Kauno tarptautinėje grafikos bienalėje – J.Rekevičiūtės atminimas ir menininkų iš 14 šalių darbai

„Net ir kančia yra grožis, kai kenčia menininkas“ – yra pasakiusi menininkė Jūratė Rekevičiūtė, kurios atminimui yra skirta šių metų Kauno tarptautinė grafikos bienalė. Kauniečiai ir miesto svečiai susipažinti su maždaug 40 autorių iš įvairių šalių darbais kviečiami į M.Žilinsko dailės galeriją, o lydinčios parodos veikia Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje bei Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete.
Parodos eksponatai
Parodos eksponatai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečią kartą rengiama tarptautinė Kauno grafikos bienalė šiemet pasirinko grožio temą. Bienalės tikslas, atsiribojant nuo primityvaus ir įprasto supratimo, atskleisti netikėtą, kuo platesnę šio žodžio reikšmę. Nuo tobulumo siekio iki tragedijos.

Kaip kinta menininko požiūris į grožį?

Kaip 15min sakė parodos kuratorius Evaldas Mikalauskis, visų pirma buvo įdomu stebėti, kaip žmonės supranta grožį.

„Kinta peizažas, kinta miesto vaizdas, kinta architektūra, o kaip kinta menininko požiūris į grožį? Ar kinta iš viso? Koks tas grožis, kokia nauja grožio forma? Ar yra ji, ar atsiranda? Kviestiniams menininkams sakėm: pagalvokite, kaip galima pateikti naują jos formą grafikoje“, – kalbėjo E.Mikalauskis.

„Kai pasakiau, kad tema yra grožis, kai kas pagalvojo, kad tai bus kičas. Ir tokių darbų iš tiesų buvo siūloma. Tačiau kičą mes atsijojome, tiesmuko grožio atsisakėm. Tik šiek tiek jo palikome – kad būtų kuo įvairesnė grožio sąvoka“, – sakė pašnekovas.

Išrinkti prizinių vietų laimėtojai

E.Mikalauskis išskyrė parodoje dalyvaujančius menininkus ir jų darbus, kurie laimėjo prizines vietas.

„Tai Guy Langevin, žinomas menininkas iš Kanados. Jis buvo pirmosios vietos laimėtojas. Jo technika sudėtinga. Pradžioje mes žvilgtelėjome, kad gal neverta rodyti, bet paskui pažiūrėjome, kad ten yra kopos, lyg kūno linijos, užslėpta moteris. Jis vertas pirmos premijos. Taip pat lenkas Wojtekas Domagalskis, antrosios vietos laimėtojas. Atrodo, trys mėlyni darbai ir nieko negalima įžiūrėt. Gal arklį, gal medį rūke? Tačiau tai netiesmukas, pasąmonės grožis“, – sakė E.Mikalauskis.

Trečioji prizinė vieta komisijos sprendimu atiteko Marijai Marcelionytei-Paliukei.

Kalbėdamas apie parodą E.Mikalauskis teigė, kad tarp eksponatų galima rasti tiek paslėpto, tiek keisto, tiek neapčiuopiamo grožio pavyzdžių.

„Man, kaip grafikui, norisi ir tradicinės grafikos. Juk skaitmeną daug kas gali padaryti, bet grafiką – sunkią, purviną, nešvarią grafiką, kur reikia rankas išsitepti – nedaug kas dabar nori“, – sakė E.Mikalauskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Parodos eksponatai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Parodos eksponatai

Lydi dar dvi parodos

Kauno tarptautinei grafikos bienalei „Grožis“ savo darbus siūlė apie 160 menininkų iš įvairių pasaulio šalių. Parodai jų atrinkta virš 40.

„Kai kuriuos kvietėme asmeniškai, nes norėjome, kad būtų ir kaimynų – lenkų, latvių estų. Kada vykdavo grafikos trienalė, parodose dalyvaudavo latviai, estai ir lietuviai. Gaila, kad nutrūko trienalės. Tai buvo Jūratės Rekevičiūtės idėja. Paskui nutarėme padaryti bienalė, taip tęsti Jūratės darbą“, – kalbėjo parodos kuratorius.

Grafikos bienalę lydi ir kitos parodos – J.Rekevičiūtės ir Ingos Dargužytės paroda Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje bei VDA grafikos studentų paroda VDA Kauno fakultete.

Asmeninio albumo nuotr. /Jūratė Rekevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr. /Jūratė Rekevičiūtė

Vėliau paroda „Grožis“ iš M.Žilinsko dailės galerijos bus pristatyta Šiauliuose, o jei pavyks – ir Telšiuose.

„Labai norisi, kad kokybiška grafika atsirastų ir mažesniuose miesteliuose, nes mažesnieji regionai paprastai negauna profesionalaus meno“, – sakė E.Mikalauskis.

Apie Kauno tarptautinę grafikos bienalę

  • Profesionalūs menininkai buvo kviečiami siūlyti po 3-5 kūrinius, atliktus klasikinėmis grafikos technikomis.
  • Šiemet bienalėje dalyvauja virš 40 menininkų iš 14 skirtingų šalių: Adriano Castro (Brazilija), Agata Dworzak Subocz (Lenkija), Aistė Ramūnaitė (Lietuva), Alejandra Coirini (Argentina), Aleksandra Prusinowska (Lenkija), Anna Trojanowska (Lenkija), Augustas Bidlauskas (Lietuva), Cleo Wilkinson (Australija), Cui Xiaohua (Kinija), Dzhurayeva Olesya (Ukraina), Edvin Dragičevic (Kroatija), Eglė Vertelkaitė (Lietuva), Elvyra K. Kriaučiūnaitė (Lietuva), Greta Duobienė (Lietuva), Guy Langevin (Kanada), Inga Dargužytė (Lietuva), Yu Cai (Kinija), Janne Laine (Suomija), Joanna Paljocha (Lenkija), Joelis Aškinis (Lietuva), Judyta Bernas (Lenkija), Julian Campos (Brazilija), Jūratė Rekevičiūtė (Lietuva), Kristina Norvilaitė (Lietuva), Liu Fu (Kinija), Liena Bondare (Latvija), Malgorzata Stanielewicz (Lenkija), Malgorzata Chomicz (Lenkija), Malgorzata Etber Warlikowska (Lenkija), Marcin Bialas (Lenkija), Marco Trentin (Italija), Marija Marcelionytė-Paliukė (Lietuva), Marta Czarnecka (Lenkija), Masaaki Sugita (Japonija), Marta Pogorzelec (Lenkija), Mateusz Dabrowski (Lenkija), Milan Jakšic (Kroatija), Nijolė Šaltenytė (Lietuva), Ove Maidla (Estija), Peter Kocak (Slovakija), Peeter Allik (Estija), Ramunė Jundaitė Misevičienė (Lietuva), Rimvydas Kepežinskas (Lietuva), Rolandas Rimkūnas (Lietuva), Sara Carrillo (Meksika), Tomasz Winiarski (Lenkija), Vaidotas Janulis (Lietuva), Vasyl Savchenko (Ukraina), Weronikka Siupka (Lenkija), Živilė Minkutė (Lietuva), Wojtek Domagalski (Lenkija)
  • Pirmoji Kauno grafikos bienalė „Kultūros linija“ įvyko 2015 metais. Tai buvo pirma tokio masto tarptautinė grafikos paroda Kaune, ekspozicijomis užėmusi dvi didžiausias miesto parodų erdves.
  • Antroji Kauno tarptautinė grafikos bienalė „Fragmento evoliucija“ („Fragment Evolution“) pratęsė tradiciją ir tapo svarbiu įvykiu Lietuvos meno pasaulyje, kaip naujas kūrybinis impulsas dailininkams – grafikams, siekiant suaktyvinti jų kūrybines iniciatyvas, puoselėjant grafikos meno tradicijas mūsų šalyje.
  • Trečioji Kauno tarptautinė grafikos bienalė „Grožis“ („Beauty“) grįžta prie dar 2015 m. bienalės metu iškelto siekio parodų lankytojams pristatyti darbus, atliktus klasikinėmis grafikos technikomis ir atskleisti žiūrovui, jog grožis yra įvairiapusis, netiesmukas ir ne visuomet įprastoje formoje. Bienalės tikslas atskleisti pozityviąją meno pusę, paskatinti kiekvieną parodos dalyvį reflektuoti savo požiūrį ir interpretuoti šį terminą taip, kad nebūtų nuklystama į primityvias šio žodžio reikšmes.
  • Paroda „Grožis“ M.Žilinsko dailės galerijoje vyks iki lapkričio 17 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius