktį sumontuota 7 metrų aukščio „Triumfo arka“ iš atliekų neišlaikė nė dienos. „Pavakare mus užgriuvo lavina skambučių, liepiančių „Triumfo arką“ nugriauti. Dešimtą valandą vakaro grąsinantys skambučiai iš Valstybės apsaugos departamento reikalavo kuo greičiau ją demontuoti“, – sakė instaliaciją sukūrusi menininkė, Vilniaus dailės akademijos meno doktorantė Eglė Grėbliauskaitė.
 Prie Seimo – „Triumfo arka“ iš šiukšlių maišų
Prie Seimo – „Triumfo arka“ iš šiukšlių maišų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 15min kultūra

„Koks triumfas tokia ir arka“, – savo meno kūrinio esmę dėsto menininkė. Aikštėje buvo pastatyta instaliacija, kuri priminė triumfo arkos ir popscenos konstrukciją. Šis statinys, sako menininkė, ironiškai reflektuoja politinės scenos pasiekimus.

Instaliacijai E.Grėbliauskaitė panaudojo perdirbtas plastiko atliekas – 32 presuotus kubus.

„Aš kalbu vizualia meno kalba, ne šiukšlių riekia bijoti, o to, ką dirba nesąžiningi gražūs ir kostiumuoti“ – piktinasi autorė, reaguodama į politinių partijų veikėjų melą, skandalus ir dvigubus standartus. – Liūdniausia, kad per 25 Nepriklausomybės metus, neišmokome būti laisvi ir vis dar bijome socialinės kritikos, kurią reiškia menas. Tai primena meno cenzūros laikus ir tai demoralizuoja. Tai, kokį spaudimą pajutau šiandien ir vakar, tik įrodo, kad reikia apie tai kalbėti“.

Nepriklausomybės aikštės išniekinimu kaltinta menininkė atremia kritiką: „Ne šiukšlių krūva niekina Nepriklausomybės aikštę, o tai, kokiais darbais įprasminame šalies nepriklausomybės siekusių žmonių pastangas. Aš pati ten buvau per Sausio įvykius, žinau, ką tai reiškia“, – sako kūrėja.

Menininkė teigia, jog tai, kas šiandien vyksta šalies politiniame gyvenime yra nepagarba Lietuvos žmonėms.

„Vyksta konkurencinė kova tarp partijų už resursus ir įtaką, politikai turi dirbti Lietuvai. Aš netaikau savo kūrinio nė vienai partijai, taikau visiems nesąžiningiems ir tuščius pažadus laidantiems politikams. Tai ir yra tikrasis šiukšlinimas“, – sako savo instaliaciją turėjusi nugriauti menininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius