Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaišiadorių centre esantį apleistą pastatą menininkai pavertė meno kūriniu

Frazė „iniciatyva iš apačios“ dažnai kartojama įgyvendinant įvairius „Leader“ programos projektus, kuriuos inicijuoja kaimo bendruomenės. Tą pačią frazę galima pasakyti ir apie Kaišiadorių miesto gyventojų sumanymą papuošti centrinėje gatvėje stūksantį apleistą pastatą.
Ant apleisto pastato Kaišiadoryse piešiamas kūrinys „Bučinys“
Ant apleisto pastato Kaišiadoryse piešiamas kūrinys „Bučinys“ / Ričardo Grigo nuotr.

Suderinus su Kaišiadorių rajono savivaldybe, kuriai priklauso minėtas pastatas, profesionaliai nutapytos 270 kv. m dydžio freskos su žinute miesto gyventojams ir svečiams.

Ričardo Grigo nuotr./Ant apleisto pastato Kaišiadoryse piešiamas kūrinys „Bučinys“
Ričardo Grigo nuotr./Ant apleisto pastato Kaišiadoryse piešiamas kūrinys „Bučinys“

Projekto bendraautoriai juokauja, kad tokio dydžio – 270 kv. m – freska yra iššūkis dideliam miestui, o ką kalbėti apie nedidelį Kaišiadorių miestą. Vis dėlto įgyvendinti idėją pavyko puikiai.

Diskutuojant apie piešinio koncepciją galiausiai apsispręsta likti prie „miesto durys“ arba „miesto vartai“ idėjos. Prie diskusijų prisijungę du profesionalūs Mural art dailininkai Tadas Vicaitis-Plūgas (Kaunas) ir Edvardas Šeputis-Shepa (Klaipėda) pasiūlė pažvelgti į freskos temą giliau ir vaizduoti veiksmą, kuris vyksta prie durų. Juk prie durų mes pasitinkame arba išlydime, o artimą ir brangų žmogų pabučiuojame.

Būtent taip – ,,Bučinys“ – ir vadinasi piešinys, atsidūręs ant apleisto namo sienos.

Kūrybinis procesas sulaukė didelio vietinių gyventojų susidomėjimo ir entuziazmo.

Jie ne tik patys padėjo piešti, bet ir padėjo surinkti reikiamą pinigų kiekį – prisidėti prie projekto įgyvendinimo norintys gyventojai galėjo aukoti į Kaišiadorių miesto centro bendruomenės sąskaitą. Paramą suteikė ir kai kurie Kaišiadorių miesto verslininkai: UAB ,,Divenda“ parūpino fasadinių dažų, UAB ,,Kaišiadorių butų ūkis“ paskolino automobilinį keltuvą freskai tapyti, UAB ,,Pas Radvilą“ dailininkams leido nemokamai gyventi viešbutyje, UAB ,,Roda“ skyrė didelę finansinę paramą.

Ričardo Grigo nuotr./Į piešinio kūrimą įsitraukė ir kaišiadoriečiai
Ričardo Grigo nuotr./Į piešinio kūrimą įsitraukė ir kaišiadoriečiai

Iš viso gyventojai ir įmonės paaukojo per 1600 eurų. Freskos autoriai T.Vincaitis-Plūgas ir E.Šeputis-Shepa planuoja pabaigti tapyti kūrinį artimiausiu metu. Šis projektas yra kaišiadoriečių #dovanaLietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius