-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune – Samuelio Bako paroda: jei sudūžta žmogaus pasaulis, galima surankioti jo daleles ir sukurti iš naujo

Kaune pirmą kartą pristatoma personalinė menininko Samuelio Bako paroda „Raktas į vaikystės miestą“. Kauno paveikslų galerijoje veikiančioje parodoje – ir pirmą kartą pristatomi bei Lietuvoje dar nematyti menininko darbai.
Samuelio Bako paroda
Samuelio Bako paroda / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Kaip žinia, šie metai – Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metai. Mums bendraujant su Nacionaliniu M.K.Čiurlionio dailės muziejumi buvo nutarta ta proga Kaune surengti didelę S.Bako parodą.

Visų pirma, iki šiol Kaune galbūt buvo pristatytas tik vienas-kitas menininko darbas, tačiau tokios personalinės parodos nebuvo. Beje, S.Bako patėvis yra iš Kauno, tad menininkas su šiuo miestu turi tam tikrą ryšį. Jis pats labai džiaugiasi šia paroda, tai – jo dovana Kaunui“, – 15min sakė Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Samuelio Bako muziejaus vadovė Ieva Šadzevičienė.

Ekspozicijoje – 75 S.Bako darbai, kurti 1946–2007 m., priklausantys Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus kolekcijai.

Pasak I.Šadzevičienės, praėjusiais metais muziejus iš S.Bako gavo dar 50 paveikslų, litografijų, piešinių, kurie papildė S.Bako muziejaus kolekciją.

„Ir tokia buvo paties S.Bako mintis: kad darbų nereikia laikyti fonduose, bet kad jie būtų prieinami visuomenei. Tad dalį šių darbų, kurie iš viso pirmą kartą pristatomi Lietuvoje ir yra dar nematyti, kaip tik ir galima išvysti Kauno paveikslų galerijoje.

Žinoma, dėl dabartinės situacijos pasaulyje S.Bakas į Lietuvą atskristi neturi galimybių, tačiau planuojame susitikimą su juo skype programa“, – kalbėjo pašnekovė.

Renkat ekspoziciją parodai, pasak I.Šadzevičienės, atrinkti darbai, atsakantys į temą.

Parodoje „Raktas į vaikystės miestą“ žvelgiama į S.Bako atsiminimų miestą – nebeegzistuojančią Lietuvos Jeruzalę – pro rakto skylutę: tai litografijose, piešiniuose ir tapybos darbuose sugulusios vaikystėje dailininko matytos Vilniaus gatvelės, dažnai virstančios į klaustrofobiškus apibrėžtos geto teritorijos kiemus.

Žvelgiama ir į natiurmortų kompozicijas, kurios yra dar viena kaleidoskopo dėlionė, ištraukta iš dailininko atminties gelmių, atsiminimų nuotrupų, po dalelę „lipdant“ praeities pasaulį.

„Parodoje galima pamatyti jo, dar vaiko, kūrybą – 1947 metų, kai jam buvo apie 13 metų, darbą. Kaune yra pristatomas kūrinys, kurį dailininkas pasirašo dviguba – savo ir patėvio – pavarde.

Parodoje – labai skirtingų laikotarpių kūriniai, yra litografijų, abstrakcijų, alegorinio realizmo kūrinių. Juose – ir atpažįstami S.Bako simboliai: kriaušė, raktas, šachmatų figūra, lošimo kauliukas“, – kalbėjo pašnekovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Samuelio Bako paroda
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Samuelio Bako paroda

S.Bako kūriniuose stiklo buteliai, puodeliai ar vazos niekada nesusidėlioja į vientisą dėlionę, visada trūksta kokio nors elemento, ąselės ar stikle žioji įskilimas.

Kurdamas alegorinio realizmo stiliumi, menininkas naudoja daug simbolių, kuriuos reikia pažinti ir atkoduoti, kad suprastum pasaulį pagal Samuelį Baką. Jei dažnai pasikartojanti kriaušė – pažinimo vaisius – S.Bakui primena rojaus praradimą ir karo, kuris yra pragaras, atradimą, tai šachmatų lenta tampa žaidimų žmonių likimais simboliu, o raktas – prarastų gyvenimų simboliu.

Pasak I.Šadzevičienės, S.Bako gyvenimą galima pasakoti kaip istoriją, paliečiant ir skaudžius įvykius: „Kas vyko jo šeimoje, apie Antrojo pasaulinio karo metus, apie stebuklingą išsigelbėjimą. Nors tai – labai skaudi patirtis, S.Bakas tiki, kad egzistuoja viltis, ir jei žmogus pasaulis sudūžta, tai galima surankioti daleles ir atstatyti pasaulį iš naujo“, – kalbėjo pašnekovė.

S.Bako paroda „Raktas į vaikystės miestą“ Kauno paveikslų galerijoje vyks iki rugsėjo 13 dienos.

Apie S.Baką

  • Nacistinės Vokietijos okupacijos metais S. Bakas (gimęs 1933 m. Vilniuje) buvo įkalintas gete, darbo stovykloje, slapstėsi vienuolyne Vilniuje.
  • Nuo 1945 m. gyveno perkeltųjų asmenų stovykloje Vokietijoje, 1948 m. emigravo į Izraelį, vėliau gyveno Prancūzijoje, Italijoje, Šveicarijoje.
  • 1993 m. dailininkas įsikūrė JAV Masačusetso valstijoje.
  • Meninį išsilavinimą įgijo Becalelio meno mokykloje Jeruzalėje ir L’Ecole des Beaux Arts dailės mokykloje Paryžiuje.
  • S.Bakas personalines parodas rengė JAV, Izraelio ir Europos didmiesčių galerijose ir muziejuose.
  • Apie dailininką yra išleista 12 knygų, taip pat ir jo paties memuarai „Nutapyta žodžiais“.
  • 2017 m. S. Bakui suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio titulas, 2018 m. – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžius.
  • 2017 m. Vilniuje buvo atidarytas vienintelis Lietuvoje Samuelio Bako muziejus – kaip nauja Vilniaus Gaono žydų muziejaus ekspozicinė erdvė.
  • 2019 m. birželio 16 d. Hiustono Holokausto muziejuje (Teksasas, JAV) atidaryta S.Bako galerija ir mokymo centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius