-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune atidaryta V.Luckaus fotografijos darbų paroda

Kauno fotografijos galerijoje ketvirtadienio vakarą atidaryta fotografo Vito Luckaus (1943–1987) darbų paroda. Specialiai į parodos atidarymą atvyko ir vienas jos įgyvendintojų, šiuo metu Rygoje gyvenantis Kauno pantomimos trupės įkūrėjas Modris Tenisonas.
Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune.
Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune.

Paroda „Mimai“ skirta Kauno pantomimos trupės įkūrimo 50-mečiui paminėti.

Dalis eksponatų šią parodą pasiekė iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur gyvena V. Luckaus žmona Tatjana Luckienė – Aldag. Kita dalis eksponatų – Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos muziejaus padalinio Vito Luckaus fotografijos archyvai.

Modris Tenisonas. Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune
Modris Tenisonas. Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune

V. Luckaus fotografijose užfiksuoti ne tik teatro istorijos legendomis tapusio režisieriaus M. Tenisono ir jo įkurtos eksperimentinės pantomimos trupės spektakliai ir repeticijos, bet ir tuomečio jauno teatralų kolektyvo gyvenimo akimirkos.

„Esu labai susijaudinęs, tai – džiaugsmas. Man toks įspūdis, kad žiūrint iš toli geriau matosi – kas buvo, kaip buvo, kokia to esmė. Šios parodos kelias buvo ilgas.

Pas buvau nuvažiavęs pas Tanią (V. Luckaus žmoną Tatjaną – red.). Iš maždaug tūkstančio nuotraukų reikėjo atsirinkti šimtą“, – 15min sakė M.Tenisonas.

Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune.
Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune.

Kaip sakė Vito Luckaus fotografijos muziejaus vadovė Ieva Meilutė – Svinkūnienė, dar vasarą ji taip pat lankėsi JAV.

„Turėjau galimybę prisiliesti prie viso V. Luckaus didžiulio archyvo, prie kontaktinių atspaudų, kur matosi kūrybos eiga. Tai – tūkstančiai darbų, juose – paties autoriaus pažymėjimai, jo ranka užrašyti komentarai.

Kai kurie darbai vėliau virsdavo autoriniais atspaudais. Iš archyvų matyti, kaip keitėsi autoriaus raiška: pradžioje buvo daugiau dokumentikos, o vėliau – vis intensyvesnė emocijų koncentracija, formų pajautimas“, – sakė I. Meilutė – Svinkūnienė.

Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune.
Vito Luckaus paroda „Mimai“ Kaune.

„Mimų“ ciklas V. Luckaus kūryboje užima išskirtinę vietą, o fotografiniai eksperimentai yra laikomi vienais iš pirmųjų konceptualaus fotografinio meno projektų Lietuvos meninės fotografijos istorijoje.

Paroda Kauno fotografijos galerijoje veiks iki gruodžio 3 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius