-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunieji kūrėjai MMC kolekcijoje: dvyniai ir jų „mona liza“ iš internato

Modernaus meno centras (MMC) kartu su 15min tęsia rubriką, kurioje pristatomi 5 įsimintiniausi jaunosios kartos tapytojai (gimę 1980-1990). Jūsų dėmesiui – tapytojai, piešinio meistrai – Algirdas ir Remigijus Gataveckai.
Algirdas ir Remigijus Gataveckai / Algirdo ir Remigijaus Gataveckų kūryba / MMC kolekcija
Algirdas ir Remigijus Gataveckai / Algirdo ir Remigijaus Gataveckų kūryba / MMC kolekcija

Suprasti akimirksniu

  • Kas? Algirdas ir Remigijus Gataveckai.
  • Ypatybė: identiški dvyniai, kuriantys kartu.
  • Kiti talentai: beikas (kartu su grupe „Banzai“) atvirame Lietuvos turnyre yra laimėję 2-ąją vietą. 2009 m. projekte „Lietuvos talentai“ komanda tapo finalo dalyve.
  • Gimimo metai: 1985 m.
  • Studijos: Algirdas studijuoja Vilniaus dailės akademijos doktorantūroje, Remigijus ten pat dėsto piešimą.
  • 2012 m. meno mugėje ARTVILNIUS Algirdas pripažintas geriausiu jaunuoju menininku už projektą „Poveikis“.
  • Temos: jaunas žmogus, aplinka, žmogiškumas, gyvenimas globos namuose.
  • Kas jiems yra tapyba? Piešiniai ar hiperrealistinė tapyba yra tarytum sportas, o kartais – rankdarbis, t.y. austas, megztas, rištas, siūtas, siuvinėtas, klijuotas gaminys. Nors sukurtas ypatingu būdu, tačiau tai yra mūsų tikrovei priklausantis daiktas. Kaip ir megztinis, sofa, televizorius ar automobilis.

Dar būdami studentais jie buvo vadinami geriausiais akademinio piešimo meistrais Lietuvoje. Dvynių darbus pamačiusi Olandijos karalienė stebėjosi – nejaugi jie savo noru pasirinko tokį stilių? Tačiau stovėjimas prie molberto energingiems vyrukams – tik uždega sportinį azartą. Kiekvieną kūrinį jie atlieka broliškai rungtyniaudami.

Greta dailės šiandien broliai užsiima aktyvia visuomenine veikla: pasisako „Už Lietuvą – be vaikų namų“, dirba Prezidentės Gerumo ambasadoriais. Socialinės problemos vaikinams parūpo neatsitiktinai.

Dare / Algirdo ir Remigijaus Gataveckų kūryba / MMC kolekcija
Dare / Algirdo ir Remigijaus Gataveckų kūryba / MMC kolekcija

Patys užaugę Alytaus vaikų globos namuose, gerai supranta, kokia lemtinga gali būti aplinkos įtaka. Jų gyvenime buvo visko. Būdami vos aštuonerių, pradėjo elgetauti, prašydami pinigų rodė Jean-Claude'o Van Damme'o triukus. Stoties taksistai siūlydavo centų, kad muštųsi su kitais vaikais. Jautėsi kaip dvi nuo ryklių besisaugančios žuvys.

Greta dailės šiandien broliai užsiima aktyvia visuomenine veikla: pasisako „Už Lietuvą – be vaikų namų“, dirba Prezidentės Gerumo ambasadoriais.

Atsidūrus internate – vėl nelengvi išbandymai, tačiau čia pat – ir kai kurių auklėtojų palaikymas, pastebėjus judrių berniukų talentą. Jie buvo pirmieji Alytaus meno mokyklą baigę globotiniais. Daugelis iš mokyklos netikėjo, kad iš to kas išeis. Žinios apie sėkmingą įstojimą į akademiją Algirdas sulaukė tapydamas gamtą. Teptukais nusipiešė ūsus ir girdamasis apėjo visus vaikų namus.

Įkvėpti autobiografinių patirčių, dvyniai sukūrė aštuonių portretų ciklą „Poveikis“, kuriame įamžino savo bendradalius. Globos namuose įrengtos nedidukės dirbtuvės tapo sulaužytos vaikystės jaunuolių savistabos erdve.

„Vaikai stebėjo atkaklumo, susitelkimo ir profesinių įgūdžių reikalaujančio darbo procesą – taip siekiau kūriniui suteikti etinę dimensiją, suteikti impulsų atsiverti jų kūrybinėms galioms, pažvelgti į gyvenimą nauju, pozityviu kampu“, - sako Algirdas.

Brigita / Algirdo ir Remigijaus Gataveckų kūryba / MMC kolekcija
Brigita / Algirdo ir Remigijaus Gataveckų kūryba / MMC kolekcija

Kiekvienas dailininkas privalo turėti savą „moną lizą“ – geriausią darbą iš visų, kuriuos sukūrė. Bent kol kas „Ramunė“ yra Gataveckų „mona liza“. Įsižiūrėjus į pieštukais „numegztą“ merginos liemenę nesunku suprasti kodėl. Merginą piešė tris mėnesius, kasdien po penkias valandas. Žiūrint į darbą iš arti sunku pasakyti, kaip jis atliktas.

„Net mūsų mokytojas klausė, kaip čia padaryta. Aš nustebau. Mano mokytojas, ir klausia, kaip čia padaryta! Šią techniką atradome natūraliai, ilgai piešdami paprastomis priemonėmis: anglimi, pastele, sangvinu. Tiesiog mes piešiame tiek sluoksnių, kad nebesupranti, kas tai yra“, – pasakojo Algirdas.

Ramunė piešinyje atrodo įprasta mergina. Gal tik netiesi nosis pasufleruoja apie nelengvas patirtis. Ji žvelgia į mus nepatikliai tarsi sužeistas žvėris, pasirengęs apginti save, nes niekas kitas jos neapgins.


MMC – tai šiuo metu besikuriantis naujas meno muziejus, kuris įsikurs Vilniuje, buvusio Lietuvos kino teatro vietoje. Iki atidarymo (2018 m.) MMC veikia kaip „muziejus be sienų“, įgyvendindamas visuomenei ir miesto svečiams atvirus kultūrinius projektus („Literatų gatvė“, „Vilniaus kalbančios skulptūros“), leisdamas meno edukacijai skirtas knygas.

Būsimo muziejaus pagrindą sudaro nuosekliai kaupiama Lietuvos meno nuo 1960-ųjų iki šių dienų kolekcija. Šiuo metu joje yra virš 4000 tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno kūrinių, kuriuos sukūrė ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pripažinti menininkai. 15min kultūros rubrikoje kas savaitę supažindinsime su išskirtinio dėmesio nusipelniusiais kolekcijos autoriais ir jų kūriniais.

Daugiau informacijos: www.mmcentras.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius